Leren jassen

Wanneer je op zoek bent naar een écht goede winterjas dan zit je over het algemeen met slechts enkele jassen goed: donsjassen, gewatteerde jassen en… leren jassen! Een leren jack is de absolute musthave voor ieder seizoen. Ben je op zoek naar meer informatie over leren jassen? Scroll dan naar beneden of klik hier.

{{ productStartCount }} - {{ productEndCount }} van {{ number_format(pagination.total, 0, ',', '.') }}

Er zijn geen producten gevonden, probeer iets anders.

{{ productStartCount }} - {{ productEndCount }} van {{ number_format(pagination.total, 0, ',', '.') }}

De leren jas is een absolute tijdloze klassieker. Eigenlijk mag deze op geen enkele kapstok ontbreken. Een leren jas kun je namelijk bijna altijd dragen: of de temperaturen nu dalen, of dat je het in de lente wilt dragen als tussenjas. Ga je voor een echt leren exemplaar of een pu of imitatie variant? Wat je ook kiest: het zal je look een stuk stoerder maken. Leer alles over de leren jas.

Inhoudsopgave

De basis van leer

Waar komt de leren jas eigenlijk vandaan? Hoe komt het dat we deze nu nog steeds dragen? En hoe wordt een leren jas gemaakt? Laten we kijken naar de basis van de leren jas.

De geschiedenis van de leren jas

De leren jas werd zo rond 1913 ontworpen in een kelder in Manhattan. De Amerikaan Irving Schott was er maar druk mee: hij maakte eerst regenjassen en kwam vervolgens op het idee om deze van leer te maken. De jas kreeg als naam ‘Perfecto’, wat de naam van de favoriete sigaar van Irving Schott was.

Die naam, Perfecto, bestaat nog steeds. Het is een symbool geworden voor echte rebellen en voor mensen die een stoere uitstraling zoeken. Acteurs als Marlon Brando en James Dean zijn de bekende gezichten die deze jas veelvuldig droegen. In de jaren ‘50 werd de jas dankzij hen ontzettend populair. Op een gegeven moment werd de jas verboden, omdat het tieners zou provoceren zich te misdragen. De jas werd geassocieerd met gangsters, en dat kon in die tijd echt niet.

Ondanks het verbod maakte James Dean de jas weer mateloos populair. Sigaret in z’n mond, een stoere motor onder zich, en gaan: het leven van James Dean werd gekenmerkt door de leren jas, sigaret en motor. In de jaren die volgden bleef de Perfecto populair. The Ramones droegen de jas bijvoorbeeld. Ook rocksterren als Blondie waren liefhebbers van de jas.

Inmiddels is de leren jas er voor iedereen. In één klap geef je je outfit een pittig karakter. En daar komt nog bij dat de jas op zoveel verschillende manieren is te stylen en te combineren, dat we de leren jas nog lang niet uit het modebeeld weg kunnen denken.

Het productieproces

Leer wordt gemaakt in een leerlooierij. Onder looien verstaan we het verwerken van dierenhuid naar leer. Dat leer wordt gemaakt van dieren, is natuurlijk algemeen bekend. Je zou het woord ‘looien’ ook kunnen vervangen door ‘binden’. De eiwitten van de huid binden zich met de looistof. Daardoor wordt het zachter, mooier en gaat het langer mee.

De eerste stap voor het maken van leer is een gehate stap onder dierenliefhebbers: een dier slachten en villen. Het dier wordt geconserveerd. Daarna wordt de huid gelooid. Dat gebeurt zo:

Eerst wordt het dier onthaard. De huid wordt dan geweken in zuur, zout, kalk of zwavel. De eiwitten worden opgelost en worden samen met overige vetten en haren verwijderd. De huid gaat in een soort wasmachine vol chemicaliën die de reststoffen verwijderen. Daar krijg je een haarloze huid van.

Daarna wordt de huid ontvleesd: dat gebeurt door het vlees af te schrapen. Dat doet de looierij met een messenwals: een rollende wals met scherpe messen erin.

