De geschiedenis van de winterjas

In Nederland kunnen we eigenlijk niet zonder een winterjas. Dat is ook niet zo gek, want onze winters zijn soms best koud en bovendien erg nat. Als het in Nederland 5 graden is, kan dit al makkelijk als -1 aanvoelen op een koude winterdag. Daarom dragen we een winterjas. Maar wist je dat ieder soort winterjas een heel eigen geschiedenis heeft? Zo heb je bijvoorbeeld de trenchcoat, de parka, bontjas en quilted winterjas.

Trenchcoat

De trenchcoat is een winterjas met een heel eigen geschiedenis. Wist je dat de jas officieel een militaire achtergrond heeft? De jas werd vooral bekend in de Eerste Wereldoorlog. Het was een alternatief voor de dikke wollen winterjassen die voornamelijk Britse en Franse soldaten droegen.

Later kwam Thomas Burberry met de trenchcoat zoals we die vandaag de dag kennen. De jas heeft zijn naam te danken aan het feit dat de jas het leven in loopgraven vergemakkelijkte. Mede door de vele zakken om spullen in te stoppen en de ventilatieopeningen. Na de oorlog namen veel soldaten hun jassen mee naar huis om zo het slechte weer te overleven. Toen het thuisfront de jassen zag, werd de trenchcoat een echte hit. Tegenwoordig komt deze jas ieder jaar terug in de trends.

Parka

De parka noemen we ook wel eens het pooljack en komt uit Alaska. Officieel komt het woord 'parka' uit de taal van de Ungangan, een soort Russische afstammelingen. Een parka betekent letterlijk 'jas van pels', want daar is deze winterjas officieel van gemaakt De parka vindt zijn oorsprong uit een bevolkingsgroep verwant aan de Inuit. De Ungangan heeft een eigen cultuur en leefde vooral op de Aleoeten, dat onderdeel is van Alaska. De parka kwam vooral in de jaren '60 in opgang door de vele legerdumps. De winterjas werd enorm populair onder jongeren is nooit meer verdwenen uit het straatbeeld.

Bontjas

De bont jas heeft een tumultueus verleden. In de Middeleeuwen was het dragen van bont een kenmerk van luxe. Daarvoor was de bontjas vooral bedoeld om de kou uit te sluiten. Het beeld uit de Middeleeuwen is nooit helemaal verdwenen, omdat de bontjas nog steeds prijzig is, zelfs als het hier om een tweedehandsje gaat. Bont was lang in Nederland iets wat 'not done' was om te dragen. Sinds de 21e eeuw maakt de bontjas zijn terugkeer. Tot de jaren '80 was bont juist taboe, omdat men het materiaal associeerde met dierenleed. Daarom zijn de meeste bontjassen tegenwoordig gemaakt van nepbont.

Quilted winterjas

De quilted winterjas is een klassieke, maar sportieve winterjas. De jas werd populair in de zeventiende eeuw, maar komt oorspronkelijk uit de Middeleeuwen. In India en het Midden-Oosten werd quilten vaak gebruikt. Voornamelijk voor bijvoorbeeld beddengoed, vanwege zijn warme karakter. Een quilted winterjas heeft meerdere lagen, waardoor de jas gegarandeerd warm is.

De quilted winterjas kwam pas in 1965 in Engeland. De uitvinders zijn Steve en Edna Guylas. Het ontwerp werd snel populairder, en toen zelfs de BRitse koningin de jas begon te dragen, werd de jas mateloos populair. Tegenwoordig zijn Burberry en Barbour de bekendste quilted winterjassen. Deze winterjassen zijn in allerlei prijssoorten verkrijgbaar. De jas oogt luxueus, is betaalbaar en bovendien erg praktisch. Mede dankzij het feit dat de quilted jas niet erg duur is, heeft het absoluut een plekje in de winterjassenmode gekregen.

Vorige

Veilig in de auto met je winterjas

29 oktober 2017
Volgende

Veilig in de auto met je winterjas

29 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.