Dit moet je hebben in de zomer: tie dye jassen

Wow, wat een toffe jassentrends deze zomer: tie dye jassen. Tie dye is iets wat we écht al jaren kennen. Het werd in de jaren 60 van de vorige eeuw geïntroduceerd door de hippiebeweging. We gebruiken tie dye in fashion, maar ook in modetrends en voor andere toepassingen. In dit artikel willen we je graag meer vertellen over tie dye jassen en natuurlijk over wat tie dye precies is. Laten we in ieder geval over één ding duidelijk zijn: tie dye is here to stay - of je het nu leuk vindt of niet. Wij houden ervan!

Wat is tie dye precies?

Een van de trends die we sinds het afgelopen jaar weer massaal zien is die van tye die kleding. Misschien komt het door de pandemie of juist door het populaire platform TikTok; feit is dat tie dye niet meer weg te denken is uit de fashionindustrie. Maar: wat is tie dye precies en hoe maak je het? Tie dye is een bepaalde techniek waarmee je textiel, dus een jas, kussensloop of linnen tas, van een print voorziet. Dat doe je door verschillende knopen in het textiel te leggen voordat je het materiaal gaat verven. Het patroon op de stof ontstaat door de knopen. Hierbij is het van groot belang om de kleding op één (of meerdere) punten te bundelen zodat er mooie ronde patronen ontstaan.

Wat zo tof is aan tie dye is dat je niet voor één kleurencombinatie hoeft te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere 'verfbaden' te maken waar je het textiel met knopen in gaat dopen. Daarmee creëer je helemaal een creatief geheel waarbij het stuk materiaal bestaat uit een patroon in meerdere kleuren. Dat is precies wat er is gedaan met het grote aanbod zomerjassen in tie dye die je nu kunt kopen. het grote voordeel hiervan is dat het werk al voor je is gedaan. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet zelf aan de slag kunt gaan. Hoe leuk is het om zelf een tie dye zomerjas te maken?

Stappenplan zelf tie dye jas maken

Om zelf aan de slag te gaan met tie dye en een jas (of shirt) heb je een aantal zaken nodig:

  • Een jas van katoen. Dit kan een nieuwe jas zijn als je durft, maar natuurlijk ook een oude zomerjas.
  • Een bak met water en ongeveer 500 gram zout.
  • Speciale textielverf.in een kleur naar keuze.
  • Elastiekjes en een plastic zak

Stap 1: maak de jas nat

Om ervoor te zorgen dat de verf goed aan het materiaal hecht is het aan te raden om de jas vooraf nat te maken. Leg de jas in een emmer met ongeveer 500 gram zout. Hoe meer materiaal de jas heeft des te meer zout je nodig hebt. Vervolgens laat je dit ongeveer een uurtje liggen. Hang de jas daarna even op zodat het materiaal niet meer zeiknat is. Pas als de jas vochtig is kun je naar de volgende stap.

Stap 2: bepaal welk patroon je wilt

In de volgende stap is het tijd om het patroon te maken met de elastiekjes die je hebt. Onze tip? Ga niet lukraak knopen, maar volg een bestaand patroon om zo een mooie jas te krijgen. In deze video op YouTube zie je hoe je verschillende tie dye patronen kunt maken op stof. Kies een patroon uit en maak de elastiekjes vervolgens volgens dat patroon vast. Hier heb je vaak tien tot vijftien elastiekjes voor nodig.

Stap 3: begin met verven

In deze stap ga je aan de slag met de jas en de verf. Gebruik het liefst textielverf die in een spuitfles zit, zodat je de verf als het ware kunt spuiten over de jas. Dat maakt het proces eenvoudiger. Zo zorg je er ook voor dat je zelf niet helemaal onder de verf komt te zitten. Zodra de verf op de jas zit, is het tijd om te wachten. Stop de jas die afgebonden is met elastiekjes in een plastic zak en wacht acht uur.

