Stap voor stap een jas aantrekken bij een kind: zelf je jas aandoen

Bij het opvoeden van een kind komt van alles kijken. Zo is het van enorm groot belang dat een kindje goed leert om zelfstandig kleding aan te trekken. Iedereen moet uiteindelijk immers zijn of haar eigen kleren uit- en aantrekken. Dit geldt natuurlijk ook voor het aandoen van een winterjas of zomerjas. Waar de meeste ouders zelf actief aan de slag gaan met het leren van een jas aantrekken bij een kind leren sommige kinderen het op de dagopvang of bij de oppas. In alle gevallen is het in ieder geval handig om als volwassene te weten hoe je een kindje het beste kunt leren om zijn of haar eigen jas aan te doen.

Zelfredzaamheid is ontzettend belangrijk bij een kind

Het zelf aan kunnen trekken van een jas valt onder de zelfredzaamheid van een kind. Zelfredzaamheid wordt ook wel het vermogen om voor jezelf te kunnen zorgen genoemd. Dat betekent dat je jezelf kunt redden in verschillende soorten situaties zonder dat je daarbij hulp nodig hebt van iemand anders. Kijken we naar de opvoeding van kinderen dan speelt zelfredzaamheid een enorme rol. Dit is namelijk hét begrip waar kinderen in hun opvoeding en groei mee leren omgaan. Zelfredzaamheid is belangrijk omdat het een kind zelfvertrouwen geeft en omdat het een positief zelfbeeld creëert. Door zelf dingen te kunnen doen stimuleer je een kind om nog meer te leren.

Er zijn nog veel meer voorbeelden op te sommen van zelfredzaamheid bij kinderen. Wat dacht je van de volgende punten?

  • Het zelf kunnen eten en drinken; om kunnen gaan met bestek, servies en een beker.
  • Het kunnen kruipen en uiteindelijk lopen.
  • Alleen kunnen spelen en zichzelf kunnen vermaken zonder constant aandacht te vragen.
  • Zelf naar het toilet kunnen gaan zonder hulp.
  • Het kunnen strikken van veters en het openen en sluiten van andere sluitingen.
  • Het kunnen lezen en uiteindelijk schrijven zonder hulp.

Wanneer een kind nog een baby of peuter is, kan hij of zij zichzelf nog niet redden. Als volwassene is het jouw taak om je kindje dit te leren. Je zult merken dat kinderen door de jaren heen en naarmate ze opgroeien veel meer zelf kunnen. Uiteindelijk kom je op een punt dat je je kind eerst van alles laat proberen en dan pas te hulp schiet. Daar leren ze vaak het meest van. Laat ze vooral eerst zelf ‘aanknoeien’, zo ook met het aantrekken van een jas. Doe het een keer voor en kijk hoe je kindje daarop reageert. Op deze manier leren ze het snelst.

Verschillende methodes om jas aan te doen bij een kind: de flikflakmethode

Wanneer je je kind met hulp een jas aantrekt, doe je meestal eerst de ene arm door de mouw en dan de andere. Vervolgens sluit je de jas en ben je klaar. Dit is voor kinderen echter best een moeilijke manier om te beginnen met het leren van een jas aantrekken. Gelukkig is er een aantal verschillende methodes om het jas aandoen eenvoudiger te maken. Een veelgebruikte methode is de jassenflikflak. Volg de volgende stappen voor deze unieke en eenvoudige manier van het leren van een jas aan doen bij je kind.

  1. Laat je kind zijn of haar jas op de grond leggen.
  2. Zorg ervoor dat de binnenkant van de jas naar boven is gericht. Laat je kind dit doen.
  3. Geef je kindje aanwijzingen om te gaan staan bij de capuchon of kraag van de jas.
  4. Laat je kind zijn of haar armen door de mouwen steken en de jas over het hoofd heen aantrekken.
  5. Rits de rits dicht of doe de knopen dicht en de jas is aan!
  6. Herhaal dit net zo lang totdat je kind het zelf kan.

Het grote voordeel van deze manier is dat het voor je kindje niet alleen heel gemakkelijk, maar ook leuk is om een jas aan te trekken. Wie mag zijn of haar jas nou op de grond leggen? Reken er maar op dat de meeste kindjes dat niet mogen, tenzij ze natuurlijk dezelfde methode leren. Als ouder kun je dit in ieder geval benadrukken, zodat het voor een kind extra speciaal is. De flikflak-methode is dus een hele leuke en leerzame manier om je kind zelf zijn of haar jas aan te leren doen.

Wanneer kan een kind zijn of haar eigen jas aandoen?

Het is goed om te weten wanneer je kunt experimenteren met het zelf de jas aandoen bij kinderen. Begin je te vroeg dan zul je zien dat je geen succes hebt, maar begin je te laat dan moet een kindje allang allerlei andere dingen geleerd hebben. Hoewel het natuurlijk altijd verschilt per kind is de beste leeftijd voor zelf een jas open of dicht doen 2 of 3 jaar. Kinderen tussen de 2 en 3 jaar beschikken op die leeftijd over voldoende vaardigheden en een gezonde dosis nieuwsgierigheid om het zelf te proberen.

