DIY: Winterjassen recyclen

Ben je jouw oude winterjas zat? Weggooien is zonde. Jas.nl heeft een paar goede tips voor je om je eigen jas te produceren. Je kunt onderdelen van andere jassen uitruilen, maar je kunt ook nieuwe knopen en ritsen halen en die in je oude winterjas zetten. En je bent echt niet de enige die oude kleding hergebruikt, want zelfs sterren als Kourtney Kardashian en Scott Disick brengen dagen door achter de naaimachine om de oude jas weer helemaal hip te maken. Tevens komt recyclen het milieu ten goede.

Do It Yourself: recycle tips voor je winterjas

Een idee is om wat accent aan te brengen aan de jas. Waar wil jij dat de focus komt te liggen? Je kunt bijvoorbeeld opmeten hoe lang ‘de schouder’ van je jas is, om daar een soort strookje op te plakken. Dat kan gemaakt van stof uit een oude jas. Met een special soort lijm kun je nieuwe embleempjes en stroken aanbrengen op de schouder. Het geeft de jas een hele nieuwe stijl. In bijvoorbeeld reflecterend grijs krijgt de jas een stijlvolle, maar grungy look.

Datzelfde kun je ook doen met de kraag van de jas. Zolang je rekening houdt met de maten van de jas, kun je allerhande plekken voorzien van een strookje stof, om de jas wat meer stijl te geven. Zo creëer je je eigen, unieke jas.

1. Knopen en ritsen

Je kunt ook onderdelen van een oude jas uitwisselen met een andere jas. Denk bijvoorbeeld aan andere knopen of ritsen. Die knopen hoeven helemaal geen functie te hebben. Je kunt ze bijvoorbeeld op de mouwen zetten. Niet omdat je iets dicht te maken hebt, maar simpelweg als design. Omdat het erg mooi kan staan.

Ritsen kun je plaatsen op plekken waar je ze niet verwacht. Bijvoorbeeld in de mouwen. Je naait of plakt daar dan een nieuwe rits in, terwijl je de mouw open knipt. Op die manier kun je de rits ook daadwerkelijk als een rits gebruiken. Je wilt natuurlijk niet dat je de garen kunt zien zitten, dus ook daar plak je weer over de lengte van de rits een strookje, van bijvoorbeeld leer.

2. Spikes

Helemaal aan het begin van dit artikel spraken we over stroken over de schouders. Je kunt die stroken natuurlijk laten zoals ze zijn, maar waarom geef je de jas geen stoerdere look? Door gaatjes in de stroken te maken, kun je er spikes aan vast maken. Aan de binnenkant van de jas maak je dan een bevestiging waar de spikes doorheen kunnen. Je kunt met een schroevendraaiertje, of met je handen, de spikes dan vast draaien.

3. Voor de taille

Sommige jassen hebben een riem voor over de taille. Als je huidige, afgedragen jas die niet heeft, kun je er voor kiezen die alsnog aan te brengen. Wie er voor zorgt dat de riem in stijl van de overige accessoires op de gerecyclede jas is, brengt een eenheid aan. Met een beetje goede naaikunsten ziet het eruit alsof de jas zo uit de fabriek komt. Weg met de eenheidsworst en een warm welkom voor originaliteit.

4. Zakken maken

Heeft de winterjas nog geen zakken, maar heb je er wel de ruimte voor, dan kun je zelf zakken maken door wat oude voering toe te voegen. De binnenkant voor een jaszak kan bijvoorbeeld oud stof van een oude spijkerbroek bestaan. Die kun je ook een andere kleur geven, waardoor het niet opvalt waar de zakken van zijn gemaakt.

Het is een trend uit Engeland. Daar herweven ze oude spijkerbroeken tot stof. Oude bluejeans gaan daar voor kapitalen over de toonbank, vanwege de unieke kwaliteit en kleur. Dan is het voor ons, zuinige Nederlanders, nog wel eens de moeite waard een bezoek aan de milieubewuste kringloopwinkel te brengen.

5. Een capuchon aan de jas zetten

Heb je nog een jas liggen waar een capuchon aanzit, maar heeft de oude jas die niet? Dan kun je de capuchon uit de andere jas knippen en overplaatsen. Met wat naaiwerk kun je de capuchon vastzetten aan de kraag. Als je een uitsparing maakt, kun je de capuchon ook weer verbergen, voor als het niet regent. Zo heb je comfort en gemak, tegelijk met stijl.

6. De kosten

Het pimpen van een oude jas is op zich niet zo duur, als je zelf creatief bent. Voor 25 euro kun je een saaie oude jas omtoveren tot een nieuwe jas die nog wel een winter mee kan. ‘Wie wat bewaart, die heeft wat’, luidt het spreekwoord. Je kunt ritsen en knopen van andere winterjassen uitruilen, maar dat kan natuurlijk ook met onderdelen van andere kleding. Je kunt je nieuwe oude jas zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Welke milieuvriendelijke materialen zijn gebruikt, zijn tevens van belang voor de kosten van de jas.

Vorige

Historisch koude winters in Nederland

28 oktober 2017
Volgende

Allergisch voor de winterjas?

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.