5x eerlijke jassen

Een eerlijke jas, is het de investering waard om te doen? Als je een eerlijke jas koopt, betaal je vaak iets meer voor de aanschaf van de jas. Niemand die zo’n jas kan betalen. Het is een vooroordeel, want duurzame en eerlijke jassen zijn tegenwoordig heel betaalbaar.

Een eerlijke jas gaat vaak langer mee en is op een maatschappelijk verantwoorde manier gemaakt. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van biologische materialen, de boeren eerlijke prijzen te betalen en te zorgen dat er bij de productie van de jas geen stoffen die slecht zijn voor het milieu worden uitgestoten.

 

Soorten eerlijke jassen

Kijkend naar het aanbod van eerlijke jassen, kan de grootte van het assortiment toch nogal tegenvallen. Of een winterjas eerlijk is, hangt geheel af van het productieproces. Een duurzame en eerlijke jas is vaak wel iets duurder. Normaalgesproken ben je al snel zo’n 80 euro verder. Voordeel is wel dat je meestal niet ieder jaar je jas hoeft te vervangen, omdat eerlijke jassen van hogere kwaliteit zijn en langer meegaan. Op langer termijn verdien je dus zelfs aan het investeren in eerlijke jassen.

We hebben vijf verschillende eerlijke jassen onderzocht. Dit zijn geen merken, maar categorieën waarin eerlijke jassen vaak verkocht worden.

1. Faux Fur (nepbont)

Een eerlijke jas begint bij het uitbannen van echt bont. Al jarenlang zijn organisaties actief bekende Nederlanders en andere celebrities er bewust van te maken dat bont dragen echt niet meer kan. Echt bont wordt vaak gemaakt van de vacht van gestroopte dieren, die op afschuwelijke wijze aan hun einde komen. Er wordt zelfs ieder jaar een prijs uitgereikt voor de bekende sterren die zich het afgelopen jaar belachelijk hebben gemaakt door bont te dragen. Dit is het ‘dom bontje’.

Wees geen dom bontje, en kies voor nepbont. Nepbont lijkt op een afstand behoorlijk op echt bont, maar is gemaakt van duurzame en eerlijke materialen. Vaak is nepbont gemaakt van bijvoorbeeld de vacht van een schaap, die genoeg tijd heeft gehad om op te groeien. De schapen hebben verder een goed leven en de boer krijgt er een eerlijke prijs voor betaald. Faux fur is het dus helemaal.

2. Mantel

Een ander alternatief is een eerlijke mantel. Er zijn verschillende merken die zich toegelegd hebben op het produceren van eerlijke mantels. Een mantel wordt aan de hand van strenge ecologische eisen geproduceerd. Dat betekent dat iedere mantel getoetst wordt aan strenge standaarden. Het gaat dan niet alleen om zaken die goed zijn voor het milieu, maar ook sociale eisen.

Krijgen de naaisters wel voldoende betaald? Heeft de boer een eerlijke prijs gehad? Een mantel is nooit uit de mode. Daarom scharen we de mantel onder een tijdloze jas. Daarmee is de mantel ook meteen een stuk duurzamer, want hij kan jaren mee. Er zijn voldoende merken die duurzame mantels produceren. Je kunt deze herkennen aan het zogenaamde GOTS-keurmerk.

Een mantel hoeft er helemaal niet saai uit te zien. Duurzame en eerlijke mantels kunnen best kleurrijk en sensueel zijn.

3. Fair jassen

De fair jas is een jas die aan de naam al verraadt waar het over gaat. Er zijn speciale merken die zich volledig toeleggen op eerlijke handel en het ontzien van de natuur. Zo zijn er jassenmerken die zijn aangesloten bij goede doelen die het milieu beschermen. Per verkochte jas wordt er een donatie aan een goed doel gedaan.

De fair jassen zijn doorgaans ook ‘sustainable’ of ‘vegan’. Dat betekent dat deze jassen lang meegaan en op basis van plantaardig materiaal zijn gemaakt. Er komt dus geen schaap meer aan te pas.

Fair jassen zijn steeds meer in opkomst en echte kwaliteitsproducten. Ze gaan meerdere seizoenen en jaren mee. Soms zijn fair jassen in de sale aan het eind van het seizoen en kun je rekenen op een fikse korting, als je geen dikke portemonnee hebt. Want fair jassen zijn vaak wel een grote investering.

4. Trenchcoat

Eerlijke jassen zijn jassen die niet belastend zijn voor het milieu. Daarom is een van de sleutelvoorwaardes toch wel dat een jas meerdere jaren meegaan. Tegenwoordig is de trenchcoat niet alleen meer een jas voor vrouwen, steeds meer mannen zien er ook het voordeel van in.

Een trenchcoat is een lange jas met een tailleriem. Aan beide kanten zitten knopen als je de jas open draagt. Een trenchcoat heeft vaak rustige en aardse kleuren en is daarmee minder bombastisch. Trenchcoats worden verkocht voor ieder seizoen.

De tijd van zware modellen die gemaakt zijn van wol is wel echt voorbij. Daardoor zijn de trenchcoats de afgelopen jaren veel lichter geworden en worden ze van milieuvriendelijk materiaal gemaakt. De trenchcoat is niet te dik en niet te dun, waardoor ze langer meegaan en voor meerdere seizoenen geschikt zijn.

5. Parka

De parka is net als de trenchcoat een ware alle-seizoenen-jas. Je hebt dus geen winterjas, zomerjas en lentejas meer nodig. Eén jas is voldoende. Door maar één jas te kopen ontzie je niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu. Immers; er zijn minder grondstoffen nodig om jou in je wensen te voorzien. Een parka jas is een prima jas voor de frisse lente, koudere zomeravond, knusse herfst en koude winters.

De parka jas is al jaren populair. Ze verschenen voor het eerst in de jaren ‘80 en staan bekend als sportief. Vrijwel ieder jaar komt de parka jas weer terug. Ze zijn speciaal gemaakt om bescherming te bieden tegen weer en wind. Zo haal je ook nog eens geen nat pak.

Parka jassen kunnen van verschillend materiaal worden geproduceerd. Sommige van deze jassen hebben ook een bontkraag. Maar geen zorgen, het gaat uiteraard om nepbont. Van een parka jas weet je dat deze tijdloos is en dus jaren mee zal gaan. Als je eenmalig meer geld in een eerlijke parka jas investeert, heb je daar in alle seizoenen over meerdere jaren plezier van.

Waarom een duurzame jas?

Een eerlijke jas is steeds gewilder. Steeds meer consumenten houden rekening met het milieu en de mensen die aan de jas hebben gewerkt. De boeren die de grondstoffen hebben geleverd krijgen een eerlijke prijs voor hun grondstoffen en naaisters krijgen een goed loon. De laatste jaren is kinderarbeid steeds meer in het nieuws gekomen. Met name in de lagelonenlanden komt kinderarbeid veelvuldig voor. Je kunt daarom eens overwegen te gaan voor een duurzame en eerlijke jas. Een iets grotere investering, maar je krijgt er veel voor terug.

Volgende

Waarom lange jassen zo hip zijn

3 juli 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.