Daarna wordt de huid in een nieuw bad ontkalkt. De huid wordt nog een keer compleet gewassen, zodat alle afvalstoffen verwijderd worden. Dan begin het beitsen: met enzymen worden de vezelstructuren kapot geknipt en de huid versterkt.

De stof moet natuurlijk stevig worden. Daarom wordt er ‘gepikkeld’. Dit gebeurt in een bad met zuur. Door de zuren treden de looistoffen naar binnen. De huid raakt dan opgezwollen, waar weer een laag zout op komt. Dit is heel belangrijk voor de kwaliteit van het uiteindelijke leer.

Tot slot wordt het looien in gang gezet: de huid wordt dan gemengd met een looistof. Die bindt zich middels eiwitten in de huid. Deze stap zorgt ervoor dat leer echt leer wordt. Meestal wordt voor dit proces chroomsulfaat gebruikt. Het is wat blauwig van kleur. Pas als de looistof volledig is binnengedrongen in de huid, gaat het zuurgehalte naar beneden. De binnengedrongen looistof bindt zich dan met de vezels in de huid. Zo ontstaan leer.

Echt leer heeft geen bacteriën meer over en is helemaal stevig gemaakt. Daardoor blijft het materiaal lang goed. Met een leren jas weet je dus zeker dat je wel een tijdje vooruit kunt.

Wanneer een leren jas dragen?

Een leren jas kun je dragen in allerlei omstandigheden. Bijvoorbeeld als het ongeveer 15 graden is buiten, en je lekker warm wilt blijven. Je kunt ook kiezen voor een leren winterjas: in de winter heeft een leren jas een hoop voordelen. Of draag het als je op een motor rijdt, zodat je beschermd bent tegen stof en vuil op de weg. Bovendien beschermt het je tegen ongelukken.

Natuurlijk kun je het ook dragen als je voor een stoere, casual look gaat. Tegenwoordig is het heel normaal dat een leren jas ook binnen wordt gedragen. Het geeft je een wat hardere look.

Zelfs in een formele look kan een leren jas nog aangetrokken worden. Dan draag je een driedelig pak, met een leren bovenkant. Een leren blazer jas matcht zeker met een pak en geeft je een modebewuste uitstraling.

Kortom: er zijn allerlei gelegenheden waarin je een leren jas(je) kunt dragen. Jij bepaalt hoe je eruit ziet. Dat past meteen weer bij het stoere imago van de jas.

Soorten leren jassen

Er zijn best veel verschillende soorten leer. Iedere soort leer heeft zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen. Welke soorten leer zijn er zoal en welke soort past het best bij jou? Is een leren jas een goed idee?

Koeienleder

Koeienleder is de ‘gewone’ soort leer die we allemaal kennen. Het is de meest voorkomende leersoort. Het is ruim beschikbaar en is bovendien niet al te duur. Deze soort leer is heel sterk, heeft een lange levensduur en kan ook tegen water. Het biedt degene die het draagt heel veel bescherming.

Deze soort leer is wat stijver dan andere soorten leer. Daardoor kan het even duren voordat het lekker zit. Koeienleder is heel geliefd onder het grote publiek omdat het een matte afwerking heeft, een casual uitstraling geeft en bovendien van prima kwaliteit is.

Lamsleren jas

Lamsleder is heel zacht, soepel en draagbaar. Het wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van lamsvel. Het heeft een luxe textuur en staat bekend om zijn veelzijdigheid. Wanneer je een lamsleren jas draagt, geeft je dat een elegante en chique uitstraling. Van nature is dit materiaal erg licht en je kunt dit het hele jaar door dragen.

Bizonleer

Bizonleer wordt vooral gebruikt in motorjassen. Het doet qua stevigheid en structuur aardig denken aan koeienleder, maar bizonleer heeft de natuurlijke patronen die koeienhuid niet heeft. Het geeft je een rijke, aarde uitstraling en beschikt over een bijzondere textuur. Dat komt doordat de huid van een bizon uit dikkere korrels bestaat. Vanwege de dikkere korrel beschermt deze jas je dan ook goed als je op de motor zit.

