Je winterjas van vorig jaar hergebruiken

Stel, je bent helemaal uitgekeken op de winterjas die je vorig jaar droeg. Maar je hebt hem maar één jaar aan gehad en vindt het eigenlijk zonde om de winterjas nu al weg te gooien. Geen probleem, je kunt je winterjas nog prima een jaartje mee laten gaan, zonder dat je uit de mode bent. Met een beetje handigheid en creativiteit kun je je jas voorzien van allerlei nieuwigheden, waardoor je jas nog prima een jaartje mee gaat. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje. Lees je met ons mee?

Maak je jas weer als nieuw

Geloof het of niet: er zijn talloze sterren die niet ieder jaar een nieuwe jas kopen, maar deze restylen zodat ‘ie er weer als nieuw uitziet. Recyclen is niet alleen leuk voor creatieve geesten, maar ook veel beter voor het milieu. Natuurlijk heb je wel eerst een plan nodig voordat je je jas een tweede leven geeft. Breng eens wat accent aan op je oude jas. Je wilt natuurlijk de show stelen, dus leg je de nadruk op details.

De stoffen die je nodig hebt voor je nieuwe jas, kun je uit je oude jas van vier jaar geleden knippen. Zo kun je bijvoorbeeld vormpjes knippen en deze op je jas plakken. Een strook boven op de schouder staat erg mooi. Het enige wat je hoeft te doen, is een strook te knippen en deze met een speciale lijm weer op te plakken. Als je de juiste kleuren gebruikt, kun je je jas een compleet nieuw uiterlijk geven! Kies voor felle kleuren, bijvoorbeeld een reflecterende strook uit een oude veiligheidsjas of juist een groene rits op een zwarte jas.

Val op! Je kunt overal embleempjes aanbrengen. Hartjes, sterretjes, alles is mogelijk. Op die manier geef je je jas wat meer stijl, waardoor je een compleet nieuwe jas maakt. Houd bij het knutselen wel rekening met de maten van de jas, anders zitten de details scheef.

Oude onderdelen hergebruiken

De meeste onderdelen hoef je niet meer te kopen, maar kun je uit de jassen van voorgaande jaren halen. Bijvoorbeeld de knoop en de rits. De knoop hoeft niet per se de rits te vervangen. Je kunt de knoopjes ook op een plek bevestigen waar ze helemaal niets toevoegen. Een onderdeel gebruiken omdat je het mooi vindt, is dus ook prima. Plak de ritsen op de mouwen. Knip eerst de mouw open en naai vervolgens de rits erin. Daardoor gebruik je de rits ook echt waar ‘ie voor bedoeld is. Zorg er wel voor dat je deze afdekt met een lapje stof, anders zie je de garen zitten. Datzelfde geldt voor spikes. Spikes geven iedere schattige winterjas een echte stoere look. Maak gaatjes in de stroken die je eerder in dit artikel op je jas hebt geplakt en bevestig er spikes doorheen. Deze spikes kun je vastzetten met een schroevendraaier.

Meer accent leggen

Meer accent leggen op je figuur? Je kunt een riem over de taille maken, waardoor je lichaamsvormen wat meer accentueert. Kies voor een riem die past in het design van de jas, want daardoor lijkt de jas meer één. Als je een beetje goed kunt naaien, lijkt het net of je je jas zo gekocht hebt. Meer functionaliteit toevoegen is ook een mogelijkheid: naai bijvoorbeeld zakken in je jassen. Een binnenkant van een jaszak kun je uit verschillende kledingstukken halen, bijvoorbeeld uit een oude spijkerbroek.

Kosten van het hergebruiken

Je winterjas weer tot leven wekken hoeft niet duur te zijn. Voor twee tientjes kun je je hele jas al vernieuwen. Het is dus slim oude spullen te bewaren, zodat je volgend jaar je kledingstukken weer een nieuw uiterlijk geeft. Die onderdelen kun je halen uit vorige winterjassen, of uit een ander kledingstuk. Een winterjas vernieuwen of repareren is dus zo goedkoop of duur als je zelf wilt.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.