Alles over faux fur

Fake fur. Steeds meer winterjassen hebben zo’n nepbont. Nepbont heeft verschillende voordelen, waaronder dat het bijvoorbeeld niet van dierlijk materiaal is gemaakt. Het nepbont vind je vooral rondom de kraag of op de capuchon. Het is gemaakt van synthetisch materiaal en is bedoeld als vervanger voor echt bont. Moderne merken hebben de toon gezet met het gebruik van dit materiaal, mede vanwege de goede reclame die welzijnsorganisaties voor dit materiaal maakt.

Wat is faux fur

Faux fur wordt ook wel fake fur genoemd, vertaald naar het Engels. Hoewel faux fur de laatste jaren een enorme trend is geworden op winterjassen, bestaat het al sinds 1929. Het werd voor het eerst verkocht rond de jaren ‘50. Rond die tijd begonnen steeds meer dierenrechten- en welzijnsorganisaties zich in te stappen voor het welzijn van dieren. Daarop kwamen protesten tegen het gebruik van bont in winterjassen.

De organisaties waren dan ook tevreden met de komst van het nepbont. Het nepbont heeft verschillende voordelen: het is een niet-dierlijk product, het is gemakkelijk om mee te naaien en bovendien hoeven er geen dieren worden gefokt, zoals dat bij het echte bont wel gebeurd. Echt bont is zeer vatbaar voor motten, terwijl de diertjes niet graag in nepbont zitten. Het heeft ook een schaduwkant: het materiaal is niet zo ademend als het echte bond, waardoor het zweet minder goed wordt afgevoerd. Bovendien is het nepbont niet erg milieuvriendelijk, omdat het wordt vervaardigd uit polymeren zoals kolen, lucht en water. Het kan 500 tot 1000 jaar duren voordat al het materiaal weer is afgebroken. Daarnaast is nepbont er niet opgemaakt om bijvoorbeeld tegen te gaan dat het sneeuw vastvriest aan het materiaal. Om die reden is faux fur dus niet geschikt om mee te bergbeklimmen, hiken of andere wintersportactiviteiten uit te oefenen. Winterjassen die hier wel geschikt voor zijn vind je hier.

Niet alleen in winterjassen

Faux fur vinden we niet alleen in kleren en winterjassen, maar ook in veel andere dagelijks gebruikte voorwerpen. Bijvoorbeeld in een teddybear, of in ons kussen. Soms wordt het ook gebruikt voor speciale naaiprojecten, omdat nepbont als voordeel heeft dat het veel gemakkelijker te naaien is. Echt bont is over het algemeen veel dikker en vergt daarom een speciale naaimachine. Nepbont is later erg populair geworden onder producenten van tiener winterjassen. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld de winterjassen van Abercrombie & Fitch en American Outfitters.

Duurzaamheid

We kunnen dus de vraagtekens zetten bij de duurzaamheid van de winterjas met faux fux. Het materiaal wordt steeds vaker gebruikt, mede doordat dieren- en welzijnsorganisaties er reclame voor maken. Als we kijken naar het dierenleed, dan is nepbont inderdaad een waardige vervanger. Er zijn immers zelfs organisaties die Bekende Nederlanders die echt bont dragen, uitroepen tot ‘dom bontje’. Nepbont is gemaakt uit synthetisch materiaal en om die reden dus een stuk beter voor het welzijn van dieren. Maar het heeft ook een schaduwkant: de materialen om nepbont mee te produceren zijn juist slecht voor het milieu. Het gebruik van faux fur heeft dus zo zijn voor- en nadelen.

Als je van plan bent te gaan wintersporten, raden we een ski-jas of andere outdoor winterjas aan. Het gebruik van faux fur is niet erg geschikt voor dergelijke activiteiten. Wie graag de show op straat steelt met een modieuze winterjas, is uiteraard met de faux fur winterjas goed af.

Vorige

Het 3 lagen systeem: hoe zat het ook alweer?

Sunday 29 October 2017 om 07:14
Volgende

Veilig in de auto met je winterjas

Sunday 29 October 2017 om 07:28

OnzeInstagram

@jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends van 2020/2021? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.