Goed voorbereid de winter in

Dat de temperaturen overdag onder de nul gaan is niet ondenkbaar, en dan is het toch erg prettig om een goede winterjas te hebben. Winterjassen zijn er in verschillende vormen en maten. Ga je voor een zachte winterjas? Of juist voor een dikke winterjas? Misschien is een ski-jas wel meer voor je weggelegd, omdat je slecht tegen de kou kunt. Hoe kun je je eigenlijk het best voorbereiden op de winter?

Online shoppen

Ten eerste: voor een goede winterjas hoef je tegenwoordig de deur niet meer uit. Je kunt ook online je winterjas(sen) bestellen. Het nadeel is dat je ze niet kan passen en weer terug moet sturen als blijkt dat de winterjas toch tegenvalt. Maar het grote voordeel is, dat je lekker thuis achter de computer of met een kopje thee op de bank kan zoeken naar allerlei soorten winterjassen. Winterjassen hoeven niet altijd hetzelfde te zijn. Natuurlijk zijn er winterjassen die iedereen draagt, maar er is ook genoeg creatiefs te vinden. Vooral online shoppen kan daarbij lonen, omdat online shops doorgaans een groter assortiment hebben dan de winkels. Immers: online shops kunnen een grotere voorraad aanleggen, zonder daarvoor een heel winkelpand af te huren.

Meerdere winterjassen?
Wie heeft gezegd dat je per se één winterjas moet hebben? We hebben allemaal wel eens voor het dilemma gestaan dat we eigenlijk niet kunnen kiezen tussen twee kledingstukken. In dat geval kun je ook gewoon twee winterjassen kopen. Door meerdere winterjassen aan te schaffen, kun je variëren tussen beide jassen. Zo loop je er niet de hele winter hetzelfde bij, in het geval je uniek wil zijn. Of je hebt alvast een jas voor de volgende winter.

Op tijd bestellen
Nederland heeft een verraderlijk klimaat. Het ene moment is het nog 10 graden met regen overdag, de volgende morgen ligt er een dik pak sneeuw en kun je echt niet meer met je overgangsjas naar buiten. Dan is het fijn om alvast een winterjas in huis te hebben liggen, die je zo kan pakken. Denk er dus over na om ver van tevoren alvast een winterjas in huis te halen. Wacht niet tot het laatste moment, want winterjassen zijn in de winter snel uitverkocht, en dan heb je een stuk minder keuze!

Warme jas
Als je een jas gaat bestellen, moet je goed in het oog houden dat niet alleen de vorm belangrijk is, maar ook de ‘inhoud’ van de jas. Met andere woorden: is de jas wel warm genoeg? Het is per slot van rekening een winterjas, dus zorg ervoor dat de inhoud van de jas voldoende gevoerd is.

Vraag je ook eens af of er een capuchon op je jas moet zitten of niet. En kun je die dan gemakkelijk dichtritsen, of vind je knoopjes ook prima? Het zijn kleine dingen, maar het kan een groot verschil maken voor de warmte die de jas geeft. Er zijn verschillende soorten voeringen bij winterjassen. Zo heb je winterjassen die voornamelijk uit polyester bestaan. Deze jassen voldoen prima voor een reguliere winter, maar als het kouder wordt, blijkt de jas toch een beetje te koud. Als je het snel koud hebt, kun je misschien beter een wollen winterjas bestellen. Wollen winterjassen hebben doorgaans een dikkere voering, waardoor je het minder snel koud krijgt. Dat komt doordat de jas beter isoleert, en dus ook meer lichaamswarmte vasthoudt.

Het nadeel van een wollen winterjas is, dat als het niet kouder wordt dan 3 graden boven nul, de jas erg warm kan zijn. In dat geval kan het toch verstandig zijn terug te vallen op het hierboven aangehaalde punt: koop een dunne en een dikke winterjas, dan zit je altijd goed. Winterjassen worden doorgaans gemaakt van dons, maar die is niet bij iedereen populair.

Sommige mensen vinden zo’n jas wel lekker warm, maar er verschrikkelijk uitzien. Een goed alternatief is een winterjas met een lichte voering van kunstvezels. Kunstvezels isoleren ook, maar zien er een stuk minder ‘opgepompt’ uit dan een donzen jas. Nadeel is wel dat deze winterjassen doorgaans flink aan de prijs zijn.

Waterdicht
In Nederland kennen we de winter een beetje: het is niet altijd koud en er valt ook niet altijd sneeuw. Soms hebben de Nederlandse winters meer weg van de herfst. In alle gevallen is het belangrijk dat je kiest voor een winterjas die waterdicht is! Niets is vervelender dan nat thuiskomen van de enorme regen- of hagelbui. En ook sneeuw smelt op een gegeven moment, waardoor de jas klef aan begint te voelen. Zorg ervoor dat je een jas kiest die water als het ware afstoot, zoals dat ook bij een regenjas gebeurt.

Vorm
Tot slot richten we nog even onze aandacht op de vorm van een winterjas. De winterjas moet namelijk passen bij de vorm van degene die de jas draagt. Zo maakt het wel degelijk uit of je een grote boezem hebt. De borstpartij komt namelijk niet goed uit als je kiest voor een jas met een rij dubbele knopen. Als je een a-vormige jas kiest, verbergt die de heupen en billen beter. Maar als je korte benen hebt, kun je beter wel voor een jas kiezen waar veel been in te zien is. Bovendien kun je nog een taille aanleggen met een riem.

Accessoires die helpen
Een accessoire als een riem kan veel wonderen verrichten. Kies dus voor een jas waar je een beetje speling mee hebt. Bijvoorbeeld door een riem om de taille aan te leggen, of door een sjaal te dragen. Let bij het dragen van een sjaal wel op dat je niet je volledige nek verstopt, omdat het dan lijkt alsof je redelijk weinig nek hebt. Als de winterjas geen capuchon heeft, kies dan voor een bijpassende muts, in dezelfde kleur. Zo krijg je het minder snel koud.

Vorige

Zo vind je de perfecte winterjas

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.