Nader bekeken: een poncho

Eigenlijk is een poncho van alle tijden. En voor ieder figuur. Jas.nl duikt in de wereld van de poncho en zet er een paar op een rijtje. We schreven al eerder over kleding die je kunt dragen in de herfst. Voor als zonder jas naar buiten te koud is, maar met een dikke winterjas te warm is. In dat artikel schreven we ook over een poncho.

Jas of laagje?

Een poncho kan twee functies hebben: het kan dienen als een jas op zich, maar het kan ook een laagje zijn. Je zou rekening kunnen houden met de temperatuur buiten, maar houd liever rekening met hoe je je voelt. Als je het koud hebt, kun je een mantelcape over je dikste winterjas aantrekken. Heb je het juist warm, dan kun je de poncho net boven je trui dragen. Op een koude herfstdag kun je dan prima naar buiten.

Bij het woord ‘poncho’ denk je eigenlijk aan iets vreselijks. Lelijk, saai en oubollig. Maar in 2014 is dat allang niet meer zo. Denk maar eens aan merkponcho’s van Burberry. Het zijn tegenwoordig stijlvolle warmhouders.

‘Niet fashionable’

Eerlijk is eerlijk, de poncho heeft geen goede naam. Dat is allemaal te wijten aan de variant van de poncho die grote festivals uitdelen. Dan kun je in de regen staan te koukleumen op bijvoorbeeld een Lowlands of Pinkpop. Vergeet het beeld van die lelijke poncho’s maar snel. De winkels hangen nu vol met modebewuste, stijlvolle poncho’s.

Je vindt ze in allerlei soorten en maten: leuke stijlen en printjes, gekleurd, niet gekleurd, dik en dun. Voor iedereen is wel een poncho te vinden. En voor sommige mensen is het zelfs een heuse vervanger voor een winterjas.

Printjes

Saai hoor, zo’n effen poncho. Dat kan leuker! De modewereld doet tegenwoordig flink haar best de poncho helemaal hip te maken. Dus is een poncho in allerhande printen te vinden. Of het nu gaat om een luipaardenprint, een lekker mediterrane look, gebreid of de hokjesgedachte: ruitjes. Alles is te vinden.

Luipaardenprint

Kun je een halve luipaard om je nek hangen? Natuurlijk kan dat. Niemand die je het verbied en mode-technisch is het hartstikke hip. Een doek met luipaardenprint is best ingetogen. Compleet herfst-proof. Denk je maar eens in dat je zo’n leopard poncho draagt over een leren jack. Dan draag je daar onder enkellaarsjes, met skinny jeans. Tenzij je een man bent, natuurlijk. Mannen kunnen ook prima poncho’s dragen. Dan draag je er gewoon stijlvolle schoenen onder.

Hoedje erbij, en je bent helemaal klaar voor de herfst of winter. Dan moet je er wel om denken dat de hoed matcht met de kleuren van je poncho.

Aztec – lekker mediterraan!

Wie voor een wat warmere uitstraling gaat, kiest voor een mediterrane winterlook. Een poncho met een zogenaamde ‘aztec print’, maakt je look wat pittiger. Kies voor vrolijke kleurtjes en je grauwe herfstlook is meteen helemaal in orde. Ben je niet zo van de kleurtjes, dan kun je kiezen voor een neutrale kleur. Vervolgens kies je dan een leuke hoed of een mooie kleur schoenen erbij. Houd er dan wel rekening mee dat de kleuren erbij passen.

Als je nog fringe boots hebt liggen, is het zeker aan te raden om die aan te trekken. Dan heb je èn lekker warme voeten èn je laat anderen al verlangen naar de zomer. Twee vliegen in één klap!

Ruitjes

Leve de hokjesgedachte! Hokjes en ruitjes zijn in vele webshops te vinden. Het geeft je look een boost. De rest van je outfit moet je dan wel vrij simpel houden, omdat het al snel te druk wordt. Leren jasje erbij en je ziet er erg stoor uit.

Je kunt een leuk contrast maken door de poncho te combineren met een nette jas, zoals een camelcoat of een mantel. Wie er graag ingetogener bij wil lopen, kan kiezen voor ruitjes in zwart en wit. Ben je wat meer uitgesproken, dan past rood of groen helemaal bij je.

Gebreid

Knitted wear is helemaal in. Als je niet zo van printjes houdt, dan ga je voor een gebreid exemplaar. Er zijn genoeg mooie poncho’s in rustige, neutrale kleuren. Een gebreid exemplaar heeft ook een ander voordeel: het is heerlijk warm. Ideaal voor op de aller koudste dagen en je trekt zo’n poncho heel makkelijk over je winterjas aan.

Combineer gerust leer of suède met wol. Vind je het woord ‘poncho’ wat oneerbiedig, dan kun je ook op het woord ‘mantelcape’ zoeken. Dan kom je waarschijnlijk bij de iets sjiekere varianten uit mocht je daar een voorkeur voor hebben.

Vorige

Zo ga je stijlvol naar kantoor

28 oktober 2017
Volgende

Zo blijf je warm in de winter

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.