Volledige gids: zakelijke outfit voor een goede indruk bij een sollicitatie of gesprek

Indruk maken bij een sollicitatiegesprek? Of heb je een belangrijk gesprek voor eventuele promotie? Of gewoon iets waar je een goede indruk voor wilt hebben. Zakelijke en representatieve kleding is van groot belang bij een zakelijk gesprek of meeting. Hierbij is de eerste indruk van groot belang. Wist je dat recruiters of werkgevers onder andere op basis van je kleding of look vaak al weten of ze wel of niet met je door willen gaan? Hierbij is ook je algehele houding en het maken van oogcontact relevant.

Kortom: wil je indruk maken, let dan op hoe je eruit ziet en hoe je je gedraagt. In dit artikel geven we je enkele tips voor een zakelijke outfit voor een goede eerste indruk.

Wat draag je tijdens een sollicitatiegesprek?

Bij nette kleding voor een sollicitatie is er een aantal punten waar je op moet letten. Hierbij maakt het niet uit hoe duur je kleding is of welk merk de kleding heeft. Het belangrijkste is dat je kijkt naar wat voor een soort bedrijf het is waar je gaat solliciteren. Doe even kort vooronderzoek via internet om te kijken wat de bedrijfscultuur van het desbetreffende bedrijf is.

Bij een sollicitatie als bruidsfotograaf draag je waarschijnlijk andere kleding dan bij een sollicitatie voor een functie als leidinggevende. Natuurlijk is het altijd aan te raden om nette kleding te dragen, zoals een mooie broek met een blouse en eventueel een colbert. Jassen en schoenen kunnen je look afmaken. Draag bijvoorbeeld een mooie mantel met een paar enkellaarzen of ga voor een lange nette jas met hoge veterschoenen. Hierbij is het belangrijk dat je je comfortabel voelt in de kleding. Met een outfit die lekker zit, kom je vaak al veel zelfverzekerder over.

Do’s en don’ts voor een zakelijke look

Een stijlvolle zakelijke outfit is écht eenvoudiger gevonden dan je misschien denkt. Onderstaande do’s en don’ts kunnen je helpen bij het vinden van een passende look voor een sollicitatiegesprek of een ander belangrijk gesprek.

Wat je wél moet doen voor een zakelijke look:

  • Zorg voor schone nette kleding die kreukvrij is en niet kapot is. Maak je look al enkele dagen voor de sollicitatie zodat je geen last minute stress hebt over je outfit.
  • Draag rustige kleding zonder prints of andere opvallende details.
  • Ga voor een outfit waarin je je zelfverzekerd en comfortabel voelt.
  • Ga voor een zakelijke look die past bij het bedrijf waar je solliciteert.
  • Maak je look altijd af met nette schoenen, een stijlvolle jas en eventueel wat accessoires.

Wat je niet moet doen bij een zakelijke look:

  • Ga niet voor een vrijetijdslook. Ook wanneer het bedrijf minder formeel is, wordt geacht om wél nette kleding te dragen. Een spijkerbroek met gaten of een shirt met opvallende prints is dus niet aan te raden.
  • Kies je voor een pak? Netjes! Ga in dat geval niet voor een zwart pak. Dit wordt maar weinig gedragen in het bedrijfsleven. Ga liever voor een donkergrijs of donkerblauw pak.
  • Vermijd kleding in hele felle (neon) kleuren.
  • Kapotte of vieze kleding kan echt niet bij een sollicitatiegesprek.

Welke kleuren voor een zakelijke look?

Het kiezen van een kleurenpalet binnen je zakelijke outfit kan best lastig zijn. De meeste kleuren zijn gangbaar, mits ze niet te fel zijn en mits je geen gekke kleurencombinaties maakt.

De meest veilige keuzes wat betreft kleur zijn toch de donkere tinten. Zo is zwart, grijs of donkerblauw altijd een goed idee voor een zakelijke look. Andere gangbare kleuren die redelijk veilig zijn zijn donkergroen, bruin, donkerrood en een fellere tint rood.

Rood is een kleur die staat voor zelfverzekerdheid en krachtig; de perfecte combinatie voor bij een sollicitatiegesprek!

Er zijn echter ook nog wat kleuren die je beter kunt mijden. Zo zijn paars en geel hele fijne kleuren voor je vrijetijdslook, maar minder passend in je zakelijke outfit. Ook roze en oranje zijn een minder goed idee, mits je voor een hele subtiele tint gaat in combinatie met bijvoorbeeld grijs of zwart. Zo kun je bijvoorbeeld wel voor een iets opvallender gekleurde jas gaan, zoals een lange jas, die je bij je sollicitatie uit doet.

