Winkelhaak repareren: zo doe je dat

Je bent buiten, blijft ergens achter hangen en het is gebeurd: een enorme winkelhaak in je jas. Of zoals we het gewoon in Nederland zeggen: een gat. Kan die jas nu wel weg, of is er nog iets aan te doen? We kunnen je geruststellen, je kunt een gat in je jas vaak makkelijk repareren met een naald en draad.

De voorbereiding om de winkelhaak uit je jas te halen

Voordat je kunt beginnen met het repareren van de winkelhaak in je jas, is het handig als je eerst een paar voorbereidingen treft:

Naald en draad kiezen

Om de jas te repareren van zijn winkelhaak, werken we met hetzelfde materiaal als wat onze moeders en oma’s gebruikten: gewoon een simpel klosje draad en een naald. Gebruik zoveel mogelijk een kleur garen dat past bij de kleur van je kleding; dan zie je niet zo dat je aan het repareren bent geweest.

De juiste naald voor de stof gebruiken

Een naald is niet zomaar een naald. De ene is dikker of juist dunner dan de ander. Ga je bijvoorbeeld een leren jas fixen? Dan kun je het best een scherpe, zware naald gebruiken, zodat je de stof zonder al te veel moeite door kunt komen. Als de stof zacht of dun is, kun je een willekeurige naald gebruiken. De meeste mensen kiezen dan voor een fijnere naald, omdat dit prettige werkt.

Je kunt bij katoen, nylon, zijde, gemengde stof en jute het best werken met een lichtere naald. Een lengte van 3 tot 5 centimeter is voldoende. Kies je voor een dikke naald van ongeveer 1 millimeter? Dan is de kans groot dat er zichtbare gaten in de stof achterblijven. Gebruik een vingerhoedje om prikken van de naald tijdens de stof te voorkomen.

Door een dikkere naald te gebruiken voorkom je dat de naald breekt. Gebruik een stevige plank om de naald door te duwen tijdens het naaien. Zo voorkom je pijnlijke vingers. Sommige dikke stoffen (zoals leer of spijkerstof) kun je het best tegen een hard oppervlak duwen.

Zorg ervoor dat je genoeg draad hebt

Kijk even goed naar de winkelhaak en maak een schatting van hoeveel draad je ongeveer nodig zult hebben. Leg de draad over de gescheurde plek als inschatting. Neem ongeveer 25 centimeter meer dan je denkt dat je nodig hebt. Bedenk je dat het ingaan en uitgaan van het draad steeds wat garen in beslag neemt en je ook meer garen nodig hebt dan de lengte van de naald, want je moet uiteindelijk een knoop binden.

Goed om te onthouden: hoe dikker de stof, hoe meer draad er nodig is. Kies bij een stof dikker dan 5 millimeter voor twee keer zoveel draad.

De naald inrijgen

Zorg ervoor dat het uiteinde van de draad echt strak zit en niet gespleten is. Als het uiteinde is uitgerafeld, maak je het nat en rol je de draad op met je vingers. Het gaat dan gemakkelijker door het oog van de naald. Je kunt ook een naaldrijger gebruiken.

Houd de beide uiteinden vast en maak een knoopje in de draad. Zo voorkom je dat de verste punt na de naald door de stof glijdt. Daarna kunnen we beginnen met repareren.

Stappenplan gat repareren of verstevigen

Heb je een groot gat in je jas? Dan heb je een behoorlijke lap stof nodig om deze dicht te naaien. Je weet hoeveel stof je nodig hebt door het gat eerst te meten. Natuurlijk behaal je het mooiste resultaat als de lap stof dezelfde kleur heeft als de kleding. Het moet ook groot genoeg zijn om het gat helemaal te dichten.

Stap 1: De ontbrekende stof beoordelen

ontbrekende stof beoordelen

Het is het moeilijkst een winkelhaak te repareren als de stof helemaal ontbreekt. Je eerste neiging is om het gat te stoppen, zonder extra stof toe te voegen. Dat kun je beter niet doen. Anders trekt de stof alleen maar naar elkaar toe, waardoor de jas er rommelig uit komt te zien.

Stap 2: Gebruik een lap stof om het gat te dichten

lap stof om het gat te dichten

Bij een winkelhaak is het belangrijk dat je de plek versterkt. Knip daarom een klein stukje stof van dezelfde dikte en dezelfde kleur als je jas, op maat. Leg de lap stof onder het gat, met de goede kant naar boven. Je kunt daarna de randen van het gat zo dicht mogelijk bij elkaar brengen. Zo voorkom je dat het gat gaat plooien.

Gebruik een kleine zigzagsteek op de naaimachine om de randen te naaien. Je neemt zoveel mogelijk stof mee om de lap stof goed vast te maken. Het is geen ‘mooie’ oplossing, maar wel bruikbaar. Als je een casual jas hebt, kun je extra stof kopen in een contrasterende kleur of patroon.

