Een leren jas wassen en schoonmaken: zo doe je dat

Heb je een mooie leren jas? Dan wil je deze natuurlijk ook mooi houden. Een leren jas kan echt jaren meegaan, als je deze maar goed schoonmaakt en op de juiste manier behandelt. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En kun je de jas misschien naar een schoonmaker brengen? Een leren jas kun je het best schoonmaken met water en zeep. Je wast de jas niet in de wasmachine, maar met de hand. Deze stappen kun je nemen om een leren jas te wassen en om mooi te houden:

Stap 1: Een milde zeepoplossing klaarmaken

zeepoplossing maken

Maak eerst een milde zeepoplossing klaar, waarmee je de jas gaat wassen. Doe ongeveer 100 milliliter warm water in een grote bak, zoals een emmer. Daarna voeg je twee theelepels vloeibaar afwasmiddel toe. Roer door het water tot het afwasmiddel helemaal oplost. Het is belangrijk een erg milde oplossing te maken. Zo kun je je jas afnemen zonder deze te beschadigen.

Wees voorzichtig met het afwasmiddel. Als je te veel gebruikt, kan dat de kwaliteit van het leer verpesten. Kleurstoffen kunnen aangetast worden, waardoor het leer er vlekkerig en verkleurd uit kan komen te zien.

Stap 2: Een zachte handdoek of spons gebruiken

handdoek-of-spons

Om de leren jas schoon te maken, kun je het best een zachte handdoek of een spons gebruiken. Dompel deze onder in de zeepoplossing die je net hebt gemaakt. Wring de overtollige vloeistof eruit. Het is belangrijk dat de handdoek of de spons niet kletsnat is, maar een beetje vochtig. Knijp de handdoek of spons dan ook even goed uit.

Een kletsnatte handdoek of spons kan ervoor zorgen dat het water in het leer trekt en doorweekt. Daarmee kun je schade aanrichten aan de jas. Gebruik het liefst en zachte doek. Ruwe stoffen kunnen krassen in zacht leer maken en dat is eeuwig zonde.

Stap 3: De buitenkant van de leren jas afnemen

buitenkant afnemen

Na het schoonmaken kun je de buitenkant van je jas afnemen. Haal de vochtige handdoek of spons over het leer. Dat doe je in lange, vloeiende bewegingen. Ga niet krachtig schrobben; dan kun je het leer beschadigen.

Bij het afnemen van de jas is het goed vooral te kijken naar watervlekken, verkleurde plekken en naar vuil of olie. Maak de jas goed schoon en maak eventueel de handdoek opnieuw nat. Wees voorzichtig, want te nast is niet goed.

Stap 4: Zeepresten verwijderen

zeepresten verwijderen

Klaar met het schoonmaken? Verwijder dan de zeepresten met schoon water en dep de jas droog. Zorg ervoor dat er geen water op het leer achterblijft. Dep daarom met een droge handdoek, totdat de jas helemaal droog is. Hang de jas daarna op in een ruimte om het verder te laten drogen.

Het is geen goed idee de leren jas op de verwarming te leggen. Dat kan erg slecht voor het leer zijn. Zeker als je het leer net nat gemaakt heb. Gebruik daarom ook geen wasdroger of föhn om het leer te drogen.

Stap 5: Lederreiniger gebruiken

legerreiniger gebruiken

Om een leren jas schoon te maken, kun je ook speciale lederreiniger gebruiken. Een dergelijk middel bevat ingrediënten die het leer zachter maken en afrekenen met vlekken en oliën. Daarmee kun je de jas onderhouden. Lederreiniger is verkrijgbaar in de betere supermarkten en winkels in huishoudelijke spullen. Vaak hebben kledingzaken ook wel lederreiniger in huis.

De lederreiniger aanbrengen

Breng de lederreiniger aan op de jas. Dat doe je door een klodder van de vloeistof ter grootte van een munt van twee eurocent op het vuile deel van de jas aan te brengen. Vaak is lederreiniger een gel, maar het kan ook een spray of een stift zijn. Wees zuinig met het aanbrengen van dit middel: begin met zo min mogelijk reiniger en breng, indien nodig, nog meer van de reiniger op het leer aan.

