Voeg zonder extra kosten 15 KG toe aan je handbagage door deze jas

Stap je regelmatig in het vliegtuig voor werk of ga je met regelmaat met het vliegtuig op vakantie? Dan weet je waarschijnlijk als geen ander hoe lastig het kan zijn om al je spullen mee te krijgen in je handbagage. Bij veel vliegtuigmaatschappijen is het prijzig om een extra koffer bij te boeken, waardoor je liever alleen voor een handbagage item gaat. Dat betekent niet dat je veel minder mee kunt nemen - er bestaat namelijk een hele handige lange jas waarin je een groot deel van je bagage kwijt kunt. Say what? In dit artikel lees je er meer over.

Airport jacket: neem tot 15 kilo meer mee in het vliegtuig

Tot enkele jaren geleden was het vrijwel ondenkbaar om zomaar 15 kilo extra mee te sneaken in het vliegtuig. Wanneer je je koffer inpakte, was het altijd kiezen tussen meerdere kledingstukken. Dit was en is voornamelijk het geval bij vluchten binnen Europa, waarbij je bijna altijd moet bijbetalen voor een extra (grote) koffer. Voor vluchten buiten Europa hoeft dat meestal niet - daar zit zo'n koffer vrijwel altijd inbegrepen bij de totaalprijs. Hoe heerlijk zou het zijn om ook binnen Europa met meer bagage te kunnen reizen zonder daar veel extra geld voor te hoeven betalen? Dat kan met de zogeheten Airport jacket, een jas die speciaal is ontworpen voor in het vliegtuig.

Deze jas werd een paar jaar geleden gemaakt door twee ondernemers die met behulp van Kickstarter (crowdfunding) die op zoek waren naar een slimme manier om gemakkelijker en met meer bagage te reizen. Daarom besloten ze een modulaire jas te maken met maar liefst 14 geheime zakken. Moet je je voorstellen wat je allemaal mee kunt nemen in de zakken! Het zijn namelijk geen kleine zakken, maar ruimtes waarin je zelfs een paar schoenen kwijt kunt. Dat is, als het aan ons ligt, écht ideaal. Daarmee kun je flink wat gewicht in je koffer besparen, aangezien je jas niet gewogen wordt. 

Hoe ziet het Airport jacket eruit?

Veel mensen hebben vooral een probleem met het gewicht van hun koffer wanneer ze op de terugweg zijn en dus weer naar huis gaan. Meestal zit de koffer vol met aankopen: kleding, hebbedingetjes en natuurlijk souvenirs. Je herkent het gevoel van stress vast wel - het moment dat je op het vliegtuig komt en je twijfelt of je koffer te zwaar is. De volgende keer is het aan te raden om gewoon het Airport jacket mee te nemen om dit soort stress te voorkomen. Het Airport jacket is namelijk comfortabel voor onderweg en biedt optimale ruimte voor verschillende soorten bagage. In de 14 zakken kun je kleding, schoenen, toiletartikelen, persoonlijke bezittingen en andere accessoires stoppen. 

Deze jas is lang en komt tot boven, net op of over de knieën - het ligt er maar net aan voor welk model je gaat. Hierbij geldt: des te langer het model, des te meer spullen je mee kunt nemen in je jas. Wil je dus optimaal profiteren van deze life hack dan is het aan te raden om te gaan voor een lange Airport jacket. Nu vraag je je misschien af hoe je dat met de jas en al die spullen gaat doen zodra je eenmaal in het vliegtuig zit. Simpel: bij de jas hoort een tas. Wanneer je door de douane bent of in het vliegtuig bent (bij één stuk handbagage) kun je de jas met de spullen in de bijbehorende tas stoppen. Vervolgens stop je de tas met jas en spullen in het handbagagerek boven je hoofd of onder de stoel voor je. Eenvoudiger kan haast niet toch? Bekijk hieronder een video over hoe de jas precies in elkaar steekt.

Overige handige jassen voor in het vliegtuig

De Airport jacket is een Kickstarter-project wat betekent dat de jas (helaas) niet volop verkrijgbaar is. Dat betekent gelukkig niet dat er helemaal geen andere jassen zijn die handig zijn om in het vliegtuig mee te nemen. Naast deze modulaire jas kom je bijvoorbeeld ook al een heel eind met puffer coats. Een puffer coat is een gewatteerde jas met diepe zakken. Je raadt het al: in die zakken kun je heel wat spullen kwijt. Hierbij gaat het niet om meerdere paren schoenen en heel veel kleding, maar wel om accessoires, toiletartikelen, sokken en ondergoed en overige persoonlijke bezittingen. Je zult zien dat dat al veel scheelt in het gewicht van je handbagage.

