De tien koudste plekken ter wereld

10: Snag, Yukon, Canada
Op de nummer 10 in onze lijst vinden we Snag in Canada. Het is een dorp langs de snelweg in Alaska, zo’n 25 kilometer ten zuiden van het bekende Beaver Creek. De recordtemperatuur was er maarliefst -63 graden Celsius, in 1947. Op dat moment woonden er ongeveer tien personen, waaronder een aantal bonthandelaars. Met -63 graden is Snag de koudste plaats ooit in continentaal Noord-Amerika. Fort Selkirk, op 180 kilometer van Snag, claimde later een temperatuur van -65 graden Celsius. Helaas voor Fort Selkirk, het record werd nooit bevestigd en dus bleef Snag de koudste plaats in continentaal Noord-Amerika.

9: North Ice, Groenland
Het land waar het maar zelden groen is, maar eerder wit: Groenland. Daar was ook het onderzoeksstation van de Britse ‘North Greenland Expedition’ te vinden, van 1952 tot 1954. Op de inlandse ijsvlakten van Groenland werd –66 graden gemeten. Daarmee stond het record voor ‘koudste plaats in Noord-Amerika’ in 1954 op naam van North Ice, Groenland.

8: Klinck Onderzoeksstation, Groenland
Het record van North Ice bleef maar een goede 10 jaar staan. In 1966 werd namelijk Klink Nunatak ontdekt. Het werd het onderzoeksstation van Jay C. Klinck. Het is te vinden in de Arctische Cirkel. In ‘66 werd er maar liefst -69.4 graden Celsius. Nunatak betekent ‘kale rots te midden van een ijsvlakte’ en dat is precies wat het Klinck Onderzoeksstation is. De Klinck Nunatak is 1800 meter hoog. Via satellietfoto’s kwamen onderzoekers achter het bestaan ervan.

7: Verchojansk, Rusland
Onze lijst komt in Rusland terecht, in Verchojansk ,onderdeel van de republiek Jakoetië. Het is de kleinste stad van Rusland. Niet zo gek, want het wordt er echt ontzettend koud. Op de kaart is de plek te vinden bij de rivier Jana, dichtbij de Noordpoolcirkel. Geloof het of niet, maar er wonen daadwerkelijk nog mensen. Volgens de laatste telling van 2002 waren er 1434 doorgewinterde inwoners. In de gemiddelde winter wordt het er zo’n -45,4 graden Celsius. Maar de temperatuur kan nog veel lager, tot ver onder de -60 graden Celsius. Het is een gebied van extremen, want in de zomer wordt het er net zo makkelijk 30 graden. En dat is geen uitzondering.

6: Ojmjakon, Rusland
Nog een Russisch dorp, waar het tot onder de -70 graden kan worden. Ojmjakon ligt op de Permafrost van Oost-Siberië. In 2001 woonden er zo’n 521 inwoners. Ze doorstaan een maandelijkse temperatuur van -46 graden. Het is daarmee de koudste bewoonde plek ter wereld. Samen met Ojmjakon zien onderzoekers het als de koudste plek van het noordelijk halfrond. In 1924 werd het er maar liefst -71,2 graden. In Ojmjakon staat een gedenkbord van wetenschapper Sergej Obroetsjev. Hij deed de officiële meting. Volgens geruchten werd het er acht jaar eerder nog kouder, namelijk -81,2 graden Celsius. Of dat klopt, is niet bekend. De meting werd namelijk nooit officieel erkend. Net als in Verchojansk kunnen de temperaturen behoorlijk van elkaar verschillen. Zomers is het er namelijk met gemak 30 graden. Temperatuurverschillen van meer dan 100 graden Celsius zijn heel normaal voor dit Russische dorp.

5: Mount McKinley, Alaska
Weer even terug naar Alaska. Naar Mount McKinley, om precies te zijn. Hier woont echt helemaal niemand, en dat is best logisch. Er is daar namelijk eens -73,8 graden Celsius gemeten. De berg heet ook wel ‘Denali’ en dat betekent ‘De Hoge’. De berg is dan ook 6168 meter hoog. Lange tijd werd de Mount McKinley gezien als de koudste berg op de aarde. De luchttemperatuur duikt er in de winter regelmatig naar nieuwe dieptepunten. Zo staat er in de winter regelmatig -40 graden Celsius of lager op de meter.

4: Dome A, Antarctisch Plateau
Wie vraagt: ‘Waar liggen de koudste plekken ter wereld?’ krijgt waarschijnlijk als antwoord ‘De Noordpool’, maar dat klopt niet. Juist op de zuidpool is het extreem koud. Volgens de NASA kunnen de temperaturen op Dome A tot onder de 92 graden Celsius duiken. Het is dan ook amper bezocht. Wetenschappers blijven er desondanks in slagen het gebied te onderzoeken. Dome A is de afkorting van ‘Doom Argus’. De doom is met 4901 meter boven de zeespiegel het hoogste ijsblok van Antarctica. Het speelt een belangrijke rol in het ontdekken van de nieuwste koudepool. Die is toevallig de nummer 1 op de lijst van koudste plekken ter wereld.

3: Amundsen-Scott Zuidpoolstation
Zoek deze naam eens op bij Google Afbeeldingen. Je krijgt onmiddellijk bijzondere foto’s van donkere, paarse luchten met het Noorderlicht te zien. Het is één van de meest zuidelijke plaatsen ter wereld. Roald Amundsen en Robert Falcon Scott bereikten de zuidpool als eersten ter wereld in 1911 en 1912. Daarom heet dit Zuidpoolstation ‘Amundsen-Scott Zuidpoolstation’. De koudste temperatuur is nog vrij recent. In juni 2012 werd het er -82,8 graden!

2: Vostok, Antarctica
Vostok klinkt Russisch en dat is het ook. Het onderzoeksstation werd vooral bekend door de ontdekking van het gelijknamige Vostokmeer. Tot vandaag de dag is het één van de grootste verborgen meren onder het Antarctische ijs. Het ligt ongeveer 4 kilometer onder de Centraal-Antarctische ijskap. Voor wie wil weten hoe groot het meer is: zo’n 14.000 vierkante kilometer. Vandaag de dag is Vostok nog altijd de koudepool van de wereld. Op de dag van de recordmeting (-89,2 graden), hing er een stil hangende, koude werelwind. De temperatuur zakte zelfs korte tijd tot -91 graden Celsius.

1: Fuji Ridge, Oost-Anartctisch Plateau
Tegen deze plaats kan echt geen winterjas op. Zelfs niet als deze een ingebouwde verwarming zou hebben. Op 10 augustus 2010 was de laagste temperatuur ooit -93.2 graden. Het was geen momentmeting, zoals bij de vorige plekken wel het geval was. Het is dan ook geen geldig Guinness wereldrecord. Maar toch, -93,2 graden is bizar koud. Volgens wetenschappers gaat het er ooit nog veel kouder worden. Ze denken dat de temperatuur zelfs tot -100 graden kan dalen. Dat wordt dan wel een strijd met ‘Ridge A’. Dat ligt 144 kilometer ten zuidoosten van de eerdergenoemde Dome A. Volgens onderzoekers kan die plek de -93,3 graden van Fuji Ridge nog wel eens in het niet laten vallen. Wij vinden het maar al te koud en zijn toch blij dat we de "koude" winters van Nederland dan hebben.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.