Een canvas jas kopen? Alles over canvas jassen

Ben je aan het kijken naar een canvas jas? Dat kan een goede keuze zijn, want een jas van canvas gaat jaren mee. Toch zitten er ook wat nadelen aan canvas. Wat de voor- en nadelen zijn, waarvan canvas wordt gemaakt en of het een duurzame keuze is, leggen we je graag uit.

Wat is canvas?

Canvas is een stof die is gemaakt van de hennepplant. Daar komt het woord ook vandaan, van het Franse ‘canevas’. Dat is waarschijnlijk een afgeleide van het woord ‘cannapaceus’ uit het Latijn, dat ‘gemaakt van hennep betekent’. Canvas is een heel erg duurzame effen geweven stof, die zich leent voor allerlei toepassingen. Ook voor jassen.

De kans is groot dat je al heel wat canvas in huis hebt. Kijk maar eens rond tussen je kleding, accessoires en woonaccessoires. Je hebt misschien canvas afdrukken aan de muren hangen, hebt canvas schoenen aan en de draagtas op de markt is er ook van gemaakt.

Omdat het zo’n slijtvaste stof is, is dit ook een prima materiaal voor jassen. Canvas is alleen waarvan het is gemaakt; het is geen soort jas op zich. Zo kan bijvoorbeeld een parka van canvas zijn gemaakt, maar een ski jas ook.

De geschiedenis van canvas

Canvas werd tijdens de 16e eeuwse Italiaanse Renaissance op grote schaal gebruikt, vooral in de schilderkunst. Venetiaanse schilders werkten er graag mee, omdat het gemakkelijker te gebruiken was in een vochtige omgeving dan fresco’s. Fresco’s droogden niet goed en houten panelen absorberen vocht en raakten beschadigd.

Eigenlijk was canvas bedoeld om zeilen te maken, en dat bood voordelen: het materiaal was breed verkrijgbaar, gemakkelijk aan te passen en relatief goedkoop. Het canvas dat wij nu gebruiken voor onze kleding ontstond pas in de vroege 20e eeuw. Dit was een katoenen soort canvas, en verschilt dus van dat uit de vroegere eeuwen.

Waarvan is canvas gemaakt?

Het eerste canvas was gemaakt van een linnen, stevige, bruinachtige stof. Tegenwoordig is canvas vooral vervaardigd uit katoen of linnen. Daarbij wordt polyvinylchloride gebruikt. Het mooie van linnen is dat het bijzonder goed werkt met olieverf. Daardoor is het gemakkelijk een jas een mooie kleur te geven.

Het katoenen canvas (ook wel cotton duck genoemd) rekt beter uit dan andere stoffen en heeft een gelijkmatig mechanisch weefsel. Het is goedkoper dan veel andere stoffen, wat de populariteit door de jaren heen deed toenemen.

Voordelen en nadelen

Canvas heeft verschillende voordelen, maar ook een paar nadelen. We hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

De voordelen van canvas

Canvas heeft een aantal grote voordelen.

Allereerst is canvas heel sterk en duurzaam. Het zal niet snel beschadigen en je canvas jas gaat echt jaren mee voordat deze vervangen moeten worden. De kleur zal er ook niet snel vanaf slijten, omdat kleur zich goed hecht aan canvas, Daarnaast i shet gemakkelijk uit te wassen.

Fabrikanten werken graag met canvas omdat het gemakkelijk te bewerken valt. Met chemische behandelingen kan ervoor worden gezorgd dat het materiaal beter tegen water kan, vlamvertragend werd en resistent tegen meeldauw is.

De nadelen van canvas

Canvas heeft ook een aantal nadelen. Een van de belangrijkste nadelen is dat het wel duurzaam is, maar niet erg milieuvriendelijk. Bij het maakproces worden namelijk veel chemicaliën gebruikt, wat niet goed is voor ons milieu.

Daarnaast heeft het niet veel drapering: oftewel, het vormt zich niet zo goed. Daarom is een canvas jas eigenlijk ook niet voor iedereen geschikt. Natuurlijk proberen fabrikanten een jas wel zoveel mogelijk vorm te geven, maar de natuurlijke eigenschappen van canvas kunnen soms toch wat tegenwerken.

Duurzaamheid

Is een canvas jas duurzaam? Wat zijn de effecten op ons milieu? Waarschijnlijk stel je deze vragen als je een bewuste koop wilt doen. Jas.nl ging op onderzoek uit.

Gaat canvas lang mee?

Allereerst: canvas gaat inderdaad lang mee. Het is erg slijtvast en het kan wel jaren duren voordat je jas een keer vervangen moet worden. Zeker als je de jas goed onderhoudt, er zuinig op bent en voorzichtig gebruikt.

De kleuren blijven lang op de jas zitten, omdat kleuren zich goed hechten aan canvas. Daarnaast is het een vrij sterke stof, die zeker wel tegen een stootje kan. In dat opzicht is canvas dus best duurzaam.

Invloed op het milieu

Als je kijkt naar invloeden op het milieu, is canvas veel minder duurzaam. Het is niet goed voor het milieu. Dat heeft te maken met het maakproces. Bij het fabriceren van canvas worden tegenwoordig veel chemicaliën gebruikt. Daarmee worden de natuurlijke eigenschappen van de stof aangepast. Het probleem hiervan is dat chemicaliën slecht zijn voor het milieu. Vaak worden de afvalstoffen geloosd in de omgeving.

