Lammy coat

Als er één jas is die we de afgelopen jaren veelvuldig in de modecollecties zagen hangen dan is het wel de lammy coat. Klassieke lammy coats zijn al jaren een absolute mode musthave voor de modebewuste man én vrouw. Het is niet voor niets het geval dat deze prachtige jassen met lammy bont al in de jaren 60 en 70 gedragen werden.
{{ productStartCount }} - {{ productEndCount }} van {{ number_format(pagination.total, 0, ',', '.') }}

Er zijn geen producten gevonden, probeer iets anders.

{{ productStartCount }} - {{ productEndCount }} van {{ number_format(pagination.total, 0, ',', '.') }}

Wat is een lammy coat?

Lammy coats komen in diverse varianten en benamingen voor. Zo kun je de lammy coat ook kennen als shearling jas voor dames of als Afghaanse jas die in de jaren 60 al gedragen werd. De geschiedenis van de lammy coat neemt ons ook mee naar die jaren toen de warme lammy coat vanuit de andere kant van de wereld naar Amerika, Engeland en uiteindelijk Nederland kwam. Dit kwam met name door de reizende hippies en rondreizende sterren zoals The Beatles die vanuit diverse delen van de wereld unieke fashion items meenamen. Vanuit India, Afghanistan en Pakistan werden kleurrijke dikke jassen meegenomen die in verschillende uitvoeringen te zien waren.

De meest voorkomende lammy coat is een gevoerde jas gemaakt van shearling of suède, oftewel: lamsleer of leer van schapen. Dit materiaal werd en wordt gebruikt omdat het je tijdens echt koude dagen heel goed warm kan houden. Daarnaast is het met de juiste verzorging een heel duurzaam materiaal waar je jaren van kunt genieten. Dit soort jassen werden vroeger door het volk Pathanen gedragen. In de jaren 60 van de vorige eeuw begon men met het ontdekken van overzeese landen waarbij een Engelsman terecht kwam in Afghanistan. Hij nam een flink aantal van die typische lammy coats met gevoerde mouwen en kragen mee en een nieuwe trend was geboren.

The Beatles gingen je al voor met een lammy coat

De jas werd in de jaren 60 en 70 door de hippies met open armen verwelkomd. Dat is niet zo gek: de hippie-variant van de lammy coat of de Afghaanse jas is kleurrijk en beschikt soms zelfs over allerlei prints en franjes. Met al die mooie details en kleuren past de lammy coat dus perfect in de tijd van de hippies. Dit soort jassen waren overigens niet direct hip - dat duurde eventjes. Het waren The Beatles die de lammy coat populair maakte bij het grotere publiek. Zij kochten deze, meestal lange, jassen bij een boetiek in Londen waarna de wereld figuurlijk op z’n kop stond. Alle fans wilden er immers net zo uitzien als hun idolen tijdens hun Magical Mystery Tour.

Door de jaren heen is de lammy coat er een beetje anders uit gaan zien, maar is de basis van lammy yarns nog hetzelfde. Er zijn vandaag de dag zelfs nog vintage exemplaren uit de jaren 60 en 70 te vinden waarmee je echt optimaal kunt flaneren over straat. Ga je liever voor een minder uitgesproken exemplaar? Dan is er volop keuze in de moderne lammy coat die je vandaag de dag veel in winkels ziet. Meestal komen lammy coats in natuurlijke kleuren, zoals beige, crème, cognac of bruin. Ze zijn daarnaast niet altijd meer zo pompeus als ze vroeger waren. Zo kun je nu bijvoorbeeld ook kortere modellen kopen.