Veilige kleuren

Grijs   Neutraal, wijs, luxieus, geborgen, saai
Donkergrijs   Zakelijk, autoritair
Blauw   Loyaal, oprecht, rust, vertrouwen, conservatief, stabiliteit
Donkerblauw   Betrouwbaar, autoritair, conservatief, stabiel
Lichtblauw   Tolerant, vriendelijk, rustig, kalm

Minder veilige kleuren

Zwart   Klassiek, actief, mysterieus, elegant, autoriteit, zakelijk
Wit   Maagdelijk, rijn, puur, simpel, eerlijk
Groen   Betrouwbaar, eerlijk, stabiel, diplomatiek, tactisch, jeugdig
Bruin   Neutraal, stabiel, degelijk, passief, toegankelijk, aards, mannelijk
Rood   Energiek, krachtig, assertief, passie, stimuleren, opvallend, agressief
Donkerrood   Klassiek, elegant, rijkdom, smaakvol, tevreden, luxe, negativiteit

Minst veilige kleuren

Paars   Creatief, inspirerend, shockerend
Oranje   Warmte, enthousiast, doelgericht, avontuurlijk, Nederlands
Geel   Stimulerend, intelligent, communicatief, energiek, warmte
Roze   Vrouwelijk, blij, zachtaardig, humoristisch

Bron: Arttherapyblog.com (1, 2)

Waar moet je nog meer op letten bij een sollicitatiegesprek?

Het is niet alleen kleding waarmee je een goede eerste indruk maakt. Wat dacht je van je algehele houding, de manier waarop je binnenkomt en hoe je omgaat met oogcontact? Ook de rest van je look is van belang. Ga bijvoorbeeld niet voor een te wild kapsel. Mensen met lange haren kunnen hun haar het beste vastmaken in een knot, staart of vlecht. Zorg er daarnaast voor dat je niet te veel make-up gebruikt. Ook geuren zoals deodorant of parfum mogen niet overheersen. Het motto less is more is in dit geval ontzettend belangrijk om aan te houden.

Accessoires bij je zakelijke look

Dat geldt ook voor de bovengenoemde accessoires. Een simpel ringetje of een dun armbandje kan absoluut, evenals een paar kleine oorbellen of een zakelijk horloge. Kies voor accessoires die goed passen bij de kleuren van je blouse, colbert of nette broek. Op die manier heb je een algehele stijlvolle zakelijke look om een goede eerste indruk te maken. Waar veel mensen niet aan denken, zijn verzorgde en schone handen. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn en dat je nagels netjes zijn. Verzorgde nagels mogen absoluut een kleur bevatten, mits het een rustige kleur is en mits het geheel netjes afgewerkt is.

Match je sokken met je stropdas

Ben je van plan om een stropdas te dragen in je zakelijke outfit dan kies je voor een klassieke stropdas die goed past bij de rest van je look. Bij een zakelijke uitstraling past een stijlvol motief zoals een schuine streep heel goed. Om je outfit een beetje speels te maken, kun je kiezen voor een paar sokken in dezelfde kleur en/of print als je stropdas. Vermijd in ieder geval witte sokken bij je zakelijke look. Witte sokken kunnen prima in allerlei looks, maar niet in een zakelijke en stijlvolle outfit.

Verschillende dresscodes voor een zakelijk gesprek

Tijdens je zoektocht naar wat de bedrijfscultuur is van het bedrijf waar je gaat solliciteren, zul je zien dat er verschillende dresscodes zijn voor zakelijke gesprekken. Hierbij geldt: des te formeler het bedrijf is, des te meer business (netjes) je je moet kleden. Is het bedrijf heel informeel, dan kun je gaan voor een casual look. Daar tussenin vind je nog een smart casual en een business casual look.

  • Business dresscode: deze dresscode geldt voor het meest formele bedrijf, zoals een rechtbank, een leidinggevende functie of in de bancaire sector. Voor deze gesprekken draag je een kostuum, broekpak of mantelpak.
  • Smart casual dresscode: bij bedrijven met een minder formeel karakter ga je voor de smart casual dresscode. Let op: in deze dresscode gaat het nog steeds om heel nette kleding. Denk bijvoorbeeld aan overhemden zonder stropdas, nette katoenen of linnen broeken, colberts, rokken en blouses.
  • Smart business dresscode: voor een nog iets informeler bedrijf kies je voor de smart business look. Denk hierbij aan nette vrijetijdskleding zoals poloshirts, nette jeans, kokerrokken, jurkjes, chinobroeken en sportieve veterschoenen.
  • Casual dresscode: vandaag de dag zijn er veel bedrijven waar je casual gekleed kunt gaan. Onder de casual dresscode verstaan we vrijetijdskleding, zoals spijkerbroeken, t-shirts, sweaters en meer. Toch wordt er eigenlijk niet gesolliciteerd in deze kleding, ook niet wanneer mensen daar zelf wel zo gekleed zijn. Kies in dat geval voor een nette spijkerbroek met een polo of een leuke jurk.
Vorige

Hoe was je een winterjas?

7 mei 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.