Dit betekent overigens niet dat ze op die leeftijd direct zelf een jas aan en uit kunnen trekken. Sommige kindjes kunnen dit wel, maar meestal duurt dat nog iets langer. Is je kind 3 of 4 jaar dan zul je zien dat hij of zij ook meer interesse heeft om zelf kleding aan en uit te trekken. De kans is groot dat jullie in de ‘ik wil het zelf doen’ fase zitten, waardoor je kind het graag zelf wil leren en uiteindelijk doen. In deze leeftijdscategorie leren ze allerlei andere handige dingen van eenzelfde niveau. Denk bijvoorbeeld aan het volledig alleen eten en drinken, zijn of haar eigen tanden poetsen en aan zijn of haar eigen handen wassen. Daar past het zelf aan kunnen trekken van een jas natuurlijk heel goed bij!

Hoe snel kan een kind leren om een jas aan te trekken?

Het is heel bijzonder om te zien hoe snel een peuter of kleuter kan leren. Soms lijkt het bijna helemaal natuurlijk te gaan. Zo merken sommige ouders dat ze hun kind na een dag op de kinderopvang ophalen en hij of zij ineens zelf de jas aan kan trekken. Dat hebben ze die dag ‘gewoon even geleerd’. We mogen dus wel zeggen dat een kindje het heel snel leert om zelf een jas aan te trekken. Vaak zijn er maar enkele voorbeelden nodig om een kind te laten snappen hoe dit precies in zijn werk gaat.

Leer je je kindje vanaf jongs af aan al om dit soort leermomenten samen te doen dan is de kans groot dat hij of zij het als iets leuks ziet. Ook leren kinderen op die manier sneller en pikken ze het nodige mee om uiteindelijk beter samen te kunnen werken. Hierbij is het belangrijk dat je niet de leider bent, maar de begeleider. Lukt het bijvoorbeeld niet om na enkele voorbeelden de jas direct aan te trekken? Dat is niet erg: zolang je je kind stimuleert met positieve begeleiding kan hij of zij het binnen no time zelf. Bijzonder is dat wel, toch?

FAQ over het jas aantrekken bij een kind: zelf je jas aandoen

We snappen het helemaal dat je misschien nog wat vragen hebt omtrent dit onderwerp. Daarom hebben we hieronder een aantal meest gestelde vragen voor je verzameld, inclusief de antwoorden. Zit jouw vraag en antwoord er niet tussen? Schroom niet om contact met ons op te nemen - we helpen je graag verder!

🧥 Wat voor soort jas is het eenvoudigst om je kind te helpen zelf de jas aan te trekken?

Kies het liefst voor een jas die niet zo moeilijk is om aan te doen. Denk aan een simpel bomberjack met een rits of een gewatteerd jasje met een paar knopen. Wanneer je kindje zo’n jas aan kan trekken komt een ‘moeilijkere’ jas, zoals een lange jas, later wel.

🎨 Is de kleur jas van invloed op hoe snel een kind het leert om een jas aan te doen?

Het is niet bewezen dat de kleur jas van invloed is op dit leerproces. Kleuren en leuke prints zijn natuurlijk wel dingen die je kindje waarschijnlijk leuk vindt. Daarom kan het best zo zijn dat het voor jouw kind helpt om een vrolijke jas met een tof printje te kiezen.

👧 Op welke leeftijd moet een kind zijn of haar jas echt zelf aan kunnen trekken?

Niets moet, maar de gemiddelde leeftijd ligt op 3 of 4 jaar. Op die leeftijd kunnen de meeste kinderen een jas aan- en uittrekken.

👨‍👩‍👧 Maakt het uit wie het kind leert om zelf de jas aan te doen?

De meeste ouders willen hun kinderen zelf bepaalde dingen leren in de opvoeding, waaronder het aan kunnen trekken van een jas. Op die manier ziet het kind jou daadwerkelijk als opvoeder. Toch kan het geen kwaad wanneer een kindje dit soort leermomenten op bijvoorbeeld een dagopvang of bij de oppas leert.

👌 Wanneer heeft een kind geen methodes of hulpjes meer nodig om zijn of haar jas aan te trekken?

Kinderen zijn tot hun puberteit in de groei, zowel lichamelijk als mentaal. Wanneer zij op hun 3e of 4e leren om een jas, weliswaar met een truukje, aan te trekken dan zul je zien dat zij dit een of twee jaar later helemaal zelf kunnen op de ‘normale’ manier. Wanneer dit nog niet het geval is, is dat geen probleem. De flikflakmethode ziet er ook op latere leeftijd best leuk uit! Heb vooral soms geduld en doe dingen niet overhaast.

Vorige

De grappigste bier jassen verzameld

4 september 2020
Volgende

Voering repareren in 10 stappen

14 september 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.