Kun je een winterjas verven?

Je hebt een winterjas hangen, waar je gek op bent. Maar door het wassen zijn de kleuren vaal geworden en je bent er nog niet aan toe een nieuwe winterjas te kopen. Is het dan mogelijk een jas te verven? Het antwoord: jazeker, dat kan.

Gewoon in de wasmachine

Heb je een jas die gewoon in de wasmachine kan? Dan kun je de jas in de wasmachine verven. Hoe dat precies gaat, hangt natuurlijk wel af van het materiaal van je jas. Voor het verven van katoen, linnen, rameh en kunstzijde kun je een speciaal soort verf kopen, die bij de betere drogist te koop is. Let heel goed op het natuurlijke weefsel van je jas, want verf is niet geschikt voor waterafstotende en dry clean-jassen.

Het is ook belangrijk de jas eerst goed stofvrij te maken. Dat betekent dat je alle zakken moet legen en de jas regelmatig moet wegen. Vaak kun je met één potje verf tot 600 gram in een volle tent verven.

Niet iedere jas kan geverfd worden

Niet alle jassen zijn geschikt voor een verfbeurt. De jas moet je bijvoorbeeld op 40 graden kunnen wassen. Polyester gaat ook niet werken, omdat die stof geen kleurstoffen kan opnemen. Als de jas vaal is geworden, hoef je dan ook niet zoveel verf te gebruiken, dan voor het veranderen van de kleur. Denk erom dat je de juiste hoeveelheid zout gebruikt. Het wegen van de jas is dus een belangrijk en secuur werkje. Wie het gewicht van de jas eenmaal weet, kan op pad gaan voor tinnetjes verf.

Geen ervaring met het verven van jassen? Laat het dan doen door iemand die er ervaring mee heeft. De winterjas is namelijk een lastig kledingstuk om te verven. Katoenen winterjassen zijn in de regel het eenvoudigst te verven. Je kunt ook bij de stomerij vragen welke stoffen je zelf kunt verven.

Denk om de naden

Waar veel mensen niet bij stil staan, is dat de verf niet op de naden van de winterjas blijft zitten. Daardoor hebben de naden dus altijd de originele kleur van de jas. Het is zeker goed daar bij stil te staan, omdat je anders gekke kleurcombinaties krijgt.

Een beter alternatief

Zit je eigenlijk niet zo te wachten op het uren verven van je jas? Dan is er een beter alternatief: verkoop je oude winterjas en koop een nieuwe winterjas van de opbrengsten. Kies dan direct voor de juiste kleur. Door een wat duurdere jas te kopen, hoef je volgend jaar niet met verf te beginnen. Een kwaliteitswinterjas gaat namelijk in het algemeen jaren mee. Je hoeft dus niet volgendjaar weer een nieuwe jas aan te schaffen, wat je wellicht wel zou moeten als je een goedkopere winterjas nam.

Dan hoef je ook niet na het verven van je winterjas de hele wasmachine schoonmaken. Ben je er toch aan begonnen en lukt het niet de wasmachine weer schoon te krijgen: op verschillende fora melden creatievelingen dat chloor helpt. Daarna nog een keer met waspoeder spoelen en de wasmachine is weer schoon.

Volgende

Winterjas kwijt: verzekerd?

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.