Wat waren de modetrends van 2000 tot 2010?

Als er iets is wat opvalt aan de mode van de jaren 00 is het wel dat het net zo divers is als de mode in de jaren 1990 tot 2000. Fashion was in die tijd een bonte mix van diverse invloeden waarbij muzikanten en bekende filmsterren een grote rol speelden. Die mengelmoes bestond uit een aantal nieuwe trends en een paar bekende stijlen van de jaren ervoor. Wat we precies in de jaren 2000 tot 2010 droegen, lees je in dit artikel. Misschien herken je nog wel wat kleding en looks!

Van naveltruitjes tot legerprint: mode jaren 00

Heel eerlijk? Als we het over de mode in de jaren 00 hebben, weten we eigenlijk niet eens zo goed waar we moeten beginnen. Er waren in de tijd zoveel verschillende kledingstijlen dat er voor iedere smaak wel iets te vinden was. Wat opviel, was de trend voor vrouwen waarbij zoveel mogelijk niets verhullende kleding werd gedragen. Misschien herken je deze stijl nog wel uit de videoclips van onder andere Britney Spears en Shakira. Van naveltruitjes met lage heupbroeken tot aan baggy broeken met legerprint en beha's als top. Een bijzondere tijd dus voor vrouwen die een beetje met de mode mee wilden gaan in de tijd.

Wat ook zeker opvallend is, is de mode met het futuristische karakter dat we aan het begin van de jaren 00 zagen. Metallic stoffen waren bijvoorbeeld razend populair! Hierbij moet je denken aan gouden, zilveren en bronzen kledingstukken. Kun je het nu nog voorstellen dat je dat ooit zou dragen? In deze jaren waren er veel technologische ontwikkelingen dus ergens is het niet zo gek dat kleding en accessoires automatisch ook wat moderner gingen worden. Met de komst van de iPad in 2001 werden gadgets helemaal 'een ding' als accessoires. Je zag steeds vaker mensen met een 'hippe' gadget rondlopen als accessoire.

Wat droegen vrouwen in de jaren 2000 - 2010?

Voor vrouwen in deze jaren waren diverse vrouwelijke artiesten een grote inspiratiebron wat kleding betreft. De eerder genoemde Britney Spears en Shakira waren net als Christina Aguilera en Destiny's Child een groot voorbeeld voor veel moderne jonge vrouwen. Zij droegen massaal (hele) lage heupbroeken met sexy topjes en naveltruitjes. Ook waren hot pants met hemden met spaghettibandjes aan het begin van deze jaren helemaal hip. Iets wat we toentertijd ook veel zagen waren doorzichtige beha-bandjes die je eigenlijk juist heel goed kon ziet zitten. De denim look en de leger look deden het deze jaren sowieso heel goed. Hierbij moet je denken aan jeans met gaten in combinatie met een naveltruitje, een Von Dutch pet en een gewatteerde jas.

Even later draaide het helemaal om de zogeheten it-look. Dit kwam voornamelijk door de vele bekende modellen die in dit soort kleding liepen. Binnen deze trend vallen de bekende witte K-Swiss sneakers, strakke denim skinny jeans (het liefst van een merk zoals G-Star), de eerder genoemden petten van Von Dutch, laarzen met studs en grote zonnebrillen. Deze stijl bleef in deze jaren domineren en aan het eind van deze periode zagen we weer een 'comeback' van de hemden en truitjes met spaghettibandjes en de hot pants en minirokjes. Richting 2010 kwamen ineens allerlei bohémian items in de mode; kleding en accessoires die zo uit de hippiecultuur van de jaren 60 en 70 konden komen. Denk aan kleurrijke tunieken, leggings en zogeheten gladiator sandalen.

Wat droegen mannen in de jaren 2000 tot 2010?

