Ecofriendly/Milieuvriendelijke winterjassen

Tegenwoordig hoef je niet meer te kiezen voor een niet-duurzame winterjas. In 2015 worden jassen op een hernieuwbare manier geproduceerd.

Lekker warm en milieuvriendelijk

Het voordeel van een ecofriendly winterjas, is dat het milieu niet geschaad wordt, bij de productie ervan. Daarnaast houdt een biologische jas je lekker warm. Organisch weefsel is namelijk van zichzelf al warm.

De meeste biologische jassen zijn gemaakt van wol. Een ideale keuze, want wol is een dichte stof, die veel warmte vasthoudt. Het absorbeert de warmte, tot 30 procent van zijn gewicht. Veel mensen denken dat wol geen warmte kan afstoten, maar dat is onjuist. Een wollen jas kan juist prima tegen regen en sneeuw.

Knopen en ritsen

Meestal zijn knopen en ritsen het enige niet-milieuvriendelijke op een duurzame winterjas. Ze zijn niet gemaakt van natuurproducten. Dat komt doordat de winterjas anders niet wil sluiten. Er is metaal nodig om een soort scharnier te maken, waarmee de jas dicht kan. Voor de meeste mensen is deze uitzondering geen probleem.

Wie heel fanatiek is in het duurzaam leven, kan een organische winterjas kopen met knopen in hout of andere natuurlijke materialen. Ze zijn moeilijker te vinden, maar bestaan wel. Maar eerlijk is eerlijk: er zit wel een prijskaartje aan.

Kiezen voor katoen

Biologisch katoen is een populaire keuze voor winterjassen. Logisch, want met katoen kun je alle kanten op. Of je nu kiest voor vacht geborsteld katoen, of voor warm zacht katoen. Vacht geborsteld katoen is ideaal voor in de avond. Het past prima bij een avondje uit. Houd je meer van hardlopen, dan kun je beter voor zacht katoen kiezen. Aangenaam warm, maar niet té warm.

Wat doet een niet-biologische winterjas met de natuur?

De meeste mensen denken er niet over na, maar de productie van een winterjas kan best vervuilend zijn. Denk maar eens aan de machines die er voor nodig zijn, die werken op olie. Die machines stoten CO2 uit, wat slecht is voor de ozonlaag. Het gaat trouwens niet alleen om de gebruikte stoffen, maar ook om de manier waarop de winterjas geproduceerd wordt.

Een winterjas die wel uit natuurvriendelijke materialen bestaat, maar niet natuurvriendelijk geproduceerd wordt, is net zo vervuilend als een niet-milieuvriendelijke jas. Een voorbeeld daarvan: een merk produceert een zogenaamde ecofriendly jas, maar om katoen te telen, maakt men gebruik van pesticiden. Pesticiden beschadigen de natuur. Insecten worden verdelgd en de grond kan een hogere zuurgraad overhouden. Wil je dus echt een jas die goed is voor het milieu, dan moet je vooral kijken naar het productieproces. De producent kan je daar mee over vertellen.

Synthetische vezels

In de zoektocht naar een ecofriendly winterjas, kun je stoffen als polyester en rayon beter vermijden. Dat zijn namelijk synthetische vezels. Polyester en rayon worden gemaakt via olie. Die olie is in Nederland vaak niet te verkrijgen, waardoor het geïmporteerd moet maken. De olie zelf is vervuilend, maar het transport ook.

Een eerlijke winterjas

Het gaat natuurlijk niet alleen om de stoffen en om het productieproces. De mensen die de winterjas maken, moeten daar een eerlijke prijs voor krijgen. Grote, goedkope merken zetten vaak goedkope arbeiders aan het werk. Ze verdienen soms nog geen euro per dag, voor loodzwaar, gevaarlijk werk. Daar kunnen de meeste Nederlanders zich niks bij voorstellen.

Ga je voor een eerlijke winterjas? Dan is het goed om te bekijken in welke landen men een eerlijk loon krijgt voor een winterjas. Inheemse bevolkingen maken soms bijvoorbeeld winterjassen. Vraag gerust na bij het merk achter een jas waar de jas is gemaakt. Sommige jassen worden namelijk in zogenaamde sweatshops gemaakt, waar men hard werkt, tegen een laag loon en onder erbarmelijke omstandigheden.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.