Er zijn wel uitzonderingen: organisch canvas (alleen gemaakt van hennep, katoen en linnen) is milieuvriendelijker dan canvas waarbij polyvinylchloride (PVC) is gebruikt. Als het alleen is gemaakt van katoen, linnen of hennep is canvas ook biologisch afbreekbaar. Wanneer er een mix met PVC is gebruikt, kan het wel 200 jaar duren voordat synthetisch textiel is afgebroken.

Als de fabrikant organisch katoen gebruikt voor get canvas, betekent dat dat er wordt geteeld zonder schadelijke chemicaliën, insecticiden, pesticiden en er geen gemanipuleerde stoffen worden gebruikt. Biologisch katoen vernietigt ecosystemen niet en zorgt voor een behoud van de bodemkwaliteit.

Wanneer je een milieubewuste keuze wilt maken, loont het dus om uit te zoeken wat er echt in je canvas jas zit en of er met biologische stoffen wordt gewerkt. Je kunt dan het beste een stof die gemixt is met pvc, voorkomen.

Canvas onderhouden en schoonmaken

Canvas kun je het best schoonmaken door eerst al het oppervlakkige vuil te verwijderen. Klop de jas even goed uit, zodat loszittend vuil er gewoon van afvalt. Daarna kun je wat kleiner vuil verwijderen met bijvoorbeeld een tandenborstel. Wrijf rustig over de stof heen en wees voorzichtig. Met een tandenborstel kom je ook prima bij de wat lastig bereikbaardere plekjes.

Daarna mix je je schoonmaakoplossing. Gebruik hiervoor een mild schoonmaakmiddel, vermengd met water. Dat werkt prima als reinigingsoplossing. Werk met zachte zeep, afwasmiddel of een klein beetje wasmiddel. Gebruik ongeveer een kopje water en een halve theelepel zacht wasmiddel. Je kunt een oude tandenborstel ter hand nemen om het water en zeep te mengen. Meng tot er belletjes ontstaan.

Je kunt ook een klein beetje bleekmiddel gebruiken als je jas spierwit is, maar bleekmiddel kan de canvasstof ook wat doen vergelen. Eigenlijk ben je het beste af met een mild wasmiddel.

De jas schoonmaken

Maak het canvas schoon met een zacht sponsje. Gebruik niet te veel kracht, maar ga rustig over het oppervlak heen. Zo ontdoe je het van vieze plekken. Het is een simpele manier om snel en eenvoudig je jas schoon te maken, zonder deze uit te hoeven wassen.

Na het schoonmaken gebruik je wat schoon water om je jas van zeep te ontdoen. Daarna hang je de jas op de waslijn, om deze te laten drogen in de zon. Let wel op de kracht van de zon: bij een hoge uv-straling kunnen de kleuren wat vervagen en dat is natuurlijk zonde.

Veelgestelde vragen omtrent een canvas jas

1. Waarvan is canvas gemaakt?

Canvas is een effen geweven stof, meestal gemaakt van katoen, linnen en hennep. In gewoon katoen wordt vaak ook pvc vermengd. Dat maakt de stof wat steviger. Of er chemicaliën zijn gebruikt bij het productieproces, is wat het verschil maakt tussen biologisch canvas en gewoon canvas. Over het algemeen kun je stellen dat canvas een duurzame, stevige en zware stof is. Een jas van canvas gaat echt wel een paar jaar mee.

2. Kun je canvas wassen in de wasmachine?

In principe kan canvas in de wasmachine, maar we raden het je niet aan. In plaats daarvan kun je beter de concrete vlekken oplossen. Dat doe je met een milde, veilige schoonmaakoplossing. Je hebt eigenlijk alleen een sponsje, een tandenborstel, wat water en wat zeep nodig. Zo blijft de stof het langst mooi.

3. Is canvas een milieubewuste keuze?

Canvas is een milieubewuste keuze wanneer je kiest voor biologische canvas. Canvas waarin pvc is verwerkt, is geen milieubewuste keuze. De stof is dan bewerkt met chemicaliën en de afvalstoffen daarvan kunnen terechtkomen in de natuur. Toch is dat iets anders dan duurzaam: onder duurzaam verstaan we ook de slijtvastheid. Canvas kan jarenlang meegaan, omdat het erg slijtvast is. Het is dus een duurzame keuze omdat je je jas niet snel weer hoeft te vervangen.

4. Hoe lang gaat canvas mee?

Canvas kan jarenlang meegaan. Je moet er wel een beetje voorzichtig mee zijn en af en toe wat onderhoud doen, maar dan heb je ook jarenlang plezier van je jas. Canvas is namelijk erg slijtvast en houdt de kleur lang vast. Denk er wel om dat de kleur wat kan vervagen als je de jas veel aan sterk zonlicht blootstelt. Het schoonmaken van canvas is ook relatief eenvoudig, waardoor je de jas niet snel grondig hoeft te wassen.

5. Wat is het verschil tussen biologisch canvas en gewone canvas?

In gewone canvas zit waarschijnlijk pvc verwerkt. Bij de totstandkoming van het product zijn dan ook chemicaliën gebruikt. Bij biologisch canvas wordt er alleen linnen, katoen en hennep gebruikt. De jas wordt niet bewerkt met chemicaliën. Daarom wordt het ‘biologisch’ genoemd: er wordt niets anders gebruikt dan stoffen die al natuurlijk te verkrijgen zijn en die de natuur niet schaden.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.