Voor het eerst op gesprek? Trek deze kleding aan

Het maakt niet uit of je student bent, of je voor het eerst op stagegesprek of afstudeergesprek moet, of dat je gaat solliciteren. De juiste kleding kan de kans op succes behoorlijk vergroten. Daarom is het belangrijk van tevoren onderzoek te doen naar het bedrijf waar je mee te maken krijgt.

Je hoeft namelijk niet meteen een driedelig pak aan te schaffen om goed voor de dag te komen. Naast underdressing is ook overdressing mogelijk. Je doet dan te veel je best om er goed uit te zien, wat weer in je nadeel kan werken. Lees in dit artikel onze tips over welke kledingkeuze het beste is om voor de dag te komen op zo'n gesprek.

Tips voor succes op het eerste gesprek

Er zijn verschillende tips om je succes te vergroten. Je dient speciale aandacht te besteden aan bijvoorbeeld een goed jasje, schoon en gestreken kleding en het simpel houden. Pakken horen bij economen, bankiers, medewerkers van verzekeraars en advocaten, dat kost geld. Als je geen van dat alles bent, kun je beter kiezen voor andere kleding. Ook een goede jas doet wonderen. Al trek je die waarschijnlijk voor het gesprek uit, er zijn verschillende redenen waarom een goede jas toch belangrijk is.

Tip 1: Kleed je casual

Binnen bedrijven kun je je meestal op drie manieren kleden: strak in het pak, smart casual en casual. Een pak heb je alleen nodig als je bijvoorbeeld op sollicitatiegesprek gaat bij een bank, verzekeraar of advocatenkantoor. Ga je als rechtenstudent dus op stagegesprek bij een advocatenkantoor, dan kan een pak toch goed van pas komen.

Wie een andere richting uitgaat, kan bijvoorbeeld kiezen voor smart casual. Je draagt dan casual kleding in combinatie met nette kleding. Een net overhemd, jasje, maar wel een spijkerbroek. Bij casual draag je wat je zelf wilt. Veel bedrijven staan dat niet toe, als er veelal gewerkt wordt met klanten. Bij bedrijven waar amper contact met de klant is, kun je meestal wel casual gaan. Bijvoorbeeld bij een creatief beroep.

Tip 2: Een pak is niet altijd goed

Je hoeft je niet meteen in een driedelig pak te hijsen als je op gesprek gaat. De idee dat men altijd een pak moet dragen is gedateerd. Het is zelfs mogelijk dat je de plank misslaat als je in pak op sollicitatiegesprek gaat, terwijl de interviewer er in zijn vest in t-shirt zit. Je zit meestal een stuk veiliger met smart casual.

Tip 3: Wees schoon en fris

Je wilt er uiteraard wel zo representatief mogelijk uitzien. Zorg er daarom voor dat je een schone broek, gestreken overhemd en gepoetste schoenen hebt. Draag nooit kleding waarvan te zien is dat deze al een paar keer gedragen is. Dat geldt niet alleen voor je kleding, maar ook voor je jas! Je jas trek je aan het begin van het gesprek uit en weer aan bij het einde van het gesprek. Vaak loopt degene die de sollicitatie afgenomen heeft nog even met je mee. Dan kan een jas echt het verschil maken.

Tip 4: Houd het simpel

Je gaat op gesprek voor bijvoorbeeld stage of afstuderen. Of een sollicitatiegesprek. Dat betekent dat je daarom het gewoon simpel kan houden. Kies dus niet voor uitgesproken kleuren, maar neutrale kleuren. Kies voor grijs, kaki of blauw. Kies niet voor felle kleuren zoals rood en geel. Dat geldt ook voor je schoeisel. Het is belangrijk dat je niet op kwaliteit bespaart.

Het kopen van nieuwe kleding kan dus lonen. Daarmee kom je goed voor de dag en heb je altijd een schone en frisse look.
Ook na het sollicitatiegesprek; kleed je netjes.

Voor het sollicitatiegesprek maak je een eerste indruk. Tijdens het sollicitatiegesprek wordt voornamelijk gekeken naar je kwaliteiten en je (kleed)gedrag. Netjes kleden is dus belangrijk. Maar onthoud dat ook na het sollicitatiegesprek er iets mis kan gaan. Stel, je hebt nette kleding gekocht en kleedt dit af met een simpele jas of een classy trenchcoat. Wanneer duidelijk te zien is dat de jas slijtage vertoont of een knallende kleur heeft, strookt dit niet met het imago dat je eerder in het gesprek hebt neergezet.

Een nieuwe jas kopen kan zeker helpen de kansen te vergroten. Kies het liefst voor een neutrale kleur, zodat de kleuren van je sollicitatie-outfit niet vloeken met je jas. Het is immers goed mogelijk dat degene die het gesprek met je af heeft genomen even meeloopt voor wat small talk. Dan is het belangrijk dat je er ook totdat je het pand verlaat er verzorgd uitziet. Een goede jas is dus goud waard!

Volgende

Flared jeans combineren met jassen

20 mei 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.