Stap 3: De gescheurde uiteinden versterken

gescheurde uiteinden versterken

Door ongeveer een centimenter voor de gescheurde plek te beginnen met naaien, kun je een gescheurd uiteinde weer dichtmaken. Doe dit niet machinaal, maar handmatig. Door een beetje terug te naaien vanaf de uiteinden voorkom je dat de stof verder scheurt en ondersteun je juist de stof.

Schuif de naald door de stof en weef de draad daarna voorzichtig in en uit de stof. Gebruik ongeveer 2 millimeter tussen elke steek. Probeer eerst het gat te verstevigen. Daarna werk je het pas mooi af.

Stap 4: Keer terug naar de eerste steek

de eerste steek

Ga terug naar de eerste steek en herhaal deze steek tot je klaar bent. Het kan zijn dat de stof zwaar gerafeld is. Dan kan het nodig zijn om de stof op een andere manier te naaien. Je houdt de stof dan vast en houdt het zo, dat het gerafelde uiteinde naar binnen is gevouwen. Vouw de stof één of twee keer, om het daarna dicht te naaien. Zo voorkom je dat de stof nog een keer scheurt.

Stap 5: Klaar!

Klaar

Je bent nu bijna klaar met het repareren van je jas. Rek en pers de stof en zorg ervor dat de draad niet in de knoop raakt, halverwege de steek. Druk de gestikte plek plat tussen je vingers en loop vervolgens langs de steek om luchtgaten en oneffenheden te verwijderen. Je maakt het werk af door een knoop te maken en de draad af te knippen.

Ook een idee: een strijkapplicatie

Is naaien niet zo jouw ding en wil je je jas pimpen? Dan kun je ook een strijkapplicatie gebruiken. Je koopt dan zo’n stuk stof en legt het over het gat heen. Vervolgens strijk je het met genoeg warmte, zodat de applicatie aan de stof blijft plakken. Je kunt de applicatie versterken met stiksels rond de randen.

Knip de vierkante hoeken tot een afgeronde vorm, voordat je deze op de jas strijkt. Zowel de stiksels als het afronden van de levensduur van de applicatie. Dit soort ideeën zijn heel geschikt voor bijvoorbeeld denimjassen.

Natuurlijk maak je de applicatie zo onopvallend mogelijk. Als het gat in een zichtbaar deel van de jas zit, plaats je de applicatie van binnenuit. Zo wordt het gat netjes gedicht. Je hoeft niet per se een subtiele applicatie te kiezen. Opgelapte kleding kan immers ook heel stilistisch zijn.

Je kunt het ook aanpakken door toch te naaien met een lap stof. Dan knip je eerst de rafelige draden af en behandel je de randen van het gat met naaiafdichting. Je gebruikt twee stoffen. De eerste stof is voor de onderkant en de andere stof is voor de bovenkant. De onderste stof moet behandeld worden met naaiafdichting. Daarna draai je een kleine hoeveelheid stof om, van de bovenste lap. Je strijkt deze dan met de gevouwen rand op zijn plaats.

Veelgestelde vragen over de voering van jassen

Bij Jas.nl krijgen we vaak vragen binnen over de voering van jassen. Dit zijn de meest gestelde vragen en onze antwoorden.

✂️ Hoe kan ik een winkelhaak snel repareren?

Het repareren van een winkelhaak gebeurt meestal door een lap textiel aan de achterzijde en de voorzijde vast te zetten. Soms is er niet eens naald en draad nodig, maar is textiellijm of strijktextiel ook voldoende.

📍 Hoe kan ik steken verbergen?

Als je kleding naait, in het handig om de stof binnenstebuiten te keren. Je kunt steken dan verbergen, omdat de steken alleen aan de binnenkant zichtbaar zijn.

🧷 Wat moet ik doen als de stof rafelt?

Als de stof rafelt, kun je het best de randen van de winkelhaak bedekken met een kleine hoeveelheid vloeibaar afdichtmiddel. Je knipt de overtollige rafelige draden dan weg van het stof, nadat het middel is opgedroogd. Naaiafdichters zijn bij de meeste stof- en hobbywinkels verkocht..

🔥 Kan ik een brandgat wegwerken?

Een brandgat ziet er anders uit dan een winkelhaak. Het is ingewikkeld om een brandga netjes weggewerkt te krijgen. We raden je aan om brandgaten door een kleermaker te laten opknappen..

💪 Wat zijn sterke stoffen, waarin niet makkelijk een winkelhaak voorkomt?

Voorkomen is beter dan genezen. Vandaar ook dat deze vraag veelvuldig bij ons voorkomt. Sterke stoffen zijn bijvoorbeeld leer en viscose. Viscose is met name een goede keuze: het voelt zacht aan, neemt vocht goed op en het scheurt niet gemakkelijk. Daarmee kan je jas nog een paar jaar mee.

Vorige

Voering repareren in 10 stappen

14 september 2020
Volgende

De koop ongedaan maken of ontbinden

15 september 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.