Het verschil tussen een waterdichte en waterafstotende jas

In Nederland kun je tegenwoordig in bijna alle kledingwinkels wel terecht voor een regenjas. In Nederland hebben we per persoon minstens één regenjas nodig, gezien de hoeveelheid regen die we hier jaarlijks moeten doorstaan. Ook voor comfortabele wandelvakanties in binnen- en buitenland is een regenjas een must. Waarom? Heel simpel: zolang je goed droog blijft, kun je uren wandelen. Ben je eenmaal flink nat geregend dan is de lol er gauw vanaf. Dit geldt overigens ook voor een middagje shoppen of een avondje stappen. Kortom: investeer in een kwalitatieve regenjas en je gaat sneller glimlachend door de regen. Bij de eigenschappen van regenjassen zien we vaak staat dat de jas of waterdicht is of waterafstotend. Wat welk begrip betekent en het verschil is lees je in dit artikel.

Wat is een waterdichte jas?

Wanneer we het hebben over een waterdichte jas, zoals een gewatteerde regenjas die compleet waterdicht is, dan hebben we het over een jas waarvan het materiaal water van buitenaf 100% tegen moet houden. Dit wordt gemeten aan de hand van een hydrostatische-waterdruk-test waarbij er waterdruk op de buitenkant van een jas wordt uitgeoefend. Bij de eigenschappen van een regenjas zie je vervolgens staat wat het waterkolom van de jas is. Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.

Hierbij is het goed om te weten dat de meningen hierover nog steeds verdeeld zijn. In Zwitserland hanteert men bijvoorbeeld een ander aantal wat betreft de waterkolom van waterdichtheid. Daar is men van mening dat een product zoals een regenjas pas waterdicht is bij een waterkolom van 4000. Bij de eerdergenoemde kolom van 800 zou je bijvoorbeeld al sneller nat worden tijdens een wandeling of een fietstocht door de regen. Daarom kun je het beste zelf bekijken hoe hoog de waterkolom is van een waterdichte winterjas of bijvoorbeeld een bomberjack dat waterdicht is.

Kies voor een waterafstotende jas

Nu je een beetje weet wanneer een jas officieel waterdicht is en waar je dus op moet letten, komen we bij de volgende jas: de waterafstotende jas. Een waterafstotende jas, zoals een Scandinavische winterjas of een mooie outdoor softshell winterjas, zorgt ervoor dat je bij lichte buien en een vochtige omgeving droog blijft. Wanneer je even kort door de regen moet lopen of wanneer er enkele buien voorspeld staan, kun je absoluut prima voor een waterafstotende jas gaan. Houd er wel rekening mee dat wanneer er zware regenbuien uit de lucht vallen je beter kunt gaan voor een waterdichte jas. Met een waterafstotende jas in een fikse bui word je namelijk behoorlijk nat.

Des te waterdichter een jas vaak is, des te 'moeilijker' het materiaal van een jas is. Om een jas echt 100% waterdicht te maken, wordt er gebruik gemaakt van materiaal dat niet heel ademend is en daardoor ook niet heel lekker zit. Misschien herken je wel het gevoel van een plakkende regenjas of regenbroek waarin je in een zomerse bui lekker bent gaan zweten. Het is natuurlijk hartstikke top dat je niet nat bent geworden door de regen, maar alsnog nat worden van je eigen zweet is ook niet zo'n succes. Daarom gaan veel mensen vaak voor een waterafstotende jas voor de 'gewone' buien en voor een regenpak of poncho voor fietstochten in de écht harde buien. Dat zit namelijk een stuk lekkerder.

Voor welke jas kies jij?

Kijk dus goed naar je eigen situatie om te bepalen of je voor een compleet waterdichte jas wilt gaan of dat je liever voor een waterafstotende jas gaat. Beide soorten jassen hebben voor- en nadelen. Ben je gek op buiten sporten en vind je het geen probleem om hierbij een regenbui te moeten trotseren? Kies in dat geval voor een waterafstotend sportjasje waarin je lekker kunt zweten en waarin dat zweet ook op de juiste manier wordt afgevoerd. Op die manier voelt een regenbui heerlijk verfrissend aan en profiteer je van de voordelen van een waterafstotende jas.

Moet je echter door de regen op de fiets naar werk en wil je niet dat je nette kantoorjas en je complete outfit doorweekt raken? Ga in dat geval voor een kwalitatieve poncho of een compleet regenpak. Lange ponchos die tijdens het fietsen of lopen ook over je benen vallen zorgen er ook voor dat je lekker droog blijft. Een groot voordeel van dit soort waterdichte regenjassen is dat ze binnen no time weer droog zijn wanneer je ze even uithangt. Ook zijn dit soort jassen eenvoudig op te bergen wanneer je ze niet gebruikt. Daarom zijn poncho's de perfecte jassen voor fietsen en wandelen in een regenbui zonder dat je compleet doorweekt raakt.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.