Schapenleren jas

Schapenhuid is zacht, soepel en licht. Prima eigenschappen om leer van te maken. Het is niet zo robuust of sterk als andere huiden, waardoor het niet geschikt is als motorjas of als ander slijtvast item. Eigenlijk wordt deze soort leer vooral gebruikt voor groot uitziende modejassen en trenchcoats. Soms zit het ook in handschoenen en tassen.

Een schapenleren jas draag je vooral omdat het er mooi uit ziet: voor de looks. Niet voor de bescherming, stevigheid of slijtvastheid.

Geitenleer

Geitenleer is zachter, lichter en flexibeler dan koeienleer. Het is slijtvast en jassen van geitenleer gaan werkelijk jaren mee. Na een aantal jaren dragen zien ze er nog prima uit. Geitenleer is heel geliefd bij de marine en de luchtmacht, omdat het soepel zit. Deze instanties kopen vaak geitenleren jassen om ze te gebruiken als pilotenjassen.

Hertenleder

Hertenleder is heel slijtvast en compact. Dit leder is niet alleen ideaal voor jassen, maar wordt vaak ook gebruikt voor lederen handschoenen en tassen. Dit materiaal is heel soepel en wordt steeds zachter naarmate je het vaker draagt. Wie op zoek is naar de stevigheid en levensduur van koeienleer, maar ook op zoek is naar een zachte, elegante uitstraling, kan het best voor hertenleder kiezen.

Suede

Suède is een soort leer die is gemaakt van de onderkant van de dierenhuid. Daardoor heeft het ook een zacht oppervlak. Meestal wordt het gemaakt van lamsleer, maar ook geitenleer, varkensleer, kalverenleer of hertenleer kunnen suède zijn. Het is zachter, dunner en niet zo sterk als ‘gewoon’ leer.

Het voordeel van suède is dat het lang mee gaat: het slijt niet zo snel. Daarnaast is het erg zacht en ziet het er mooi uit. Het is plooibaar, waardoor het heel gemakkelijk is om er mooie jassen van te maken. Deze voordelen zorgen ervoor dat het een zeer geliefde stof is.

Nadelen zijn er ook: het is relatief dun, waardoor het niet zo lang meegaat als gewoon keer. Je kunt het bovendien makkelijk beschadigen, omdat het stof en vuil kan aantrekken. Daardoor komt het er na een tijdje minder mooi uit te zien. Bovendien moet je oppassen met water op suède. Het absorbeert wel water, maar het maakt de stof kapot en onrepareerbaar.

Het beste borstel je suède regelmatig, bijvoorbeeld met een tandenborstel. Zo poets je de vlekken eruit. Met een speciaal middel valt de stof wat waterbestendiger te maken. Natuurlijk moet je voor behandeling van de stof het wel eerst helemaal schoon maken. Last van natte vlekken op je suède? Dan is talkpoeder de oplossing.

Voordelen van een leren winterjas

Op zoek naar een heerlijke warme winterjas? Ja, natuurlijk kun je voor de wollen winterjas of voor een andere jas van dik materiaal, maar wist je dat je met een leren winterjas eigenlijk altijd goed zit? Wollen winterjassen zijn voor sommige mensen te warm, terwijl een leren winterjas precies genoeg warmte geeft om jou lekker warm te houden in de winter. En dat is nog maar het eerste voordeel van de leren winterjas! In dit artikel lees je meer over de voordelen van een leren winterjas.

Duurzaam materiaal

De reden dat je het zo warm krijgt van een leren winterjas is eenvoudig: door het kwalitatieve en duurzame materiaal. Leer is een dikke stof dat jaren meegaat, waardoor het de perfecte winterjas kan zijn. Wat hierbij ook prettig is, is dat het materiaal tijdloos is wat betreft de trend. Hoe vaak zien we wel niet dat leer ‘weer helemaal terug is’? Wij vinden gewoon dat het materiaal nooit uit is geweest! Ben je op zoek naar een duurzame winterjas die je jaren kunt gebruiken? Dan zit je met een leren winterjas dus op de juiste weg.

