Alles over de veiligheidsjas

Buiten draait alles om zien en gezien worden. Dat houdt in dat er aandacht is voor de zichtbaarheid van werkende mensen, maar ook voor de zichtbaarheid in gevaarlijke situaties of als je in het donker gaat hardlopen. Extra goed zichtbare (werk)kleding is een belangrijke manier om de veiligheid te vergroten.

Waarom we veiligheidsjassen dragen

Eerlijk is eerlijk: erg mooi zijn veiligheidsjassen niet. Gelukkig is dat ook niet de basisfunctie van een dergelijke jas. Het draait alleen om de zichtbaarheid van mensen. Je kunt je voorstellen dat je op een risicovolle werkvloer, waar je met gevaarlijke apparatuur werkt, graag gezien wilt worden door collega’s. Veiligheidskleding is dan ook erg belangrijk voor jou en voor anderen.

Signaalkleding

Veiligheidsjassen vinden we op allerlei manieren. Zo is er bijvoorbeeld signaalkleding en reflectiekleding. Signaalkleding is vaak een gele of een oranje jas. Deze worden vaak gedragen in de wegenbouw, bosbouw en bij gemeentelijke diensten. Belangrijk aan veiligheidsjassen is dat ze in ieder jaargetijde te dragen zijn. Daarom zijn signaaljassen ook beschikbaar in een softshellvariant.

Reflectiekleding

Bij reflectiekleding denken we vooral aan veiligheidsjassen met felle kleuren en met de kenmerkende lichtgevende strepen. Dankzij nieuwe technologieën werkt reflectiekleding ook uitstekend in het donker: de strepen gloeien dan op.

Reflectiekleding is in sommige gevallen verplicht. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden aan het spoor of als je aan de weg onderhoud uitvoert. High-Vis (Kleding met een hoge zichtbaarheid) biedt mensen meer bescherming door op te vallen.

Kenmerken reflectiekleding en signaalkleding

Reflectiekleding en signaalkleding herkennen we aan de opvallende kleuren en de strepen die oplichten als je er met een licht op schijnt of als het donker wordt. De strepen zitten niet alleen horizontaal, maar ook verticaal. Daarmee ben je goed zichtbaar in het donker of in slecht verlichte plaatsen.

Beschermende kleding is niet alleen beschikbaar in het kenmerkende geel en oranje, maar ook in combinaties, zoals geel/blauw of oranje/blauw.

Soorten veiligheidsjassen

Bij de veiligheidsjas denken veel mensen vooral aan de dunne variant. Toch zijn er heel wat verschillende soorten veiligheidsjassen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan regenkleding, waarmee je ook bij een regenbui gewoon buiten kunt blijven staan. Dankzij het waterafstotende materiaal word je niet kleddernat.

Ook is reflecterende kleding te vinden in T-shirts en sweaters. Daardoor hoef je niet per se een jas aan, maar ben je toch goed beschermd. Een tussenvorm van een sweater en een jas is de bodywarmer, waarmee je in de winter niet bang hoeft te zijn dat je koud wordt.

Voor een optimale zichtbaarheid op de werkvloer zijn ook overalls beschikbaar. Zoals je ziet zijn er verschillende soorten reflectiekleding, waar je misschien in eerste instantie nog niet aan gedacht had.

Wanneer kies je voor signaalkleding en wanneer kies je voor reflecterende kleding?

Het materiaal van signaalkleding is vaak geel, oranje of rood. Het materiaal waarvan signaalkleding is gemaakt is alleen bedoeld om de zichtbaarheid overdag te verbeteren. Meestal heeft het in het donker niet het effect dat een reflecterende jas wel heeft. Een dergelijke jas heeft vaak witte banden om het lichaam en de ledematen lopen. Deze jassen vangen onder meer het licht van koplampen op. Die weerkaatsen dan naar de bestuurder van een auto.

Fluorescerende winterjassen voor kinderen

Bij een fluorescerende jas denken we al snel aan reflecterende jassen voor bouwvakkers en wegverkeersleiders. Toch zijn er ook stijlvolle jassen beschikbaar. Zeker voor kinderen zijn deze handig en modieus. Vaak vinden we ze op winterjassen. Deze kunnen dan ook gedragen worden in het donker.

Om kinderen beter te beschermen is het van belang bij het kopen van een winterjas ook eens te denken aan de veiligheid. Zo valt een felle kleur bijvoorbeeld meer op in het donker. Daarbij valt te denken aan een zwarte ski-jas met een groene of gele streep.

Je kunt zelf ook nog wat fluorescerende items toevoegen aan de winterjas. Denk bijvoorbeeld aan lichtgevende grijze strepen. Meestal kunnen deze vrij eenvoudig aan de jas genaaid worden. Je kunt ook reflecterende strepen op de jas plakken. Zo is je kind nog beter zichtbaar in het verkeer.

Is een veiligheidsvest in de auto verplicht?

In Nederland is het niet verplicht een veiligheidsvest of veiligheidsjas in de auto te hebben, maar het is wel handig. Als je met autopech langs de kant van de weg staat, val je met een veiligheidsjas meer op en voorkom je het risico op ongelukken. Wel is het belangrijk dat je aan de binnenkant van de berm staat, en dus niet half op de weg.

Per land verschillen de regels voor het bezit en gebruik van veiligheidsjassen. In sommige landen is alleen de bestuurder van de auto verplicht een veiligheidsjasje te dragen, terwijl in andere landen het verplicht is dat iedere inzittende bij autopech een jasje draagt. Op de website van de ANWB vind je meer informatie over wat je verplicht mee moet nemen in de auto als je naar het buitenland gaat.

Veiligheidsklassen

Veiligheidsjassen en veiligheidskleding vallen in te delen in verschillende veiligheidsklassen. Per veiligheidsklassen gelden andere vereisten. Iedere veiligheidsklasse biedt een hogere mate van veiligheid.

Veiligheidsklasse 1

Een veiligheidsjas met klasse 1 is vooral bedoeld voor de zekerheid. Je kunt deze klasse signaalkleding alleen gebruiken op werkplekken met een laag risico. Meestal worden dit soort jassen gebruikt om over de gewone werkkleding te dragen of door mensen die ‘s avonds gaan joggen of de hond uitlaten. Meestal is deze klassering niet geschikt voor professionele situaties.

Veiligheidsklasse 2

Bij werk met meer risico, kan een veiligheidsjas met klasse 2 gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij er aan de weg of het spoor wordt gewerkt. Ze passen prima bij werkzaamheden overdag, binnen de bebouwde kom. Deze soort kleding moet minimaal 0,13 vierkante meter aan reflecterend materiaal behelsen en een halve vierkante meter fluorescerend materiaal.

Veiligheidsklasse 3

Een veiligheidsjas van klasse 3 is bedoeld voor het echt gevaarlijke werk. Denk bijvoorbeeld aan het werken in het donker, langs de snelweg. Op deze veiligheidsjas zit veel meer reflecterend materiaal dan in klasse 3. In de praktijk kom je al snel op volledige pakken, waarbij de armen en benen helemaal bedenkt moeten zijn voor alle werkomstandigheden. Je combineert dan een werkjas met hoge zichtbaarheid met een reflecterende werkbroek. Het materiaal mag geel, oranje of rood zijn, maar in de meeste gevallen wordt voor geel gekozen.

Kortom: met een veiligheidsjas ben je net dat beetje extra beschermd. Je kunt immers beter voorkomen dan genezen.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.