Internationaal pakket (retour) sturen? Dit moet je weten

Heb je een product uit het buitenland besteld en wil je deze retourneren? Dan ben je afhankelijk van de wetten die er in dat land gelden. Je hebt dus niet altijd het Nederlandse consumentenrecht. Sommige producten zijn in andere landen uitgezonderd, terwijl ze in Nederland wel geretourneerd mogen worden. Het is dus slim om voor aankoop je alvast te verdiepen in het consumentenrecht van het land waar je het product koopt.

Waar moet je rekening mee houden bij het internationaal retourneren?

Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker voor consumenten op producten over de grens te kopen. Steeds meer partijen bieden mogelijkheden om het product naar Nederland te verzenden. Ook webshops kiezen er vaker voor om producten bijvoorbeeld binnen de Europese Unie te verzenden. Zo krijgt de consument niet te maken met de douane als hij het product retour zendt. Bovendien worden er voor het ontvangen van pakketten dan geen douanekosten gerekend.

Je hebt bij het kopen in het buitenland wel te maken met allerlei aspecten die in Nederland vanzelfsprekend zijn. Ga je buiten de Europese Unie iets kopen en wil je dit later retourneren, dan krijg je mogelijk zelfs te maken met de douane. Het is dus belangrijk om alles van tevoren goed uit te zoeken. Maar er zijn meer zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je de verzendkosten van het retourneren vaak zelf betalen. Er zijn maar weinig buitenlandse bedrijven op een paar uitzonderingen na die retouren gratis ontvangen. De tarieven voor het verzenden naar het buitenland liggen bovendien gezien de afstand ook een stuk hoger.

  1. Internationale zending verpakken

    Als je een product wilt terugsturen, is het belangrijk om deze goed te verpakken. Zeker bij internationale zendingen legt een product een lange afstand af, dus moet deze goed beschermd worden. De eis is dan ook dat de verzenddoos stevig is en tegen een val van minimaal 1,5 meter kan. Het product moet omringd worden door opvulmateriaal. Goed opvulmateriaal is bijvoorbeeld bubbelplastic of piepschuim. We raden het gebruik van kranten als opvulmateriaal af. In sommige landen gelden er namelijk censuurregels.

    Verder moeten de hoeken van de verzenddoos bedekt worden met extra verpakkingstape, zodat het product niet uit de doos kan steken. Kies daarom voor een grote doos die voldoende groot is om opvulmateriaal in te plaatsen. De doos moet niet veel te groot zijn, want dat kost meer en is bovendien niet erg duurzaam. Kies dus voor een doos die past. Eventueel kun je de verzenddoos waarin het product geleverd werd hergebruiken.

  2. Retourzending correct adresseren

    Bij het retourzenden naar een internationale winkel is het van belang dat je geen fouten maakt met de addressing van het pakket. Dat is belangrijk, omdat de adressering per land verschillend is. Als deze niet correct is, kan het veellanger duren totdat het product weer ontvangen is. Of nog erger: het product raakt zoekt. Vermeld daarom altijd het e-mailadres en telefoonnummer van de winkel op het verzendlabel.

    Voordeel van internationaal retourneren is dat de meeste bedrijven al een verzendlabel voor je aanmaken. Deze dien je soms zelf nog te frankeren, maar soms is dit al betaald door de winkel. In ieder geval heeft dit als voordeel dat de webwinkel de adressering zelf al juist geprint heeft, zodat er geen kans meer is dat je als consument nog een fout maakt.

  3. Houd rekening met langere verzendtijden

    Een pakket internationaal verzenden is niet zo lastig. Maar het kan wel een flinke tijd duren totdat het pakket ontvangen is in het buitenland. Zeker als de adressering niet klopt kan het erg lang duren totdat deze afgeleverd wordt. In ieder geval geldt; hoe groter de afstand, hoe langer het duurt totdat het pakket aankomt. En hoe hoger de kosten. Het is dus belangrijk om je van tevoren te verdiepen in de levertijd van een internationaal pakket. De webwinkel is hiervan op de hoogte, tenzij je zelf een vervoerder kiest. Het is dan wel zo netjes om een bericht aan de webwinkel te sturen wanneer zij het product retour kunnen verwachten.

    DHL en UPS zijn de Express-netwerken. Deze bieden Expressdiensten aan. Verzenden via zo’n dienst gaat doorgaans een stuk sneller dan via een postnetwerk als PostNL. Zend je iets retour en moet het binnen enkele dagen al geleverd zijn, dan kun je beter voor Express-zending kiezen. Sommige winkels bieden dit zelf al aan bij wijze van service. Een normale verzending is het goedkoopst, maar duurt langer. Moet je de verzendkosten zelf betalen en maakt het niet uit of het pakket wat langer onderweg is, dan is normale zending de beste optie.

