Alles over synthetische stoffen en jassen

Op Jas.nl vind je ook jassen uit synthetische stoffen. Dit zijn vezels die worden gemaakt uit een kunstmatige grondstof. Het handige van synthetische stoffen is dat de ontwikkeling ervan nooit stil staat. Zo wordt kunstmatig materiaal bijvoorbeeld gemixt met natuurlijke vezels. Daardoor wordt kleding steeds sterker. Is een jas van synthetische stoffen beter dan van andere stof? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke stoffen zijn er zoal?

Waar komen synthetische stoffen vandaan?

Synthetische stoffen worden gemaakt uit aardgas en aardolie. Waarschijnlijk ken je de stof nylon het beste, omdat dit de eerste stof was die kunstmatig ontwikkeld werd. Het is eigenlijk de naam van een groep chemische stoffen: de synthetische polymeren. In 1938 werd het een merk, toen het bedrijf DuPont er patent op aanvroeg. Het wordt tot op de dag van vandaag volop geproduceerd, vooral in Zuid-Korea, Japan en China.

De meeste technische jassen hebben als buitenlaag polyester of nylon. Dat komt doordat deze kunstvezels heel sterk, licht, vormvast en goed ademend zijn. Bovendien drogen ze snel. Het is ook rekbaarder dan polyester.

De voor- en nadelen van synthetische vezels

Het gebruik van synthetische vezels heeft verschillende voor- en nadelen. Dit zijn de grootste voor- en tegens van een jas van synthetische stof.

De voordelen van synthetische stoffen

Het grote voordeel van synthetische stof is dat het sterk is. Daarmee is het beter bestand tegen slijtage en is het vrij eenvoudig te reinigen. Vezels van natuurlijke oorsprong, zoals katoen, zijn bijvoorbeeld veel lastiger te reinigen. Doordat de jas beter bestand is tegen slijtage, kun je er nog jaren mee doen. Het is erg gebruiksvriendelijk. Tot zover de voordelen van een jas van synthetische stof.

De nadelen van synthetische vezels

Het grote nadeel van synthetische stof is dat het niet erg milieuvriendelijk is. Er zijn namelijk fossiele brandstoffen nodig om de stof te produceren. De aardolie en de chemische stoffen die worden gebruikt, kunnen schade toebrengen aan mens en milieu. Er zijn wel normen gesteld voor het gebruik van de stoffen, maar eigenlijk zou het beter zijn als fabrikanten zich enorm zouden beperken, als het gaat om het gebruik van deze stoffen.

Producten kunnen wel een milieukeurmerk krijgen voor het produceren van synthetische stoffen. Daarbij moeten ze aan bepaalde eisen voldoen.

Welke synthetische stoffen zijn er?

Jaarlijks komen er nog steeds nieuwe synthetische stoffen bij. We kunnen ze onmogelijk allemaal noemen, maar we kunnen een poging doen om de meest gebruikte stoffen op een rijtje te zetten.

Nylon

Nylon is erg licht van gewicht, waardoor het makkelijk te vouwen is. Door de sterkte van de stof scheurt en kreukt het niet. Het behoudt zijn vorm en is bovendien sneldrogend. Door de kenmerken van de stof stoot het water af. Bovendien is het elastisch. Goed om te weten: je kunt nylon niet op lager dan 40 graden wassen. De stof kan bovendien niet in de droger.

Fleece

Kennen we nog de tijd dat fleecetruien enorm in de mode waren? We kennen de fleecejas nog wel, maar de meeste mensen vinden het weinig modieus. Het lijkt een beetje op een vacht. Het wordt gemaakt door het los te breien en daarna te wassen. Je kunt het proces vergelijken met vervilten. Deze stof is warm, ademend, licht van gewicht en droogt snel. Het nadeel is dat je er in de regen enorm nat van wordt en dat het ook niet winddicht is.

Acryl, polyacryl en dralon

Acryl, polyacryl en dralon komen we vooral tegen in mutsen en sjaals. Eigenlijk is het dus meer bedoeld als materiaal voor een accessoire voor bij je winterjas. Het lijkt een beetje op wol, maar is meer bestand tegen slijtage. Als je het draagt, krijg je het er warm van. Deze stof kan het best niet te heet gewassen worden, moet uit de felle zon blijven en kan niet in de droger. Mocht je het gaan strijken, wees dan erg voorzichtig.

