De MFR-waarde van je winterjas is belangrijk

Als je een winterjas koopt, houd je waarschijnlijk geen rekening met de MFR-waarde van de winterjas. In veel gevallen is het comfort, het model en de prijs belangrijker dan een waarde. Maar in sommige gevallen kan een waarde je best verder helpen in je keuze voor een winterjas. Bijvoorbeeld als je gaat wintersporten en op zoek bent naar een winddichte of waterafstotende winterjas. In ons land komt zo’n jas trouwens ook best van pas, gezien ons klimaat. Met andere woorden: de MFR-waarde is een waarde die je verder kan helpen in je keuze. Hoe wij dit bedoelen lees je verder in dit artikel.

Mass Flow Resistance

Voornamelijk bij softshell winterjassen - dat zijn jassen die voorzien zijn van winddicht en waterafstotend materiaal - is de MFR-waarde behoorlijk belangrijk. MFR betekent ‘Mass Flow Resistance’ en is bedacht door de Zweed Peter Klättermusen. De MFR-waarde wordt uitgedrukt in getallen op een schaal van 0 tot en met 8.

De Mass Flow Resistance kunnen we vertalen als de ‘luchtdoorlatendheid’. Bij sommige winterjassen kan zo’n waarde een behoorlijk verschil maken. De schaal is oplopend, wat betekent dat een hoge MFR-waarde betekent dat de jas meer winddicht en waterafstotend is dan een winterjas met een lage waarde. Vooral bij de aanschaf van een winterjas is de MFR-waarde dus belangrijk.

Welke waarde is goed?

Nu je weet dat de MFR-waarde belangrijk is voor de keuze voor je winterjas, is de vraag welke MFR-waarde het beste is voor een winterjas. Een winterjas met een MFR-waarde van 8 is doorgaans het meest winddicht en waterafstotend. Dat lijkt ideaal, maar niets is minder waar. Door de hoge winddichtheid ademt de winterjas ook een stuk minder. Daardoor ga je sneller zweten. Daarom hebben fabrikanten bedacht okselritsen in het ontwerp te plaatsen. Dat moet de ventilatie ten goede komen.

Een winterjas met een waarde van 8 is dus niet erg comfortabel. Daarom raden wij aan een paar stappen terug te doen. In ‘matige omstandigheden’ kun je prima met een winterjas met een waarde van 5 uit de voeten. Als je het snel koud hebt of als je benen bijvoorbeeld minder snel opwarmen, is deze jas perfect voor je. Als je het juist snel warm hebt, is een winterjas met een MFR-waarde van 2 dus ook prima.

Welke waarde precies goed is, hangt dus af van je lichaam. Heb je het snel koud of juist niet? En wat wil je precies met de jas gaan doen? Als je bijvoorbeeld wilt gaan wintersporten, kies je het liefst voor een ademende winterjas. Heb je regelmatig te maken met warme zomers, dan is een ademende winterjas ook een stuk comfortabeler. Een lagere MFR-waarde van tussen de 0 en de 2 is dan ideaal. Als het stevig waait, merk je wel dat de wind er doorheen komt. Maar door bijvoorbeeld het wintersporten blijf je op temperatuur, waardoor je het niet echt koud hebt, maar de warmte moet wel goed afgevoerd worden.

Waterafstotend

De MFR-waarde van de winterjas zegt vooral iets over hoe winddicht de jas is. Maar het zegt ook voor een klein deel iets over de waterdichtheid. Als de MFR-waarde hoog is, blijft de stof het langer uithouden. Geen enkel materiaal is echt waterdicht, maar op de momenten dat het niet regent zorgen deze materialen juist voor een betere afvoer van vocht. Daardoor blijf je langer droog en zweet je ook minder. Als je een jas met een MFR-waarde van 8 hebt, kun je ongeveer een tot twee uur in een lichte regenbui lopen. Een MFR-waarde van 5 betekent dat je ongeveer 45 minuten in de regen kan lopen.

Als je het snel warm hebt kun je een winterjas met een MFR-waarde van 2 overwegen. Maar pas op: deze winterjassen zijn weinig waterafstotend! Vooral op plekken als bij de schouders lekken deze jassen snel door, waardoor je een regenbui niet echt kunt doorstaan. De beste keuze is: niet te dik, een dunne fleece onder de winterjas kan altijd nog. Als het gaan regenen kun je altijd nog je waterdichte jas over je softshell jas aantrekken. Geen probleem!

Vorige

Winterjassen voor iedere gelegenheid

29 oktober 2017
Volgende

10x winterjassen onder de 75 euro

29 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.