Winterjas kwijt: verzekerd?

Stel je voor: je gaat een hapje eten in een restaurant. Bij binnenkomst wordt om jouw jas gevraagd. Een medewerker van het restaurant hangt de jas meteen weg. Zodra je het restaurant wilt verlaten, blijkt dat jouw winterjas weg is. Waarschijnlijk is de jas meegegeven aan de foute persoon. Bij wie maak je dan aanspraak? Is er eigenlijk een soort ‘winterjassenverzekering?’

WA-verzekering

Een speciale winterjassenverzekering bestaat niet. Logisch, want als je winterjas is zoekgeraakt in de garderobe van een duur restaurant, valt dit onder de WA-verzekering van het restaurant. Je moet alleen wel kunnen aantonen dat je de jas in bewaring hebt gegeven. Vaak krijg je een soort kaartje als je je jas laat ophangen. Die kan gelden als bewijs.

Een WA-verzekering heb je zelf, maar het restaurant ook. De verzekering zorgt ervoor dat schade of letsel aan (het eigendom van) iemand anders gedekt is. Dat geldt ook als het restaurant een bordje met ‘Wij zijn niet aansprakelijk!’ heeft hangen.

‘Maar er hangt een bordje!’
Dat bordje in het restaurant met ‘Wij zijn niet aansprakelijk’ heeft juridisch gezien helemaal geen waarde. Zodra je moet betalen voor het veilig laten opbergen van je jas, neemt de garderobe de aansprakelijkheid op zich.

De voorwaarde is dus wel dat je moet betalen voor gebruik van de garderobe. Als je de winterjas dus kwijtraakt in een kroeg waar slechts een haakje aan de muur hangt, kun je de eigenaar van de kroeg niet aansprakelijk stellen.

Meer informatie over wa-verzekeringen vind je hier en hier.

Gepind
Een goede tip: als je de jas laat ophangen in een beveiligde garderobe, kun je vaak pinnen. Datzelfde geldt voor de aankoop van de jas. Je kunt je bankafschriften dan gebruiken als bewijsmateriaal. Het komt nogal eens handig uit bankafschriften en bonnetjes te bewaren. Vooral bij verzekeringskwesties komt dat vaak van pas.

Brandschade?
In de wintertijd is het niet onwaarschijnlijk dat je buiten een sigaretje staat te roken, of dat er vuurwerk wordt afgestoken. Je loopt grote kans op schade aan je winterjas. Met een inboedelverzekering is ook je winterjas verzekerd. De meeste verzekeraars hebben een dekking die schade aan jouw inboedel (dus ook de winterjas!) vergoedt.

Het claimen van de schade gaat vrij eenvoudig: je geeft bij de verzekeraar op dat je schade aan je jas hebt. De inboedelverzekeraar beoordeelt je claim en de kans is groot dat je de dagwaarde terugkrijgt. Van het geld dat de verzekeraar uitkeert, kun je dan een nieuwe winterjas kopen.

Is het de moeite waard?
Het claimen van schade van je jas, of zelfs vermissing van je jas, is altijd de moeite waard. Houd er wel rekening mee dat verzekeraars bijna altijd vragen om bewijsmateriaal. Je moet dan bijvoorbeeld een aankoopbon kunnen overleggen, evenals een bonnetje van de garderobedienst. Je toont dan aan dat jouw jas daadwerkelijk in bewaring is geweest bij de garderobe.

Je moet er wel rekening mee houden dat de verzekeraar slechts de dagwaarde uitkeert. De kans dat je dus zelf geld zal moeten bijleggen om een nieuwe winterjas te kunnen kopen, is groot. Maar zoals ze altijd zeggen: iets is beter dan niets.

Vorige

Kun je een winterjas verven?

28 oktober 2017
Volgende

Shop jij fairtrade?

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.