Omdat leer zo’n duurzaam materiaal is betekent dit ook dat de koop van een leren winterjas een goede investering is. In verhouding betaal je uiteindelijk minder voor één zo’n winterjas dan wanneer je misschien ieder jaar een nieuw wollen colbert als winterjas of een andere variant aanschaft. Natuurlijk lijkt het in de eerste plaats veel geld, maar denk je eens in hoeveel geld je bespaart wanneer je niet iedere winter een nieuwe jas hoeft te scoren?

Meer over de duurzaamheid van leren jassen

Leren winterjassen staan iedereen

Een ander groot voordeel van een leren winterjas is dat het materiaal eigenlijk bij ieder persoon goed past. Een stoere leren bikerjack is bijvoorbeeld te gek bij een sportieve look, terwijl een zachtbruine leren winterjas mooi is in een meer casual outfit. Kort gezegd maakt het dus niet uit wat voor een type je bent; een leren winterjas is een fraaie toevoeging aan je winterse outfit.

Kies zelf welke kleur van de winterjas het beste bij jou past en je bent ready to go. Ook kun je leer goed combineren met andere stoffen en materiaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van een match bij een dikke jeans? Of ga je liever voor een zwarte leren winterjas met een grijze wollen trui? Daarnaast kun je nog kijken naar verschillende pasvormen en modellen. Misschien word je helemaal blij van een kort model, zoals een bikerjack, of wil je juist liever een langere leren winterjas. Welke keuze je hierin ook maakt; feit is dat een leren winterjas je lekker warm én trendy houdt. Ben jij al om?

Op deze site beschikken we over diverse modieuze leren winterjassen voor hem en haar. Neem een kijkje in ons aanbod en laat je inspireren door de diverse modellen.

Hier moet je op letten bij aanschaf van een leren jas (4 tips)

Ga je een leren jas aanschaffen? Dan is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Een paar belangrijke tips als je op zoek bent naar een nieuwe leren jas, die nog jaren meekan:

  1. Het juiste model vinden

    One size fits all? Niet bij leer. Er zijn heel veel verschillende soorten leren jassen. Het ene model staat waarschijnlijk iets beter bij je dan het andere model. De een zweert bij bombers, terwijl de ander meer fan is van het biker model. Voor welk model je kiest, hangt ook af van wanneer je het wilt dragen. Wil je het zowel in de herfst als het voorjaar kunnen dragen, of als binnenjas over een trui of een longsleeve in de winter? Moet de jas misschien ook in de zomer passen, voor als het ‘s avonds wat afkoelt?

    Stel je al deze vragen af en pas verschillende soorten modellen. Welk model past het best bij jou? Een keer investeren in een leren jas kan een jasje opleveren waar je nog jaren plezier van zult hebben.

  2. Let op de maat

    Natuurlijk moet een leren jasje goed om je lichaam zitten. Het mag niet te strak zijn, want je wilt er nog andere kleren onder combineren. Tegelijkertijd moet de jas wel goed aansluiten. Meestal loopt leer nog een halve centimeter uit; dat is goed om te weten als je twijfelt tussen twee maten. Als vuistregel kun je nemen dat je jas goed zit als je je armen goed naar voren kunt steken terwijl je een trui onder een jasje aan hebt, en je het jasje nog kunt dichtritsen. Het is heel belangrijk dat je in een keer de juiste maat koopt.

  3. De afwerking

    Kijk even goed naar de afwerking van de jas: is de stof mooi? Houd je meer van glanzend leer of van dof leer? Misschien past een lakleren jas beter bij je dan een matte jas. Liever wat meer reliëf of toch een simpele jas? Hoe zit het met de ritsen; werken ze allemaal goed? Vind je het stikwerk mooi? Al deze zaken kunnen meespelen in de keuze voor je jas.

