Het 3 lagen systeem: hoe zat het ook alweer?

Het 3-lagen systeem is bedoeld om meer comfort te bieden tijdens het dragen van de winterjas. Het systeem werd in 1987 bedacht door het kledingmerk Odlo. Het principe van dit systeem is dat de winterjas wordt opgebouwd uit drie verschillende lagen. Daarmee is het belangrijkste doel de huid droog en comfortabel te houden. Op een regenachtige winterdag zou je anders meteen doorweekt zijn en zou het materiaal schuren tegen je lichaam en dat schuren van de kleren is niet iets waar mensen op staan te wachten.

Daarom bedacht het kledingmerk dat de onderlaag de huid droog en comfortabel moet houden, een tussenlaag juist het zweet afvoert en bovendien de buitenlaag je moet beschermen tegen wind en regen. Tegenwoordig worden winterjassen nog steeds op deze manier geproduceerd. De vraag is wel of het systeem nog nodig is.

De drie lagen uitgelegd

De drie lagen bestaan uit een onderlaag, een tussenlaag en een buitenlaag. Het systeem wordt vooral gebruikt om het bovenlichaam te beschermen. Onderin de winterjas vinden we om die reden veelal twee lagen, in plaats van drie. Die onderlaag is bedoeld om zweet af te voeren. Dat komt handig van pas bij het inspannen. Doordat de winterjas dan ‘klef’ rondom het lichaam vormt, kan dit ertoe leiden dat de winterjas minder comfortabel zit.

Het hoofd valt vreemd genoeg niet binnen het 3-lagen-systeem. Daardoor treedt er veel warmteverlies op. Dat is best vreemd, want het hoofd is de belangrijkste onderdeel van ons lichaam om ons lijf op temperatuur te houden. Daarom hebben winterjas fabrikanten sinds 1987 veel winterjassen met capuchons geproduceerd. Als je een winterjas hebt zonder capuchon, kun je natuurlijk altijd een dikke of dunne muts kopen als accessoire.

De tussenlaag zorgt vooral voor isolatie. Dat betekent dat de warmte in de jas moet blijven, maar dat zweetvocht goed naar buiten moet kunnen worden doorgegeven. Welke winterjas geschikt is, hangt af van je persoonlijke wensen. Sommige mensen hebben liever een dikkere tussenlaag, terwijl anderen graag een dunnere tussenlaag willen. Dunnere tussenlagen worden doorgaans gemaakt van polyester, wol en fleece. Door verschillende lagen in een winterjas te stoppen, vormt zich lucht tussen de lagen. Dat is goed voor de isolatie van de winterjas.

De buitenlaag is wind- en waterdicht. Het zorgt ervoor dat je het niet koud krijgt tijdens een regenbui of een stormachtige dag. De warmte blijft dus binnen, terwijl transpiratievocht naar buiten wordt gevoerd. Dit noemen we een ‘ademende winterjas’. De laag tussen het lichaam en het afvoeren noemen we een ‘membraan’.

Verbeteringen aan het 3 lagensysteem

Het 3-lagensysteem nam sinds eind ‘jaren 80 een behoorlijke toevlucht. Het systeem wordt vooral gebruikt voor outdoorkleding, voornamelijk om het bovenlichaam warm te houden. De benen kennen vaak geen 3-lagen-systeem en bovendien wordt het systeem ook niet gebruikt voor het hoofd en de handen. De afgelopen jaren zijn er flink wat verbeteringen doorgevoerd aan het systeem, waardoor we ook genoeg hebben aan een 2-lagen-systeem. Het 3-lagen-systeem is dus niet meer wat het geweest is. Wel blijven fabrikanten zich richten op een droge en comfortabele winterjas. Dat brengt ons bij de vraag of het 3-lagensysteem nog nodig is.

Is het 3-lagensysteem nog nodig?

Tegenwoordig gebruiken producenten nog steeds het 3-lagen-systeem. Sinds de jaren tachtig is de toepassing van het systeem aanzienlijk verbeterd. Veel merken gebruiken tegenwoordig zilverionen om zo ook vieze luchtjes tegen te gaan. De meeste fabrikanten gebruiken merinowol, omdat het ten aller tijden goed blijft isoleren. Het systeem is dus nog steeds nodig. Winterjasontwerpers gaan steeds een stapje verder en gebruiken een combinatie van verschillende lagen. Bijvoorbeeld door verschillende garens te gebruiken. Het 3-lagen-systeem is zo populair, dat we het niet alleen bij winterjassen maar ook bij t-shirts terugvinden.

Vorige

Wat een winterjas over jou zegt

29 oktober 2017
Volgende

Veilig in de auto met je winterjas

29 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.