5 tips voor het wassen van je jas

Om je winterjas of goede tussenjas zo lang mogelijk mooi te houden, is het aan te raden om je jas regelmatig te wassen. Ook wanneer er een vlek in de jas zit of om je jas weer even lekker fris te laten ruiken, is het fijn dat je je jas even in de wasmachine kunt gooien. Omdat iedere jas echter anders is, is het maar de vraag hoe je het beste jouw jas kunt wassen. Een wollen jas moet immers anders worden gewassen dan een waterdichte jas. In dit artikel willen we je daarom kort en bondig vertellen welke manieren er zijn om diverse soorten jassen te wassen. Op die manier kun je langer met je jas en dat is anno 2019 duurzaam én belangrijk!

Neem altijd de tijd voor je jas

Winterjassen zijn vaak best dure jassen, mits je voor een kwalitatieve jas gaat. Daarom is onze eerste tip om uitgebreid de tijd te nemen wanneer je je winterjas gaat wassen. Kijk hierbij altijd goed naar het labeltje binnen je jas. Daarop staat altijd exact hoe je de jas precies moet wassen. Veel jassen mogen op 30 graden worden gewassen, terwijl andere jassen weer met de hand gewassen moeten worden. Let hier dus altijd goed op voordat je aan de slag gaat. Gebruik nooit te veel wasmiddel (ook al is dat zo aantrekkelijk voor een lekkere geur) om de kleur van de jas mooi te houden.

Kies voor natuurlijke wasmiddelen

Kies bij het wassen van een (winter)jas altijd voor natuurlijke wasmiddelen. Op die manier blijft je jas het mooist. Technische wasmiddelen zoals Nikwax en Grangers helpen bij het onderhouden van je jas. In deze wasmiddelen vind je namelijk geen chemische middelen die de jas alleen maar aan kunnen tasten. Ook is het belangrijk om geen wasverzachter te gebruiken, ook al is dat soms ook aantrekkelijk om te doen. Wasverzachter zorgt ervoor dat het materiaal van je jas, bijvoorbeeld bij een wollen jas, een stuk minder mooi wordt en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Wassen van waterdichte jassen

Veel winterjassen zijn waterdicht, iets wat we wel nodig hebben in zo'n regenachtig land als Nederland. Ook waterdichte jassen moeten worden gewassen. De kans is groot dat je jas niet meer waterdicht is nadat je hem gewassen hebt in de wasmachine. No worries: daar hebben we vandaag de dag verschillende middeltjes voor. Wist je bijvoorbeeld dat je je eigen jas weer waterdicht kunt maken met een speciale spray? Je kunt dus met een gerust jas je waterdichte jas volgens de voorschriften op het labeltje wassen. Zodra de jas weer droog is, moet je aan de slag met een spray die bedoeld is om je jas te impregneren. Dit kun je overigens vaak ook gebruiken bij jassen die vooraf al niet waterdicht waren, maar die je graag waterdicht wilt hebben.

Wollen jassen wassen

In de winter zien we veel wollen jassen in de collecties hangen. Dat is niet zo vreemd, aangezien wol je lekker warm houdt. Bij het wassen van je wollen jas moet je extra goed opletten, omdat wol heel kwetsbaar is. Check altijd goed het labeltje aan de binnenkant van je jas om je wollen jas zo mooi mogelijk te houden. Was de wollen jas altijd in lauwwarm water en zorg ervoor dat alle zeepresten goed verwijderd zijn op het moment dat je de jas gaat drogen. Hang de wollen jas liever niet op, maar leg 'm in precies de vorm neer. Wat je absoluut nooit moet doen met een mooie wollen jas is het uitwringen ervan als de jas nat is. Dat zorgt ervoor dat de jas een stuk minder mooi wordt.

Wassen van een donzen jas

Natuurlijk beschikken veel winterjassen over dons zodat je heerlijk warm blijft in het koude seizoen. De vraag is: hoe moet je een donzen jas goed wassen? Dat is niet zo heel moeilijk. Ook hierbij geldt dat je het waslabel goed moet bekijken voordat je de jas in de wasmachine gooit. Meestal was je een donzen jas nooit heter dan 40 graden, 30 graden is ook vaak al voldoende. Tijdens het draaien van de wastrommel kan de donzen vulling gaan verplaatsen, iets wat je uiteraard niet wilt. Onze tip: laat wat tennisballen meedraaien tijdens het wasje, zodat de dons als het ware op de juiste plek wordt geklopt. 

 

Vorige

Boho herfstjassen voor mannen

Monday 30 September 2019 om 17:06
Volgende

Oversized jassen combineren in je herfstlook

Tuesday 01 October 2019 om 16:06

OnzeInstagram

@jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends van 2020/2021? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.