Winterjassen na electronica een populaire aankoop op Black Friday

Black Friday is de laatste jaren niet meer weg te denken uit Nederland. Deze trend is al een tijdje overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Daar shopt men al jaren met korting op deze vrijdag na Thanksgiving. De kern van Black Friday is duidelijk: webshops gooien hun producten een dag, twee dagen of zelfs een lang weekend in de uitverkoop. Op die manier kunnen mensen alvast betaalbaar inkopen doen voor de feestdagen. Waar Black Friday precies vandaan komt en wat dit jaar enorm goed scoorde, lees je in dit artikel.

Wat is Black Friday precies en waar komt de benaming vandaan?

De geschiedenis van de benaming van Black Friday is opvallend interessant. Oorspronkelijk komt de naam namelijk uit Philadelphia in Amerika waar het op de dag na Thanksgiving zwart zag van de mensen in het verkeer. De vrijdag na Thanksgiving zijn de meeste Amerikanen namelijk al jaren vrij, vandaar de drukte. Sinds de jaren 80 heeft de naam ook een andere betekenis gekregen; toentertijd stond de periode in het teken van winst. Met de feestdagen in het vizier maakten de meeste winkeliers pas rond die tijd de eerste echte winst van het jaar. De cijfers veranderden dus van rood naar zwart.

Thanksgiving wordt in Nederland vrijwel niet gevierd. Black Friday is daarentegen de laatste jaren enorm populair geworden. Ieder jaar sinds 2015 wordt er tot nu toe meer verkocht dan het jaar ervoor op deze koopjesdag. Misschien heb je de beelden uit Amerika wel eens gezien, waarop mensen ‘s nachts voor de deuren van winkels wachten om ze vervolgens te bestormen wanneer ze open gaan. Dat komt omdat er in Amerika tot wel 75% of zelfs 80% korting wordt gegeven op sommige producten. In Nederland komt dat maar weinig voor: hier moet je denken aan kortingen tussen de 10% en 50% met hier en daar uitschieters.

Wat voor producten scoor je met korting tijdens Black Friday?

Black Friday staat dus in het teken van goedkoper shoppen. Toch is het aan te raden om de prijzen bij bepaalde webshops voor deze dag altijd goed in de gaten te houden. Sommige winkeliers doen de prijzen voor Black Friday expres iets hoger, zodat de korting op die dag net wat hoger lijkt. Dat voelt toch een beetje vreemd: gigantenbedrijf Coolblue heeft al eens een boete gehad voor dergelijke praktijken. In Nederland liep het dit jaar al ver voor de vrijdag goed met de omzet van diverse (web)shops. Er werd voornamelijk online gestopt voor en tijdens Black Friday: maar liefst 40% meer dan in 2019.

De items die je tijdens deze dag met korting kunt scoren lopen uiteen. Bij de meeste bekende kledingwinkels kun je in ieder geval ieder jaar een korting verwachten. Het is dus het ideale moment om een lekkere warme winterjas te kopen voor de aankomende winter of om voor een paar warme boots te gaan. Ook shop je op Black Friday verzorgingsproducten, beautyproducten, elektronica, cadeautjes, alles voor thuis, keukenartikelen, entertainment en meer voor scherpe tarieven. Daarnaast doen steeds meer telecombedrijven, boekingswebsites en webshops waar je tickets kunt kopen voor evenementen en vakanties mee met Black Friday.

Run op winterjassen en elektronica tijdens Black Friday

Wat opvalt is dat er tijdens Black Friday voornamelijk veel elektronica en kleding wordt geshopt. Loop je een gemiddelde elektronicawinkel, zoals de MediaMarkt, binnen dan is de kans groot dat je amper kunt bewegen in de mensenmassa. Deze dag is namelijk de dag waarop veel gameliefhebbers hebben gewacht. Zij shoppen massaal game computers met korting, waarbij de Playstation en Nintendo de meest verkochte items zijn. Apple scoort ook goed op Black Friday: de verkoop van iPhones en AirPods is extreem hoog op deze dag.

Ook kleding is ontzettend populair op deze dag; het zijn met name winterjassen die voor een goede prijs worden gekocht op Black Friday. Dat is niet zo gek, aangezien de winter bijna aanbreekt en het momenteel al flink koud is. De week rondom Black Friday gaat het zelfs vriezen - iets wat in de warme winter van 2019 amper gebeurde. De winterjassen die het meest over de toonbank gingen, waren merkjassen van bekende merken. Denk aan winterjassen van The North Face, Canadian Goose en sportjassen van Nike en adidas. Dergelijke merken zijn tijdloos en blijven ook dit winterse seizoen dé trend voor hem en haar.

Volgende

Geschiedenis van jouw wollen jas

12 december 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.