Klassieke lammy coat voor mannen en vrouwen

Wat helemaal leuk is aan de lammy coat is dat dit soort jassen zowel voor vrouwen als voor mannen geschikt zijn. Wist je bijvoorbeeld dat de mannen van The Beatles gerust modellen droegen die eigenlijk voor vrouwen bedoeld waren? Dat gold sowieso voor veel mannelijke hippies uit die tijd. Gender speelt eigenlijk geen rol, waardoor lammy coats heel duurzaam zijn. Uiteraard zijn er wel mannenmodellen verkrijgbaar wanneer je liever wilt gaan voor een lammy coat zonder al te veel taille. Combineer een donkerbruine lammy coat voor mannen bijvoorbeeld met een stoere jeans en een paar veterschoenen of enkellaarsjes. Of ga voor een nette combi met een stijlvolle chinobroek en een paar brogues. De lammy coat is er voor iedere man.

Ook vrouwen worden enorm blij van de lammy coat als winterjas. Bij de dames zien we dat de klassieke lammy coat juist heel hip is, met name onder vrouwen met een bohemian stijl. De vele kleuren, details en prints doen het ontzettend goed op grauwe winterdagen. Mix zo’n fijne jas met een flared jeans of legging of met een lange jurk. Zo’n combinatie heeft wel iets weg van een echte hippie-look van vroeger. Bij deze jassen zien we ook veel lammy bont terug aan de mouwen en bij de knopen. Ga je liever voor een model dat wat meer basic is? Kies dan voor een klassieke suède lammy coat dames in een natuurlijke kleur zoals beige of lichtbruin.

Meer weten over de lammy coat? Lees dit artikel over het stylen en combineren van de lammy coat.

Veelgestelde vragen over lammy coats

Heb je een vraag over het kopen van een lammy coat? Of over waar lammy bont vandaan komt? Check dan de meest gestelde vragen én antwoorden hieronder.

🐑 Waar wordt een lammy coat precies van gemaakt?

Lammy coats zijn, zoals de naam het al wel een beetje verklapt, jassen die gemaakt worden van schapenhuid en -wol. Door die combinatie heb jij de garantie van een echt warme winterjas waar je heel lang gebruik van kunt maken. Lammy coats worden ook vaak suède jassen genoemd - suède lammy coats dames wordt gemaakt van de binnenkant van leer.

🍃 Kun je ook vegan lammy coats kopen?

Jazeker! Er is een vegan vorm van suède beschikbaar waarmee ook lammy coats worden gemaakt. Het voordeel hiervan is dat er geen dieren nodig zijn om zo’n jas te maken. Het nadeel van vegan materialen is dat er wel veel plastic wordt gebruikt in combinatie met chemische middelen.

🤠 Bestaan er ook lammy coats met capuchon?

Voor de echte koukleumen zijn er lammy coats met capuchon te koop. Zo’n capuchon geeft je nog meer warmte en comfort tijdens de koude winterdagen. Onze tip? Koop een lammy coat met capuchon mét faux fur rand. Daar wil je echt in wonen, zo lekker zacht is het.

🧶 Wat zijn Lammy Yarns?

Lammy Yarns kan verwijzen naar een bedrijf gespecialiseerd in breigaren en naar het materiaal waarmee lammy wordt vervaardigd. Het kan worden gezien als de basis van een lammy coat.

🖌️ Kun je een lammy coat verven?

Je had het misschien niet verwacht, maar dat kan zeker. Inmiddels zijn er meer dan 100 kleuren en soorten leerverf te koop. Toch moet je wel weten dat het verven van een lammy coat een delicaat proces is. Het zou zouden zijn om je jas te verpesten. Doe dit dus niet zomaar, maar alleen als er bijvoorbeeld een vlek in zit die je er niet meer uit krijgt of wanneer je echt graag een andere kleur lammy coat wilt.

🧽 Hoe maak ik een lammy coat schoon?

Vlekken van regen of ander water kun je het beste gewoon laten drogen. Zit er een vetvlek in de jas? Ga dan aan de slag met krijt in dezelfde kleur als de lammy coat. Strooi wat krijt over de vlek en wacht net zolang tot het krijt de vetvlek heeft opgenomen. Herhaal dit tot de vlek verwijderd is. Andere soorten vlekken op lammy of suède kun je verwijderen met plakband. Wat je absoluut niet moet doen, is wrijven in de vlek. Daarmee maak je de vlek alleen maar groter en je jas minder mooi.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.