  4. Kleur en stijl van een leren jasje

    Het zal je waarschijnlijk wel opvallen dat er verschillende soorten stijlen leren jasjes te koop zijn. Ga je voor een stoere jas met een sportieve stijl? Kies in dat geval voor het trendy bikerjack: een korter model (maar niet té kort) met enkele ritsjes, details en soms zelfs een tailleriem. Dit model is al sinds de jaren 50 hip en happening en is onder andere door bekende personen zoals James Dean en Elvis Presley niet meer weg te slaan uit onze hedendaagse garderobe. In deze stijl kun je ook kiezen voor het bomberjack, een model dat zowel voor formele als meer informele gelegenheden passend is. Ook het racemodel is helemaal in: een minimalistisch model met slechts een rits en soms een drukknoopje bij de kraag.

    Liever een klassieke look creëeren? Dan is het flight jasje helemaal iets voor jou: een losvallend leren jack in het bruin of zwart. Deze jasjes hebben vaak een witte of crèmekleurige bontkraag en een paar diepe zakken. Twijfel je over de kleur van je eerste leren jasje? Kies dan altijd voor een zwarte jas. Zwarte leren jassen zijn tijdloos en kun je op veel verschillende manieren combineren. Liever een beetje kleur? In dat geval is een leren bruine jas ook nog altijd een optie: een rustige kleur die niet snel uit de mode zal gaan. Felgekleurde leren jasjes zijn er ook zeker, maar zijn voor een eerste leren jas misschien iets té. Als je juist lekker op wilt vallen, is een felgekleurde leren jas hét item voor jou.

Een leren jas schoonmaken en onderhouden

Is je leren vies geworden? Gelukkig is het niet heel moeilijk om je jas zelf schoon te maken.

Een leren jas wassen

Je kunt je leren jas het best schoonmaken en wassen met een milde zeepoplossing. Doop een zachte handdoek of een spons in de zeepoplossing en zorg ervoor dat deze een beetje vochtig is. De handdoek of spons mag absoluut niet kletsnat zijn. Neem de buitenkant van je leren jas af, in lange, vloeiende bewegingen.

Verwijder de zeepresten naderhand met schoon water en dep de jas droog. Er mag geen water op de leer achterblijven. Laat de jas daarna drogen.

Een leren jas onderhouden

Wanneer je een nieuwe jas hebt, is het belangrijk dat je deze grondig inspuit met een beschermende, kleurloze spray. Zo blijft de jas beter beschermd tegen vuil en water. Geen overbodige luxe met ons onvoorspelbare Nederlandse weer. Je moet het inspuiten van de jas een paar keer per jaar herhalen.

Af en toe grondig reinigen is ook belangrijk voor het onderhoud van je jas. Dit kun je het best professioneel laten doen. Er zijn namelijk speciale stappen nodig om ervoor te zorgen dat de jas mooi en netjes blijft. Ga niet zelf aan de slag met bijvoorbeeld wax, want dat kan de jas juist beschadigen.

Je kunt eventueel ook een speciale lederreiniger gebruiken. Dit is handig om je jas lang mooi te houden. Vaak vind je dit in de betere supermarkt en winkels met huishoudelijke spullen. Een kledingzaak heeft het vaak ook in huis.

Duurzaamheid van een leren jas

Of een leren jas een duurzame keus is, hangt af van wat je onder ‘duurzaam’ verstaat. Bedoel je dat er geen dieren aan te pas mogen komen, dat het milieuvriendelijk is, of dat het lang meegaat? Of misschien wel allemaal? Jas.nl geeft een eerlijk antwoord op de vraag of leer wel goed is voor mens en dier, en geeft een antwoord op de vraag: ‘Hoelang gaat leer mee?’

Is een leren jas duurzaam?

Als je kijkt naar hoe lang een leren jas meegaat, zou je kunnen zeggen dat dit een duurzame keuze is. Een leren jas gaat namelijk heel lang mee. Als je jezelf afvraagt of het een bewuste keuze is, dan kun je jezelf die vraag beter twee keer stellen. Veel vegans en activisten vinden leer namelijk helemaal niet duurzaam. Ze vinden dat er te veel dierenleed aan vooraf gaat. Leer is immers afkomstig van de vleesindustrie.

