Geschiedenis van jouw wollen jas

De kans is groot dat je zonder erbij over na te denken een wollen jas koopt voor de winter. Wol is een heerlijk materiaal voor het koude seizoen; het heeft ontzettend veel voordelen. Maar: sinds wanneer wordt wol eigenlijk gebruikt als stof voor kleding en winterjassen? We doken voor jou de geschiedenis in om meer te weten te komen over de geschiedenis van wol. Toch leuk om de volgende keer aan te denken wanneer je een wollen jas koopt of wanneer je je winterjas van wol aantrekt.

Oorsprong van wol: sinds wanneer gebruikt de mens wol?

Wol bestaat natuurlijk al zolang er schapen bestaan. Daarom gaat de geschiedenis van wol ver terug de tijd in - tot wel 10.000 voor Christus. Waar we schapen nu juist kennen om het vele wol hadden ze toentertijd voornamelijk veel haar. Dat haar werd nog niet veel gebruikt; de schapen werden voornamelijk gebruikt voor de melk en het vlees. Ook werd er al kaas gemaakt van schapenmelk. Het was pas rond 4.000 voor Christus (nog steeds een hele tijd geleden) toen men ontdekte dat schapenhaar- en wol ideaal was om te spinnen.

Met behulp van die techniek kwamen ze er achter dat ze met schapenwol warme truien, kleden en andere kledingstukken konden maken. De schapen hadden zich door de jaren heen ook ontwikkeld, waardoor de vacht vaker uit meer wol dan haar bestond. Wol is een heel warm materiaal dat ook nog eens zacht en comfortabel aanvoelt. Het is dus niet zo gek dat mensen toen al volop genoten van de voordelen van wol.

Van handmatig naar mechanisch wol bewerken

In die tijd had je natuurlijk nog geen machines om wol te spinnen. Rond 1500 voor Christus was er sprake van de eerste industrie in wol in Denemarken. Daarna ging het snel met het materiaal als basis voor kleding en andere producten. Wol bleek al gauw een belangrijke bron van inkomsten te zijn. In de 13e eeuw zagen we zelfs dat het de belangrijkste bron was voor veel landen. De wol werd door middel van spinnen tot draden gemaakt en vervolgens verwerkt als kledingstuk. De jassen die we vandaag de dag kennen zijn niet meer met de hand gemaakt.

Wol wordt tegenwoordig namelijk op een andere manier vervaardigd: met behulp van machines. In de 18e eeuw zagen we al een voorloper van machinaal spinnen: de Spinning Jenny, een machine voor het maken van zeer fijn draad. In 1769 werd het Waterframe ontwikkeld door Richard Arkwright waarmee grover draad kon worden gemaakt. Toen de industriële revolutie aan het einde van de 18e eeuw op gang kwam, werd ook dit proces volledig overgedragen aan machines. Het blijft nog steeds een delicaat proces om wol te spinnen; onder andere daarom zijn wollen jassen vaak ook iets duurder dan jassen van kunststof.

Zo wordt je wollen jas gemaakt

De kledingstukken die vroeger werden gemaakt van wol waren voornamelijk truien, vesten, sokken en zelfs broeken en onderbroeken. De wollen jassen zoals we die nu kennen, bestonden toen natuurlijk nog niet. Machines kunnen wol veel fijner spinnen tot een geheel dan de mens. Daarom kun je bijvoorbeeld ook jassen kopen die gemaakt zijn van een mix van wol met een ander materiaal. Katoen is een stof die veel wordt gebruikt als mix met wol; op die manier heb je een hele natuurlijke jas waarin je lekker warm blijft én die jou beschermt tegen nattigheid en zweet.

Industrieel spinnen vandaag de dag bestaat uit een aantal stappen. Die stappen zijn ook de basis voor onder andere je wollen jas:

  • Het openen van de balen tot grove vlokken van de vezels.
  • Wol wordt schoongemaakt van wolvet.
  • Het kaarden van de vezels en het vormen van een lont.
  • Samenvoegen van lonten en rekken van de bundel waarbij de vezels langs elkaar komen en zo tegen elkaar aan komen te liggen. In deze stap kunnen meerdere materialen met elkaar worden gecombineerd.
  • De lont kan eventueel worden gekamd ter verbetering van de kwaliteit.
  • De lont wordt gerekt en samen gedraaid tot een voorgaren.

