Een donsjas wassen: zo doe je dat

Heb je nog een mooie donsjas thuis? Dan wil je deze misschien de komende herfst, lente, zomer of winter weer aantrekken. Maar hoe maak je deze nu helemaal klaar voor komend seizoen? We leggen je graag uit hoe je een donsjas wast en hoe je vervelende vlekken weer weg krijgt. Zo kun jij die donsjas weer helemaal klaarmaken voor de komende tijd.

De donsjas wassen: even voorbehandelen

Voordat je begint is het raadzaam het was etiket te lezen. Op het etiket staat of er speciale instructies zijn voor het onderhouden, wassen en drogen van je donsjas. Het kan zijn dat er op het etiket staat dat je de jas met de hand moet wassen of met een speciaal wasprogramma. In sommige gevallen zul je lezen dat je de jas professioneel moet laten reinigen. Het is verstandig deze instructies nauwkeurig op te volgen, zodat je beschadiging voorkomt.

Kun je de jas zelf wassen? Dan maak je alle knopen en ritsen dicht. Dit voorkomt dat de donsvoering nat wordt en kan scheuren. Het is belangrijk dat tijdens het wassen niets aan de voering kan haken of trekken. Trek eerst alle ritsen dicht, daarna alle knopen en maak klittebandsluitingen dicht en flappen vast. Het is ook belangrijk dat de zakken leeg zijn.

Haal alvast het overtollige vuil en modder van de jas. Veeg met een schone, droge doek al het vuil, stof en andere vlekken van de jas. Op die manier wordt het schoonmaken vele malen makkelijker: je krijgt niet te maken met grote klonten vuil en grote hoeveelheden stof.

Hardnekkige vlekken verwijder je met pure zeep of speciale donszeep. Deze speciale zeep verwijdert de vetlaag niet van de veren en maakt ze niet broos. Een kleine hoeveelheid zeep is genoeg om hardnekkige vuile plekken weg te werken. Laat de zeep ongeveer een kwartier intrekken. Je kunt bijvoorbeeld HG donswasmiddel, Rapide dons fijnwasmiddel of Miele donswasmiddel gebruiken.

Voordat je de jas wast, laat je deze in warm water weken. Doe dit in bijvoorbeeld een wasteil, badkuip of in de gootsteen. Leg de jas in het warme water en roer deze voorzichtig met je handen door het water. De jas moet ongeveer 10 tot 15 minuten weken. Knijp na het weken het overtollige water voorzichtig uit de jas.

Een donsjas wassen in de wasmachine

Je kunt een donsjas vaak gewoon wassen in de wasmachine. Maak eerst het wasmiddelvakje schoon voordat je er wasmiddel in doet. Resten van gewone zepen en wasmiddelen kunnen de donsveren namelijk beschadigen. Voordat je de jas in de wasmachine stopt, neem je eerst het wasmiddelvakje af met een doek om de resten te verwijderen.

Daarna voeg je de juiste hoeveelheid wasmiddel voor donsjassen toe. Dit doe je door eerst de aanwijzingen op de verpakking van het middel te lezen. Gebruik dezelfde zeep of wasmiddel dat je eerder gebruikte om vlekken mee te verwijderen. Zorg ervoor dat de vetlaag niet aangetast kan worden. Anders kunnen de veren hun volume verliezen. De isolerende eigenschap wordt dan afgezwakt.

Nu kun je de jas in de wasmachine stoppen en het wasprogramma instellen. Was de jas apart, zodat deze niet kan blijven kleven, haken of pluizen. Voordat je het programma start, stel je de wasmachine in op een koudwasprogramma. Een fijnwasprogramma, handwasprogramma of wolwasprogramma voldoet ook. Stel de machine in op een kleine hoeveelheid wasgoed. Gebruik alleen een voorlader of een energiezuinige bovenlader zonder agitator. Een agitator kan een donsjas namelijk laten scheuren.

Wanneer de wasmachine klaar is met het wasprogramma, laat je het spoelprogramma nog een tweede keer lopen. Zo spoel je alle resten van het wasmiddel van de jas.

Donzen winterjas in de wasmachine

Je kunt natuurlijk de donsjas met de hand wassen, maar je kunt ook gewoon de wasmachine gebruiken. Kies dan wel voor het volwasprogramma, op maximaal 40 graden. Het is belangrijk om maar kort te centrifugeren en een speciaal donswasmiddel te gebruiken. Die kun je kopen bij de outdoor specialist. Gebruik absoluut geen normale wasmiddelen.

Door normale wasmiddelen te gebruiken breek je namelijk het natuurlijke vet van het dons af. Daarom is het ook belangrijk de donzen winterjas voldoende ruimte te geven. Jas.nl raadt daarom aan de jas apart te wassen. Je kunt de wasmachine iets opvullen door tennisballen te gebruiken. De tennisballen kloppen de donsvulling steeds los.