Stap 4: jas wassen ophangen om te drogen

Heb je ongeveer acht uur gewacht? Dan kun je de jas uitspoelen. Doe dit het liefst met oude kleding aan want er komt heel veel verf vrij bij dit proces. De wasbak zal dan ook zeker allerlei kleuren krijgen (die je er gelukkig goed af kunt krijgen). Het is handig om oude kleding te dragen omdat textielverf lastig uit je eigen kleding gaat; mocht het erop komen. Wanneer er geen verf meer vrijkomt tijdens het wassen kun je de jas ophangen om te drogen. Tadaaaaa, je eigen tie dye jas is klaar voor gebruik!

Tie dye jassen kopen deze zomer

Heb je niet zo'n zin om zelf aan de slag te gaan? No worries: omdat tie dye jassen zo'n trend zijn, zijn er ook heel wat merken die je zijn voorgegaan. Dat scheelt jou weer vieze vingers, terwijl je wel gewoon van een bomberjack of tie dye spijkerjasje kunt gaan. Er zijn verschillende modemerken en shops waar je dit soort zomerjassen voor dames en heren kunt vinden. Zelfs voor kids vind je heel wat toffe exemplaren. Omdat textielverf het beste pakt op katoen zijn dit veelal katoenen jassen. Gelukkig is katoen een hele lekkere stof voor het zomerse seizoen. Katoen kent namelijk een aantal fijne voordelen.

Zo zorgt het ervoor dat je zweet in de zomer op de juiste manier wordt afgevoerd en dat je dus niet oververhit raakt. En dat terwijl katoen best dik aanvoelt! Daarnaast biedt het voldoende warmte op een koude zomeravond. Dit betekent dat je zo'n mooie katoenen tie dye jas ook gewoon in de herfst of in de lente kunt dragen. Kies daarom voor een tijdloos model waar je nog jaren van kunt genieten, want zoals we eerder in dit artikel zeiden: tie dye blijft. Het is een tijdloze trend waar we keer op keer weer heel blij van worden. Dan kun je net zo goed in een mooi exemplaar investeren.

Veelgestelde vragen omtrent tie dye jassen

Misschien brandt er een vraag op je lippen over dit onderwerp of wellicht wil je gewoon nog wat meer informatie. Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen en antwoorden voor je verzameld. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de redactie van Jas.nl voor al je vragen.

1. Is een tie dye jas in de winkel net zo mooi als wanneer je hem zelf maakt?

Ja en nee. De tie dye jassen die je in de winkel ziet hangen zijn zeker mooi. Je moet alleen onthouden dat een tie dye jas die je zelf maakt écht alle kleuren heeft die jij zou willen. Met zo'n homemade jas bepaal je namelijk zelf hoe 'ie eruit komt te zien. Een jas in de winkel is dat meestal niet.

2. Kan iedereen een tie dye jas maken?

Jazeker. Wist je bijvoorbeeld dat het vaak gedaan wordt als activiteit voor een kinderfeestje? Het is heel eenvoudig om tie dye te maken, helemaal wanneer je de juiste begeleiding hebt (mocht je nog jong zijn). Lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van textielverf zodat je er zo veilig mogelijk mee om kan gaan.

3. Is tie dye ook leuk voor mannenjassen?

Absoluut. Er is veel keuze voor mannen. In de mannencollecties zien we veel gebruik van donkere kleuren in tie dye, zoals grijs, donkerblauw en bruin. Natuurlijk kun je hierin ook experimenteren met felle kleuren, maar de basis is vaak donker.

4. Wat kun je allemaal met tie dye maken?

Ontzettend veel, zolang je als basis maar een textiel van katoen hebt. Mensen maken bijvoorbeeld ook vaak katoenen of linnen tassen, kussenslopen en volledige doeken met tie dye. Wat ook leuk is om te maken, is een jurkje, shirt of joggingbroek van tie dye. Je kunt er echt van alles mee!

5. Wanneer zagen we tie dye voor het eerst?

Het was in de jaren 60 van de vorige eeuw dat we tie dye voor het eerst zagen. Toen werd het door de hippies gebruikt als een soort protest art. In de jaren erna werd het veel gebruikt als 'gewone' fashion voor de moderne man en vrouw.

Volgende

Belted jackets voor deze zomer

31 mei 2022

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.