Vlekken uit je jas krijgen

Het overkomt iedereen wel een keer: een dikke vlek in je gloednieuwe winterjas. Je hoeft gelukkig niet direct in de stress te schieten wanneer je een glas rode wijn over je mooie colbert of een fles olie over je klassieke trenchcoat gooit. Er zijn namelijk verschillende tips en tricks die je kunt toepassen om vlekken zo goed mogelijk tot helemaal te verwijderen. Dat is ideaal voor iedereen met kinderen én voor iedereen die zelf niet de handigste is. Daarom hebben we in dit artikel enkele tips voor je verzameld waarmee je hardnekkige vlekken uit jassen kunt krijgen. Lees dus vooral even verder wanneer je hulp nodig hebt en niet direct naar de stomerij wilt gaan.

Wat je absoluut NIET moet doen met vlekken

Op het moment dat er een vlek is gekomen in je mooie warme winterjas is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de vlek niet erger wordt of compleet in gaat trekken. Daarom is het verstandig om direct actie te ondernemen zodat je nog enige kans hebt dat de vlek verwijderd kan worden. Op het moment dat een vlek in het materiaal getrokken is, wordt het erg lastig om de viezigheid uit de stof te krijgen. Handel dus direct nadat je een vlek gespot hebt in je jas, zodat je nog lang kunt genieten van je kledingstuk. Leg je dus nooit erbij neer, mocht je je jas nog aan willen kunnen doen zonder vlek.

Wat je absoluut ook niet moet doen is flink gaan wrijven en schrobben op de plek waar de vlek zit. Dit kan ervoor zorgen dat de viezigheid juist meer in de stof gaat zitten. Veel mensen weten ook niet dat ze het beste geen heet water kunnen gebruiken op de vlek. Op sommige stoffen zorgt dit ervoor dat de vlek zich juist meer gaat hechten aan de stof en dat wil je juist absoluut niet. Tot slot nog een ander broodjeaapverhaal: heb je rode wijn geknoeid op je wollen mantel? Veel mensen gooien daar direct zout op, iets wat je juist niet moet doen. In rode wijn zit looizuur waardoor de wijn langer drinkbaar is. Laat de combinatie van zout met looizuur er nou juist voor zorgen dat de rode vlek niet kan verdwijnen. Een no go dus.

Direct stappen ondernemen bij een vlek in je jas

Heb je toegang tot lauwwarm water dan is het aan te raden om de vlek hiermee te bewerken. Laat het water intrekken en dep een beetje. Hierbij kun je ook andere producten gebruiken, zoals een vlekverwijderaar. Gebruik hierbij altijd een klein beetje van zo'n product, aangezien het toch een chemisch middel blijft. Het zou zonde zijn om je mooie nieuwe spijkerjasje te verpesten met te veel vlekverwijderaar. Laat de vlek vooral even weken in de vloeistof waarna je voorzichtig kunt deppen. Voorkom hierbij dat je écht druk zet op de plek waar de vlek zit.

Hierbij moet je natuurlijk rekening houden met het feit dat verschillende soorten stoffen verschillende behandelingen nodig hebben. Een vlek in een katoenen jas moet anders worden behandeld dan een vlek in een wollen jas. Controleer daarom altijd het label van de jas voordat je aan de slag gaat met het bewerken van de vlek. Ook online kun je voldoende vinden, zoals in dit artikel. Een vlek uit een katoenen jas haal je bijvoorbeeld met behulp van lauw water en terpentine of wasbenzine. Ook Persil wasmiddel helpt bij katoen. Wil je een vlek uit een wollen jas halen dan heb je een flinke klus te pakken: vlekken in wollen kleding zijn hardnekkig. Gebruik daarvoor vlekverwijderaar en koud water.

Wanneer naar de stomerij?

Heb je een zijden jas? Dan moet je andere stappen ondernemen dan bijvoorbeeld bij de katoenen jas. Zijde is ook zeer gevoelig waardoor het aan te raden is om in eerste instantie alleen water te gebruiken om de vlek te bestrijden. Is dat niet voldoende en wil je toch met een middel aan de slag gaan, zoals een vlekverwijderaar? Probeer het product dan eerst op de binnenkant van het materiaal zodat je kunt zien hoe je jas reageert op dat product. Op die manier weet je zeker dat je je jas niet gaat verpesten. Goedkopere jassen van synthetische stoffen kunnen worden schoongemaakt met gewoon wasmiddel of met afwasmiddel.

Ben je niet zeker van je zaak of je de vlek eruit kunt krijgen of lukt het je überhaupt niet om de vlek geheel te verwijderen? Op het moment van twijfel of je de vlek uit de jas kunt krijgen, is het al aan te raden om de jas naar de stomerij te brengen. Helemaal wanneer het een dure jas betreft; het is immers zonde om zelf van alles te gebruiken om de vlek er proberen uit te krijgen. De kans dat je je jas verpest is behoorlijk groot. Check daarom of je je jas zo snel mogelijk kunt laten behandelen bij een expert zodat je zeker weet dat je je jas nog kunt dragen.

Volgende

Hoe impregneer ik mijn jas?

26 september 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.