In de handwas

Uiteraard kun je de donsjas ook met de hand wassen. Vul daarvoor een grote gootsteen met water en zeep. De handwas is een perfecte oplossing voor als de jas niet in de wasmachine kan of als je het simpelweg niet aandurft. Vul een gootsteen met koud water en voeg genoeg donswasmiddel toe. Een wasteil of badkuip is ook een geschikte ruimte om de jas in te wassen.

Ligt de jas in het water? Laat deze dan even weken. Je kunt de jas in het water duwen om deze nat te maken met zeepsop. Trek de jas met beide handen voorzichtig heen en weer. Zo kun je het vuil weg laten spoelen. Daarna laat je de jas een kwartier weken. Het is belangrijk dat je de jas niet oppakt als deze nog zwaar en nat is. Zo voorkom je beschadigingen.

Na een kwartier duw je de jas weg bij de afvoer. Je laat dan het zeepsop uit de gootsteen lopen. Spel de jas en de gootsteen nog even na met schoon water, zonder de jas op te pakken. Dan spoel je ook het laatste restje zeepsop uit de jas.

Daarna laat je de jas nog eens weken door de gootsteen weer met schoon water te vullen. Laat de jas vijf tot tien minuten weken. Daarna laat je het water weglopen. Je kunt nog wat water over de jas gieten om echt alle zeepresten weg te spoelen. Daarna knijp je het overtollige water uit de jas.

Na het wassen: drogen

Na het wassen moet de jas worden gedroogd. Dit kan vaak gewoon in de wasmachine of wasdroger, door de donsjas meerdere keren te laten centrifugeren. Houd er rekening mee dat het een tijdje kan duren voordat de jas echt droog is. Probeer middels het centrifugeren zoveel mogelijk vocht uit de jas te halen. Centrifugeer gerust nog eens twee of drie keer na het uitspoelen in de wasmachine. Je kunt het toerentaal het best verhogen, Knijp daarna met je handen in de jas om het overtollige vocht te verwijderen. Wring de jas niet uit, want daardoor kunnen de veren beschadigd raken. Je kunt de donsjas het best op de radiator te drogen leggen of nog beter: deze ergens te drogen hangen.

Na het centrifugeren stop je de jas met twee of drie tennisballen in de wasdroger. De tennisballen schudden de veren van de jas op. Zo plakken de veren niet in klonten aan elkaar en behouden ze hun volume. Het kan zo drie uur duren voordat de jas echt goed droog is. Stel de wasmachine alleen in op een lage warmtestand. Als de jas aan warmere lucht wordt blootgesteld, kunnen delen van de jas smelten en beschadigd raken.

Terwijl de jas droogt haal je deze om de dertig minuten uit de droger om deze krachtig uit te schudden. De klonten met veren worden dan uit elkaar gehaald. Zodra de jas goed droog is, voelt deze weer licht en dik aan. Het is aan te raden óók te schudden als je ervoor kiest de jas op een radiator of waslijn te drogen.

Aan het eind hang je de jas buiten te luchten. Als de jas al helemaal droog is, schud je deze nog een laatste keer uit. Voordat je de jas opbergt of deze aantrekt, moet de jas gelucht worden. Tip: vouw een natte donsjas nooit op, want dan kan de jas minder goed isoleren.

Veelgestelde vragen bij het wassen

Bij Jas.nl krijgen we vaak vragen binnen over het wassen en drogen van donsjassen. Dit zijn de meest gestelde vragen en onze antwoorden.

πŸ”„ Kan ik een donsjas in de wasmachine wassen?

Je kunt een donsjas in de wasmachine wassen, maar houd er wel rekening mee dat dit niet altijd het beste effect oplevert. De buitenstof kan vaal worden het dons kan lang nat blijven en gaan klitten. Eigenlijk is het beter om een donsjas professioneel te laten reinigen.

🧼 Kun je zelf een donsjas reinigen?

Een donsjas kun je zelf reinigen, mits je de hiervoor beschreven stappen volgt. De jas blijft dan gewoon mooi en je loopt weinig risico op beschadiging. Denk er wel om dat er een verschil zit tussen bont en dons: bont kan bijvoorbeeld niet zelf gereinigd worden in de wasmachine. Het krimpt dan snel.

πŸ‘Ž Krimpt de jas bij het wassen?

Je hoeft niet bang te zijn dat de jas krimpt bij het wassen. Volg de beschreven stappen nauwkeurig op en er is geen vuiltje aan de lucht. Natuurlijk is het wel zaak dat je niet op een te hoge stand wast of droogt.

πŸ§₯ Blijft de warmte wel in de jas?

Over het algemeen heeft dons een erg goede isolatie. De lucht die tussen de donsveertjes zit, houdt de warmte goed vast. Na het schoonmaken is de structuur van het dons nog normaal en is de warmte optimaal.

❓ Wat te doen bij speciale vlekken?

Bij speciale vlekken kun je de donsjas het best naar een specialist brengen. Sommige vlekken lossen zich namelijk niet vanzelf op. Ga niet zelf aan de slag met de vlekken, omdat dit beschadigingen of lelijke kringen kan opleveren.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.