Alles over de parka

Op zoek naar een warme winterjas? Dan is de parka misschien iets voor je. Een parka en een anorak worden vaak in één adem genoemd, maar het zijn twee verschillende jassen. Wat een parka een parka maakt, en hoe je deze kunt dragen, leggen we graag uit.

Waar komt de naam ‘parka’ vandaan?

De benaming ‘parka’ komt uit het Amerikaans-Engels. De Ungangan vonden het woord uit. Zij leven op de Aleoeten, een eilandengroep die toebehoort aan Alaska. Deze groep mensen leenden het woord ‘parka’ van de Russen. In Rusland betekent het woord namelijk letterlijk: ‘een jas gemaakt van pels.’ En dat is precies wat een parka is.

Je herkent de parka dan ook aan de aangehechte capuchon, die meestal is afgewerkt met bont of een soortgelijk materiaal. Dat geldt voor zowel een parka als een anorak. Toch is een parka en een anorak niet hetzelfde.

Het verschil tussen een parka en een anorak

Parka’s en anoraks lijken vaak op elkaar, maar er is een wezenlijk verschil. Een parka heeft namelijk altijd een gevoerde capuchon, knopensluitingen, afgesloten mouwen en een kraag. Zitten deze eigenschappen niet op de jas, dan is het geen parka. In de praktijk wordt een anorak vaak een parka genoemd, maar dat is dus niet juist.

Een anorak, heeft geen opening aan de voorzijde. Je trekt een anorak over het hoofd aan. Daardoor is de jas ook honderd procent waterdicht en vaak hebben anoraks (semi)waterdichte afsluitingen bij de hals, polsen en middelen. Om te voorkomen dat men enorm zweet in deze winterjas, wordt de jas vaak gemaakt van ademende kunststof.

Hoe draag je een parka?

Veel mensen denken dat je per se een donkere kleur parka moet kiezen. Dat hoeft uiteraard niet. Kies gerust voor een gewaagd printje. Dan kies je als outfit voor simpele accessoires en simpele kleding. Kies voor iets klassieks. Dan is het niet ‘over the top’. Een blazer onder de jas is bijvoorbeeld een goed idee. En wat te denken van stijlvolle zwarte pumps?

Een parka is vaak ook te verkrijgen in witte strepen, die verticaal over de jas lopen. Perfect voor zakelijke bijeenkomsten, maar helemaal rock ’n roll voor het uitgaansleven. Dan draag je er leren leggings en een mooie blouse bij. Mogelijkheden genoeg!

Wat kost deze jas?

Een parka is zo goedkoop of zo duur als je zelf wilt. Er zijn parka’s voor onder de honderd euro, maar we hebben ze ook al voor 3500 euro gezien. Het ligt aan je persoonlijke wensen en wat je precies verwacht van een jas. Een jas van 3500 euro is natuurlijk perfect, maar tegen de tijd dat je dat bedrag bij elkaar hebt gespaard, is de winter voorbij. Jas.nl biedt daarom een overzicht van betaalbare parka’s. Voor iedereen!

De jas die nooit is weggeweest

Deze winterjas kwam op in de jaren ’60 en is sindsdien nooit weggeweest. Ieder jaar komt de parka weer terug in de wintercollecties van de verschillende ontwerpers. De jas werd eigenlijk pas bekend toen er een nylon uitvoering van op de markt kwam. De gewatteerde voering en de met bont afgewerkte capuchon maakte de jas lekker warm, en daarmee aantrekkelijk.

Oorspronkelijk werd de jas gebruikt in de Amerikaanse krijgsmacht. Vanaf 1960 was de jas te koop bij armydumps. Dat zijn winkels waar men gebruikte legerspullen kon kopen. Sindsdien werd de jas zo populair, dat het tot op de dag van vandaag wordt nagemaakt. We kunnen nu niet meer zonder de parka.

Vorige

Zo kies je de juiste winterjas

Saturday 28 October 2017 om 11:34
Volgende

Kinderwinterjassen: drie tips

Saturday 28 October 2017 om 11:34

OnzeInstagram

@jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends van 2020/2021? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.