Microvezel

Microvezel is een soort mix tussen polyester en polyamide. Deze stof voelt zacht aan, een beetje als een natuurlijke stof. Laat je er niet door foppen, want microvezel is licht van gewicht, sterk, rekbaar, waterafstotend en ademend. Daarnaast blijft je jas ook goed in dezelfde vorm en kun je deze goed reinigen.

We komen deze stof wel eens tegen in jassen, maar eigenlijk niet zo vaak. Je kent deze stof waarschijnlijk vooral van doekjes, dweilen en voor functionele kleding, zoals sport- en regenjassen.

Lycra

Lycra is een soort rubber. Soms kom je het ook tegen onder de namen Elastan, Dorlastan en Spandex. Het rekt enorm uit, en wordt eigenlijk amper gebruikt in jassen. We vinden het vooral in zwemkleding, sportkleding en elastische boorden. Wel kan het in combinatie worden gebruikt met andere materialen, zoals katoen. Zo wordt het wat comfortabeler om te dragen. Deze stof is doorzichtig, glanzend en stroef. Lycra mag zeker niet te heet gewassen worden.

Polyester

Polyester kennen we als een lichte, gladde stof. Het voelt zacht aan. Het voordeel van deze stof is dat het vormvast is, zijn kleur behoudt en relatief lang meegaat. Helaas neemt de stof niet zo goed vocht op, waardoor het weinig ademt is. Echt warm is de stof ook niet. Je kunt polyester wassen op 40 graden. Daarna droogt de stof snel op en is strijken niet nodig.

SympaTex

Sympatex lijkt een beetje op polyester. Het is een sterke stof, dat zo goed als waterdicht is, maar toch ademt. Meestal wordt deze stof gebruikt om kleding te verstevigen. Bij jassen vinden we deze stof terug in jassen die tegen een flinke regenbui moeten kunnen.

Veelgestelde vragen over synthetische stoffen

🥵 Ik heb huidirritatie, kan dat van synthetische stoffen komen?

Ja, je kunt inderdaad huidirritatie krijgen van synthetische stoffen, als je er niet goed tegen kunt. Zweet wordt niet altijd goed opgenomen door de vezels, waardoor er huidirritatie ontstaat. Dat herken je aan rode plekken, jeuk, bultjes of eczeem. In dit geval is het beter geen synthetische vezels te dragen. Je kunt dan beter katoen of linnen dragen.

🧼 Hoe was je synthetische stoffen?

Synthetische stoffen hebben allemaal een eigen wasvoorschrift. Kijk daarom goed op het labeltje van de jas. In het algemeen valt te zeggen dat je deze jassen niet vuil gewassen moeten worden, omdat het snel tot deze stoffen hecht. Je kunt het best de stof op een niet te hoge temperatuur wassen. Doe dit regelmatig en spoel de jas goed door. Hang deze nat op en laat het rustig drogen.

🧥 Wanneer draag je een synthetische jas?

Synthetische jassen dragen we het meest bij slecht weer. Dat komt doordat de meeste synthetische jassen waterdicht of waterafstotend zijn. Je kan dan dus prima tegen een stootje in ruig herfstweer. De jas houdt het water tegen en zorgt voor een goede warmteafvoer. Een ander voordeel is dat de jas tegen slijtage bestand is, en goed te reinigen is. Ideaal voor als je door regenbuien moet.

♻️ Is een synthetische jas slecht voor het milieu?

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een synthetische jas niet de meest milieuvriendelijke keus is als het gaat om het productieproces. Wel is het een milieuvriendelijke keus als je het plaatst in het licht van hoe lang het product meegaat. Een synthetische jas kan namelijk jaren meegaan, omdat het sterk en erg slijtvast is. Je hoeft met een synthetische jas niet snel een nieuwe te halen.

4️⃣0️⃣Hoe warm mag je een synthetische jas wassen?

Synthetische stoffen kun je het best wassen op 30 tot 40 graden. Het precieze aantal graden wordt vaak weergegeven op het bijbehorende waslabel. Was synthetische jassen nooit op een hogere temperatuur dan 40 graden. Anders kan de stof krimpen of richt je mogelijk onherstelbare schade aan.

Vorige

Een katoenen jas: van land tot winkel

14 oktober 2020

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends van 2020/2021? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.