Zo was je je donzen winterjas

Als je eenmaal een mooie donzen winterjas hebt gevonden, wil je deze graag netjes houden. Over het schoonmaken van dons bestaan aardig wat misverstanden. Jas.nl weet de perfecte manier om de donzen winterjas schoon te maken. Wat zijn de do’s en wat zijn de don’ts?

Chemisch reinigen
Het is natuurlijk heel gemakkelijk om de jas naar een stomerij te brengen. Dan is het wel belangrijk je te beseffen dat de stomerij vaak chemisch reinigt. Dat is voor de donzen winterjas erg schadelijk. Je jas verliest dan namelijk zijn veerkracht, waardoor de winterjas niet meer lekker om het lichaam zit en wat ‘zwaar’ aanvoelt. Een absolute afrader, dus.

Je kunt je jas wel naar een stomerij brengen, maar dan moet je duidelijk maken dat de jas absoluut niet chemisch gereinigd mag worden. Als je twijfelt wat kan en wat niet kan, kijk dan even op het label van de winterjas. Daar staat vaak op hoe je de jas het beste kunt wassen.

In de wasmachine
Je kunt natuurlijk de jas met de hand wassen, maar je kunt ook gewoon de wasmachine gebruiken. Kies dan wel voor het volwasprogramma, op maximaal 40 graden. Het is belangrijk om maar kort te centrifugeren en een speciaal donswasmiddel te gebruiken. Die kun je kopen bij de outdoor specialist. Gebruik absoluut geen normale wasmiddelen.

Door normale wasmiddelen te gebruiken breek je namelijk het natuurlijke vet van het dons af. Daarom is het ook belangrijk de donzen winterjas voldoende ruimte te geven. Jas.nl raadt daarom aan de jas apart te wassen. Je kunt de wasmachine iets opvullen door tennisballen te gebruiken. De tennisballen kloppen de donsvulling steeds los.

Klaar met wassen? Pas op met drogen
Klaar met wassen? Dan kun je de winterjas drogen in de wasdroger. Het is goed om er weer een paar tennisballen bij te stoppen om het dons tijdens het drogen goed los te kloppen. Er gaat wel wat tijd in zitten, want je zult moeten kiezen voor een lang droogprogramma met een lage temperatuur.

Een jas met donsvulling heeft meestal meerdere vlakken. Daarom hoef je de jas ook niet extra vast te rijgen. Je kunt natuurlijk de jas ook buiten hangen, als je geen wasdroger hebt, of er geen gebruik van wilt maken. Denk er dan wel om dat je de jas niet in de volle zon hangt en dat je hem regelmatig uitschudt. De donsveertje kleven namelijk al snel aan elkaar vast, waardoor het isolerend vermogen vermindert. Schud daarom regelmatig.

Schrik! Het komt niet goed!
Vergis je niet: de jas moet echt een flinke tijd in de wasdroger. De veertjes plakken lang aan elkaar en ze blijven heel lang nat. Ga er vanuit dat je de winterjas nog drie keer een uur in de droger moet doen. Sommige mensen schrikken erg wanneer de jas er zo plat als een dubbeltje uitkomt. De tennisballen bieden dan echt uitkomst.

Vorige

Te koud zonder jas, maar te warm voor een winterjas

Saturday 28 October 2017 om 11:09
Volgende

Zwanger en een winterjas

Saturday 28 October 2017 om 11:09

OnzeInstagram

@jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends van 2020/2021? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.