Wie vindt dat dieren niet dood moeten gaan voor consumptie, zal leer liever mijden. Daarom wordt er vaak gekozen voor alternatieve materialen, zoals PU of PVC. Het voordeel daarvan is dat er geen dier voor geleden heeft, maar het nadeel is dat dit gewoon plastic is. Voor de vervaardiging ervan moet een heel chemisch proces worden ingezet en bij het wassen ervan komen microplastics vrij. Die komen dan weer terecht in de oceanen en ons drinkwater.

Wat is vegan leer?

Vegan leer is leer van materialen waar geen dieren aan te pas zijn gekomen. Vegan leer wil niet per se zeggen dat dit beter is voor het milieu. Zoals genoemd worden vaak alternatieve, synthetische stoffen aangeboden. Wil je echt honderd procent een zijn met de natuur, dan kun je het best geen leer dragen.

Wat een alternatief is, is ecogisch leer, of ‘ecoleer’. Dat is leer waarbij zo min mogelijk chemische stoffen zijn gebruikt bij de bewerking ervan. Het is gemaakt van de restanten van normaal leer. Deze restanten worden vermaald en gecombineerd met polyester. Zo worden bijvoorbeeld oude leren jassen, autostoelen of banken gerecycled. de leer daaruit, komt weer terug in ecoleer, voor in bijvoorbeeld je leren jas.

Veelgestelde vragen omtrent leren jassen

Bij Jas.nl krijgen we regelmatig vragen over leren jassen. We hebben de meestgestelde vragen op een rijtje gezet.

Wat is het verschil tussen een biker jack en een leren jas?

Het verschil tussen een biker jack en een gewoon leren jasje is niet zo groot. Het verschil zit ‘m vooral in de uitstraling. Een biker jack heeft vaak een wat stoerdere uitstraling. Dat komt vooral door de versieringen: er zitten misschien wat riempjes en studs op. Een gewoon leren jasje heeft dat niet. Dat is wat klassieker. Of je kiest voor een biker jack of een leren jasje, heeft dus te maken met waar je het wilt dragen.

Zijn leren jassen alleen geschikt voor de winter?

Nee, leren jassen zijn geschikt in verschillende tijden in het jaar. Hoewel je een leren jas het best kunt dragen in de winter of in de lente, kun je ook een niet-gewatteerde leren jas dragen als het iets warmer is. Dan presenteer je jezelf in street style. Je kunt dergelijke jasjes ook binnen dragen. Casual, of formeel bij een zakenafspraak.

3. Kan leer tegen water?

Leer is niet waterproof, maar stoot water wel af. Dat houdt in dat water van de jas afglijdt. Het is goed om te weten dat een overvloed aan water ervoor zorgt dat de leer opdroogt en zijn essentiële oliën verliest. Het wordt hard en het verliest zijn comfortabele fit. Daarom is het beter dat leer niet nat wordt. Maar een simpel regenbuitje zal je leren jas zeker overleven.

4. Hoe kan je een leren jas schoonmaken?

Een leren jas is goed schoon te maken met een milde zeepoplossing, een spons of een natte doek. Zorg ervoor dat de spons of doek niet te nat is. Maak lange halen over de leer. Ga niet schrobben, maar ga juist voorzichtig te werk. Wanneer je er zelf niet zoveel vertrouwen in hebt, kun je het beter overlaten aan een professioneel bedrijf. Je jas ziet er na een schoonmaaksessie dan weer als nieuw uit.

5. Wanneer draag je een leren jas?

Een leren jas kun je dragen in allerlei omstandigheden. Veel mensen vinden het ideaal als tussenjas; in de lente of de herfst. Maar als je kiest voor een niet-gevoerde jas, kun je het leren jasje ook prima in de zomer aan doen. Natuurlijk zijn er ook aparte leren winterjassen, die je in de winter aan kunt doen. Kortom: er is altijd tijd om een leren jas te dragen en voor die stoere look te gaan.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.