  4. Sommige producten handen nooit verzonden mogen worden

    Sommige producten hadden op voorhand niet verzonden mogen worden. Als je het dan retour zendt, is de kans groot dat het product nooit bij de webwinkel zal aankomen. Denk bijvoorbeeld aan spuitbussen, alcohol, sigaretten, voeding, benzine, nagellak, parfum, gif, aanstekers, brandblussers, gasmaskers, loten, ruwe diamanten of beschadigde accu’s. Als je een accu retour gaat zenden, gelden daar meestal speciale regels voor, omdat dit een zogenaamd HazMat-product is. Gaat het om een HazMat-product, dan kun je het best overleggen met de webshop of het product geretourneerd kan worden en hoe dit in zijn werk gaat.

  5. Verzeker buitenlandse retourzendingen

    Of je iets retour stuurt of gewoon naar het buitenland, bij waardevolle spullen is een verzekering zeker het overwegen waard. Gaat het bijvoorbeeld om een relatief dure jas, dan is een verzekering zeker aan te raden. Want als een product beschadigd raakt of helemaal vermist, ben je als consument aansprakelijk voor de kosten. Retourzendingen naar het buitenland raken relatief gezien veel vaker kwijt dan zendingen binnen Nederland. De kans op beschadiging is ook groter.

    Of een product verzekerd kan worden, hangt af van welke verzendmogelijkheid je kiest. Retourneren via standaard verzenden is vaak maar tot een bepaald bedrag verzekerd. Het is vaak wel mogelijk hier een aparte verzekering voor af te sluiten. Zeker bij dure producten is dit het overwegen waard.

  6. Mogelijk aangifte bij de douane?

    Heb je een product uit bijvoorbeeld Amerika of China ontvangen? Dan kun je deze vaak niet eenvoudig terugsturen. Want bij het verzenden van pakketten buiten de Europese Unie hoort het afhandelen door de douane. Dus is het nodig om een douaneformulier in te vullen. Deze moet zo volledig mogelijk worden ingevuld. Worden er fouten gemaakt, dan is de kans groot dat het pakket onderschept wordt. De zending wordt dan heel laat of helemaal niet ontvangen.

    De vervoerder kan meestal helpen met het regelen van een douaneverklaring. Dit verschilt per vervoerder en per bestemming. Er zijn verschillende douaneverklaringen, voor pakketten bijvoorbeeld zwaarder dan twee kilo, met een waarde van meer dan 425 euro et cetera. Een douaneverklaring moet altijd in het Engels worden ingevuld. Bovendien moeten alle artikelen in de doos apart op een formulier worden aangegeven. Daarnaast moet het aantal, gewicht en de waarde in euro’s vermeld worden. Een handtekening mag niet ontbreken, want daardoor kan het pakket vertraagd raken. Vermeld ook de volledige waarde van de inhoud van de doos en het gewicht. Meestal is het ook nodig om ieder product te declareren met een eigen HS-code.

Kosten internationaal verzenden

Aan het internationaal verzenden van een product zijn vaak hogere kosten verbonden. Dat geldt dus ook als het pakket moet worden geretourneerd. Om deze reden is het raadzaam eerst van tevoren uit te zoeken welke tarieven de vervoerder precies rekent. De tarieven kunnen per land verschillen. Sommige webwinkels bieden aan om de verzendkosten voor retourneren te betalen.

DHL Parcel

Gewicht Kosten
0-2 kg Vanaf 9 euro
2-5 kg Vanaf 12 euro
5-10 kg Vanaf 14 euro
10-20 kg Vanaf 17 euro

Bij DHL Express verschilt de prijs per gewicht/afmeting/bestemming. Hiervoor dien je de calculator te gebruiken.

<h3id="ups-express-saver">UPS Express Saver (prijzen verschillen per zone, uitgaande van zone 1)

Gewicht Kosten
0,5 kg Vanaf 26 euro
1,0 kg Vanaf 27 euro
1,5 kg Vanaf 28 euro
2,0 kg Vanaf 29 euro
2,5 kg Vanaf 29 euro

UPS Express (prijzen verschillen per zone, uitgaande van zone 1) 0,5 kg Vanaf 30 euro

Gewicht Kosten
1,0 kg Vanaf 31 euro
1,5 kg Vanaf 32 euro
2,0 kg Vanaf 32 euro
2,5 kg Vanaf 33 euro

PostNL Standaard pakket

Gewicht Kosten
0-350 g Vanaf 13 euro
350 g-2 kg Vanaf 13 euro
2-5 kg Vanaf 19,50 euro
5-10 kg Vanaf 25 euro
10-20 kg Vanaf 34 euro
20-23 kg Vanaf 45 euro

DPD (Zone 1)

Gewicht Kosten
Brief Vanaf 7 euro
0-10 kg Vanaf 7,50 euro
10-20 kg Vanaf 9,50 euro

FedEx Pak (Zone A/H)

Gewicht Kosten
0,5 kg Vanaf 85 euro
1,0 kg Vanaf 100 euro
1,5 kg Vanaf 107,50 euro
2,0 kg Vanaf 115,20 euro
2,5 kg Vanaf 122,90 euro

Bronnen van tabellen:

Veelgestelde vragen rondom internationale pakketten

βš“ Ik wil een product internationaal verzenden. Waar moet ik op letten?