Lederreiniger inwrijven

Wrijf de lederreiniger in het leer met een zachte, schone handdoek. Masseer de lederreiniger in het oppervlak van het jasje. Maak daarbij langzame, cirkelvormige bewegingen. Werk in een spiraalvorm naar buiten toe. Als je de reiniger in het leer wrijft, neemt het middel vuil op en verwijdert het watervlekken die in het leer getrokken zijn.

Blijf wrijven tot de reiniger helemaal door het leer is opgenomen. Zo bereik je het mooiste resultaat.

Restjes wegwrijven

Gebruik een andere handdoek om de laatste restjes lederreiniger weg te wrijven. Wanneer je klaar bent, is je jas weer als nieuw. Schoon, glanzend en perfect om nog een jaartje mee te gaan. Het leer is gehydrateerd en beschermd; kortom, weer helemaal goed.

Lederreiniger is bedoeld om in leer te trekken, dus je hoeft het middel niet weg te spoelen als je het hebt aangebracht. Het is gemaakt om met minimale inspanning het leer schoon te krijgen, maar het kan zijn dat je het middel een aantal keren moet aanbrengen. Dat komt vooral voor als de jas erg vuil is.

Laat je leren jas reinigen

Vertrouw je het zelf toch niet helemaal? Of ben je bang je jas te verpesten? Dan kun je het altijd nog aan een professional overlaten. Daarmee voorkom je dat het leer beschadigt. Een leerdeskundige weet alles van het materiaal en hoe deze schoongemaakt moet worden. Zelfs de meest hardnekkige kleding kunnen dankzij de deskundige uit de jas verwijderd worden. En je hoeft natuurlijk niet bang te zijn dat het leer scheurt of krimpt.

Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het niet goedkoop is om leer chemisch te laten reinigen. Gelukkig hoef je het niet vaak te doen: een keer of een paar keer per jaar is voldoende.

Na het reinigen is het belangrijk dat je de jas op de juiste manier ophangt. Dat doe je door het op een kleerhanger te hangen als je het niet draagt. Leer blijft het mooist op een droge, koele plek. Maak de jas minimaal één keer per jaar schoon en behandel het met onderhoudsmiddel. Zo blijft jouw jas nog jaren mooi.

We kunnen het aanraden de jas eventueel in een kledinghoes te stoppen als je het even niet meer draagt. Is de jas wat gekreukeld? Dan is het verstandig er een handdoek overheen te liggen en met de strijkijzer er overheen te strijken. Stel daarvoor de strijkijzer op een matige stand in.

Wie liever niet met de strijkijzer in de weer wil, kan de jas ook in de badkamer hangen terwijl je een hete douche neemt. De warmte en het vocht zullen ervoor zorgen dat de kreukels op een natuurlijke manier verdwijnen.

Tips om leren jassen te reinigen

Tot slot nog een paar belangrijke tips om leren jassen te reinigen:

  • Maak de jas zo snel mogelijk schoon als deze vies is geworden. Anders kunnen vlekken erin trekken en kunnen het permanente vlekken worden. Dat is zonde!
  • Als je wilt testen of een bepaalde leersoort veilig met water behandeld kan worden, zoek je een onopvallende vlek op de jas en wrijf je een paar druppels water in het leer. Blijft de druppel op het leer liggen? Dan kan de jas waarschijnlijk tegen water, als je het afneemt met een natte handdoek. Trekt het water in het leer? Dan kun je deze beter chemisch laten reinigen;
  • Maak je jas minimaal een keer per jaar schoon en behandel deze met een onderhoudsmiddel voor leer;
  • Gebruik geen natuurlijke oliën om je leren jas schoon te maken. Olijfolie of kokosolie zijn zeker niet geschikt. Ze kunnen te sterk hydrateren, waardoor de jas vettig zal aanvoelen en kan barsten.
  • Neem het leer altijd voorzichtig af. Schrobben en schuren kun je beter niet doen. De buitenste laag van het leer kan dan slijten, waardoor de kleur zal vervagen.
Vorige

Alles over de veiligheidsjas

28 mei 2020
Volgende

Een donsjas wassen: zo doe je dat

15 juni 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.