Wat interessant is om te zien is dat die futuristische stijl waar we het eerder over hadden vooral bij de mannen te zien was. Zij droegen aan het begin van de jaren 00 veel zwarte of zilverkleurige kleding met allerlei opvallende details, zoals metalen gespen en knopen. Een glittertje hier en daar was zelfs niet vreemd! De trend van de baggy broeken uit de jaren ervoor bleef nog even hangen; net als bij de vrouwen ging de taille veel lager liggen. Ook bestonden broeken steeds vaker uit lichte verkleuringen en gaten. Ook droegen veel mannen in deze tijden nog steeds een trainingspak als 'gewone' kleding; iets wat zij in de jaren 90 ook al deden. Hierbij combineerden ze comfort met stijl en gingen ze voor een trainingsbroek met hoodie en een paar sneakers.

Ook leuk om te zien is de revival van de mode uit de jaren 60. Dit kwam met name door diverse Britpop bands zoals The Kooks, Hot Hot Heat en Razorlight. De heren van dit soort bands droegen skinny jeans in combinatie met shirts met een V-hals en een paar Vans of brogues. Hun haren waren vaak middellang en ze maakten hun look af met een vintage leren jack en een vintage pilotenbril. Ook werd de Ray Ban steeds populairder. Richting het eind van deze periode droegen mannen steeds vaker kleding uit de 'geek fashion' trend. Hierbij hoorde natuurlijk een bril met een opvallend montuur. Vrouwen droegen die overigens ook steeds vaker aan het eind van deze jaren.

Veelgestelde vragen omtrent mode in de jaren 00

Heb je vragen over de mode in de jaren 2000 tot 2010? Dat snappen we helemaal. Daarom hebben we enkele meest gestelde vragen met antwoorden verzameld over dit onderwerp. Kijk eens of jouw vraag erbij staat en zo niet: neem dan contact op met de redactie van Jas.nl om jouw vraag te stellen.

🐵 Welke merken zijn typerend voor kleding in de jaren 00?

Er is een aantal merken dat we regelmatig zagen in deze periode. De kleding van Paul Frank (met print van een aapje) en de petten van Von Dutch waren niet weg te denken uit de trendy mode. Ook merken als G-Star, Indian Rose, Oilily, GSUS, Diesel, Coolcat, Replay en Kipling zagen we veelvuldig in de collecties.

👖 Wat voor een model spijkerbroeken droegen vrouwen in de jaren 00?

De broek die sowieso hartstikke hip was in de tijd was de strakke broek met een extreem lage taille. Kijk maar eens een clip van Christina Aguilera uit die tijd en je weet meteen wat we bedoelen. Skinny jeans waren sowieso hip aan het begin van de jaren 00. Tegen het eind van deze periode werden juist wat wijdere boeken de trend. Dat kwam onder andere door de populariteit van artiesten zoals Avril Lavigne.

🪖 Welke print was hip in de jaren 00?

De print die we het meest zagen in deze periode was toch wel de legerprint. Zowel vrouwen- als mannenkleding bestond vaak uit deze opvallende (of juist niet?) print. Denk hierbij aan broeken, jassen en truien met deze print. Ook accessoires zoals petten en tassen hadden vaak een legerprint.

🕶️ Wat voor een accessoires droegen mensen in deze tijd?

Zoals we eerder zeiden waren de Von Dutch petten niet weg te denken uit een hippe look in de jaren 00. Dat geldt ook voor de retro pilotenbril en even later de Rayban zonnebril. Ook droegen vrouwen wel eens een doekje in hun haar of kozen ze voor scrunchies om hun haren op te steken.

👟 Welke schoenen waren dé trend in de jaren 00?

Aan het begin van de jaren 00 zagen we vooral veel stoere schoenen en laarzen met studs. Ook sportschoenen en sneakers kwamen mee uit de jaren ervoor. Dit soort schoenen zagen we toen al sinds de jaren 80 en bleven hip (en comfortabel). Sneakers dragen we zelfs vandaag de dag nog. Verder droegen mannen vooral leren veterschoenen en kozen vrouwen voor laarzen of Converse.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.