Je hebt een product uit het buitenland besteld en wilt deze retourneren. Dan ben je als consument afhankelijk van de wetten in het buitenland. Het Nederlandse consumentenrecht geldt in dat geval niet. Sommige producten kun je in het buitenland niet retourneren, terwijl dat in Nederland wel mag. Dit moet je dus voordat je een bestelling plaatst al weten.

Koop je iets binnen de Europese Unie en wil je het product terug verzenden, dan kun je deze in de doos stoppen, een retourticket aanmaken en de verzending voorbereiden. Let er wel op dat de adressering juist is. Maar als je een product buiten de Europese Unie koopt, kun je te maken krijgen met een aanvraag bij de douane. En verder zijn de verzendkosten vaak ook een stuk hoger.

βœ‚οΈ Hoe moet de retourzending verpakt worden?

Bij het verpakken van je product moet je goed op de verpakking letten. Internationale zendingen leggen altijd een lange afstand af, dus dien je deze stevig te verpakken. De verzenddoos moet tegen een val van minimaal anderhalve meter hoogte kunnen. Vul het liefst je zending op met opvulmateriaal zoals bubbelplastic of piepschuim. Vermijd het gebruik van kranten, want in sommige landen gelden censuur regels. Let dus goed op dat je de doos goed aanvuld, zodat het product niet overal heen en weer kan bewegen.

Alle hoeken van de verzenddoos moeten dichtgeplakt zijn met verpakkingstape. Kies voor een grote doos met voldoende verpakkingsmateriaal. De doos moet niet veel te groot zijn, want het kost meer om dit te verzenden en bovendien is dit geen duurzame keuze.

βœ… Hoe weet ik zeker dat mijn internationale retourzending aan komt?

Internationale zendingen kunnen flink lang duren totdat ze weer terug zijn bij de webshop. Je dient er dus voor te zorgen dat het proces zo correct mogelijk verloopt. Daarom is het belangrijk dat je je retourzending correct adresseert. De kans is daardoor groter dan het pakketje zoekraakt. Daarom moet je altijd een e-mailadres en telefoonnummer op de doos zetten.

De meeste webwinkels bieden zelf een verzendlabel aan. Op die manier hoef je dus niet zelf een adres samen te stellen. De verzendlabel hoef je dan alleen nog te frankeren. Door het retourlabel van de webwinkel te gebruiken is de kans kleiner dat je retourzending zoekraakt en de kans groter dat jij je geld terugkrijgt.

⏰ Hoe lang duurt het totdat mijn product retour is bij de internationale webwinkel?

Verzending buiten Nederland duurt een stuk langer dan verzending binnen Nederland. Klopt de adressering niet, dan is de kans groot dat het pakketje langer onderweg is. En natuurlijk telt ook de afstand van het pakket mee. Een retourzending naar Duitsland of België zal minder lang duren dan een pakket naar Oost-Europa verzenden. De kosten liggen bij een grotere afstand vaak ook hoger.

Verdiep je van tevoren in de levertijd van de verzenddienst. De Express-diensten zoals DHL en UPS zijn vaak een stuk sneller dan het postnetwerk van PostNL. PostNL is vaak wel goedkoper, maar ook langzamer. Deze afweging dien je dus zelf te maken. Stuur de webshop ook een mail met daarin de verwachte levertijd van de retourzending.

πŸ“ Moet ik aangifte doen bij de douane?

Misschien moet je aangifte doen bij de douane. Dat is het geval als je een pakketje uit Amerika of China wilt terugsturen. Het is ook maar de vraag of je een pakketje uit dergelijke verre landen wel terug wilt sturen. Het is namelijk behoorlijk prijzig om te doen. Het kost ook veel tijd, want je moet bij het verzenden van een pakket buiten de Europese Unie een douanedeclaratie invullen. Dit kan aan de hand van het douaneformulier.

Maak je fouten bij het invullen van het douaneformulier, dan wordt het pakket onderschept. De kans is dan groot dat het pakketje nooit door de webwinkel zal worden ontvangen, of pas heel laat aankomt. Houd er ook rekening mee dat de douaneverklaring per gewicht en waarde kan verschillen. Een douaneformulier vul je altijd in het Engels in. Het postkantoor kan hiermee helpen.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.