De smart parka: de ultieme winterjas?

Tegenwoordig is alles ‘smart:’ de telefoon (smartphone), de auto (smart car) en zelfs onze huizen worden slimmer (smart homes). Waarom zou een winterjas dan niet slimmer kunnen? In Canada hebben ontwerpers een ‘smart parka’ ontwikkeld. Zij gingen mee met de 'smart' trend.

Een alles-in-één-winterjas

Een smart parka heeft wel iets te maken met smartphones en internet, maar niet alles. Het gaat meer om het ontwerp van de jas. Wie iedere winter staat te bibberen, moet de smart parka echt eens overwegen. Iedereen kent het wel: je denkt dat het buiten niet zo koud is en gaat zonder handschoenen, sjaal en muts naar buiten. Na 10 minuten buiten geweest te zijn denk je toch: “Had ik nou maar handschoenen aan gedaan.” De slimme parka verhelpt dit probleem: je sjaal, muts en handschoenen zijn in de jas ingebouwd.

Ruimte voor alles

De smart parka heeft speciale lederen handschoenen die erg dun zijn, maar bestand zijn tegen de kou. Ze zijn waterdicht en…. Je kunt er een smartphone mee bedienen! Wordt de smart parka toch nog slimmer dan ‘ie al was. Met deze parka hoef je geen sjaal meer om, want er zijn in de binnenkant van de capuchon twee flappen bevestigd. Daarmee kun je je gezicht bedekken als het sneeuwt of als er een koude wind staat. Er zit ook een rits in de capuchon, waar je een muts in op kunt bergen.

De jas voor slecht weer

Deze parka is ontworpen voor de temperaturen in Canada en daarom is de binnenvoering geschikt voor temperaturen tussen de 5 en -10 graden. Maar als het weer echt slecht wordt, kun je de binnenvoering erin plaatsen. Met de binnenvoering ben je bestand tegen temperaturen van -10 tot -25 graden. Die temperaturen bereiken we in Nederland bijna nooit, maar het maakt deze winterjas wel erg geschikt voor op wintersport.

Waarom het een smart parka heet

We vertelde al dat de smart parka wel iets te maken heeft met technologie, maar niet alles. Waarom noemen de ontwerpers deze jas dan ‘smart’? Dat zit zo; er zijn verschillende zakken aan de binnenkant van de jas om de telefoon, tablet, zonnebril of sleutels in op te bergen.

Wat deze jas echt ‘smart’ maakt, is dat er een klein vakje is om een GPS chip te plaatsen. Daarmee kun je je winterjas - net als bijvoorbeeld je telefoon - opsporen. Handig als je op apres-ski bent geweest in de bergen en geen flauw idee meer hebt in welke kroeg je de jas hebt opgehangen.

Nog niet overal te koop

Op dit moment is de winterjas nog niet overal te koop. Het is een project op Kickstarter, dat succesvol gefinancierd is. Voor het project was ‘maar’ 30.000 dollar nodig, maar zoveel fashion freaks zagen er iets in, dat er meer dan drie miljoen dollar werd opgehaald. Wil je er eentje, dan kun je deze online bestellen. De jas is wel behoorlijk aan de prijs; hij kost ongeveer 740 dollar in de Amerikaanse winkels. Kies je toch liever voor een betaalbare jas van een Nederlandse winkel, dan hebben we op genoeg keuze op onze parka pagina.

Vorige

Zo draag je verantwoord ‘bont’

29 oktober 2017
Volgende

Zo draag je verantwoord ‘bont’

29 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.