Het grote voordeel van een puffer coat is dat je de jas eenvoudig op kunt vouwen en op kunt bergen. Hoewel de jas heerlijk warm is en er redelijk dik uitziet, is het materiaal van deze moderne gewatteerde jas heel soepel. Dat betekent dat de puffer coat gemakkelijk op te vouwen en op te bergen is; iets wat ideaal is wanneer je met het vliegtuig reist. Ook andere lange jassen zoals een lange gewatteerde regenjas of een hippe parka voor hem en haar beschikken vaak over diepe zakken waar je van alles in kunt stoppen. Kijk dus zeker eens tussen het aanbod lange jassen om een handige jas voor in het vliegtuig te vinden waarmee je een aantal kilo uit je handbagage kunt halen.

Actuele handbagageregels voor vliegen

De regels voor je handbagage in het vliegtuig veranderen nogal eens. Daarom is het aan te raden om altijd voordat je op reis gaat te controleren welke regels de desbetreffende luchtvaartmaatschappij hanteert, zodat je nooit voor onverwachte verrassingen komt te staan. Hierbij gaat het vooral om de afmetingen en dergelijke van je handbagage. Een aantal officiële regels omtrent je handbagage die bijna overal gelden zijn:

  • Let goed op vloeistoffen. Je mag een zakje met vloeistoffen (verpakkingen van maximaal 100ml) meenemen met een maximum van een liter. Dit zakje moet je bij de douane meestal uit je koffer of jas halen.
  • Je mag geen scherpe voorwerpen meenemen die groter zijn dan 6 centimeter. Een zakmesje of pincet mag wel, mits het niet groter is dan die 6 centimeter. 
  • Voorwerpen en producten die op de lijst met verboden voorwerpen staan mogen niet mee het vliegtuig in. Het kan zijn dat jouw luchtmaatschappij nog meer voorwerpen op deze lijst heeft staan - controleer dat dus altijd.
  • Heb je medicijnen of babyvoeding van meer dan 100ml nodig? Dat mag, mits je het aangeeft.
  • Twijfel je over de afmetingen van je koffer die je naast je handige jas meeneemt? Controleer hier alle afmetingen en het maximale gewicht per luchtvaartmaatschappij om boetes te voorkomen. 

Veel gestelde vragen over handige jas voor in het vliegtuig

Heb je nog een vraag over de modulaire jas? Of is er iets anders dat je wilt weten over dit onderwerp? Hieronder hebben we de meest gestelde vragen mét antwoorden voor je verzameld. Schroom niet om contact op te nemen met de redactie van Jas.nl wanneer jouw vraag er niet tussen staat.

1. Mag ik vloeistoffen meenemen in mijn jaszak in het vliegtuig?

Zolang je je aan de regels houdt met betrekking tot vloeistoffen (maximaal 10x 100ml) en je de vloeistoffen in een transparant zakje hebt opgeborgen dan mag dat. Bij de meeste douanes moet je het zakje wel even uit je jaszak halen en op de band door de scanner leggen.

2. Is het Airport jacket unisex?

Nee, er zijn modellen voor mannen en vrouwen beschikbaar. Hierbij heb je de keuze uit een kort, middellang en lang model. Des te langer de jas is, des te meer spullen je mee kunt nemen.

3. Wordt het gewicht van mijn handbagage altijd gecheckt bij de douane?

Bij de douane wordt het gewicht niet gecontroleerd. Bij de incheckbalie van het vliegtuig waar je in gaat stappen wel. In sommige gevallen wordt de handbagagekoffer zelf qua gewicht niet gecheckt, maar de omvang ervan wel. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn, want wanneer er wel gecontroleerd wordt en blijkt dat je koffer te zwaar is, dan moet je bijbetalen. Dat is zonde van je geld.

4. Is de Airport jas niet heel zwaar met al die spullen?

Dat ligt er natuurlijk maar net aan wat je allemaal in die jas stopt. Je moet onthouden dat je de jas met je hele lichaam draagt. Dat kan een gemiddeld persoon vaak wel goed hebben. Wanneer je niet te veel wilt tillen, is het aan te raden om niet veel zware dingen mee te nemen. Hier ben je dus zelf verantwoordelijk voor.

5. Mag ik deodorant meenemen in mijn handbagage?

Je mag je deodorant meenemen in je jaszak of handbagage mits de verpakking niet groter is dan 100ml. Dat geldt dus zowel voor je jas als voor een koffer of tas.

Volgende

Wat is de beste jas voor hiken?

8 september 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.