Wollen jassen voor hem en haar: de voordelen

Wanneer je een echte koukleum bent is een wollen winterjas echt wat voor jou. Schapen hebben namelijk niet voor niets een wollen laag om hen lekker warm te houden; de vacht is dik, zacht en comfortabel en voelt daardoor heerlijk aan aan je lichaam. Wol kent nog veel meer voordelen. Kies jij voor een wollen jas in de winter dan profiteer je automatisch van de volgende voordelen van wol:

  • Wol is een duurzaam materiaal, waardoor het jaren mee kan gaan.
  • Schimmels krijgen geen kans bij wol; zelfs niet wanneer het nat is.
  • Wol voelt heel licht aan waardoor je het helemaal niet merkt dat je een dikke jas draagt.
  • De vezels van wol zijn heel elastisch en daardoor vormvast.
  • Een wollen jas ventileert: wol heeft het grootste absorptievermogen van alle natuurlijke vezels.
  • Wol ziet er heel mooi en klassiek uit. Een wollen jas geeft iedere outfit een luxe uitstraling.

Kort samengevat heeft wol heel veel bijzondere kenmerken waardoor het de ideale stof is voor een fijne winterjas. Wol is perfect voor iedere koukleum en past ook heel goed bij mensen die het niet zo snel koud hebben, omdat het een ventilerend karakter heeft. Op Jas.nl vind je een groot aanbod wollen winterjassen die niet alleen lekker warm zijn, maar er ook nog eens te gek uitzien.

FAQ wollen winterjassen: geschiedenis van wol

Heb je een vraag over wol als materiaal voor je nieuwe winterjas? Hieronder hebben we veelgestelde vragen voor je verzameld. Mocht jouw vraag er niet tussen staan, schroom dan zeker niet om contact op te nemen met de redactie van Jas.nl.

🧽 Kan ik mijn wollen jas in de wasmachine wassen?

Met de meeste jassen kan dat wel. Check altijd het wasvoorschrift om problemen te voorkomen. Was je wollen jas vooral niet te koud; wassen op 30 graden is geschikt voor kasjmier, lamswol en angora. 40 graden wordt aangeraden voor alle andere wolsoorten. We hebben een speciale pagin, met stappenplan, over het wassen van je wollen jas.

🧺 Ik wil mijn wollen jas drogen. Kan die jas in de droger?

Nee, droog je wollen jas niet in de droger. De kans is groot dat het wol dan gaat krimpen. Laat je wollen jas altijd plat drogen, zoals op een handdoek op tafel of op de grond.

😥 Mijn wollen jas jeukt. Wat kan ik daar tegen doen?

Wol kan heel vervelend kriebelen. De ene persoon heeft hier meer last van dan de ander. Als je de mogelijkheid om je jas in de vriezer te leggen, doe dat dan vooral. Maak je jas een beetje nat en laat het geheel een nachtje vriezen. Zorg ervoor dat het geheel voorzichtig ontdooit zonder dat je iets beschadigt. Daarnaast zijn er diverse producten waarmee je wol kunt wassen, waardoor de vezels zachter worden en de jeuk weggaat.

🌡️ Welke wol is het meest warm?

Wanneer je op zoek bent naar de warmste wol zit je altijd goed met wol van de yak. Yakwol is namelijk de warmste wol, gevolgd door kasjmier van de kasjmiergeit. Deze dieren leven hoog in de bergen waar ze soms in extreme kou moeten overleven. Daar is hun vacht op geëvolueerd. 

🐑 Bestaat er diervriendelijke wol voor een wollen jas?

Ja, dat bestaat. Er zijn diverse merken die alleen maar diervriendelijke producten verkopen. Het is aan te raden om bij je zoektocht te letten op het RWS cerfiticaat; Responsible Wool Standard.

Volgende

Linnen jassen: een rijke geschiedenis

17 december 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.