Welke jas kies je voor een wandelvakantie?

Wandelen in Oostenrijk of op wandelvakantie op een Grieks eiland is voor velen dé manier om vakantie te vieren. Met een goede voorbereiding, de juiste kleding, goede schoenen en de juiste wandeljas of kwalitatieve outdoorjas kan er weinig mis gaan aan een geslaagde wandelvakantie. We schreven al eens eerder over het buiten sporten in de juiste winterjas; in dit artikel willen we je wat meer vertellen over welke jassen er geschikt zijn voor een comfortabele wandeling in de natuur. Of je nu in Nederland aan de wandel gaat of liever over de grenzen je wandelschoenen aantrekt; met de juiste voorbereiding heb je al een goed begin. Lees dus gauw dit artikel verder.

Kies voor een waterdichte warme jas

Wat belangrijk is bij het kiezen van een goede jas om in te wandelen is dat je gaat voor een exemplaar dat je lekker warm houdt. Ook is het hierbij van groot belang dat de jas waterdicht is. Het kan natuurlijk overal zomaar gebeuren dat je in een bui terecht komt en dan is het wel zo prettig om niet helemaal doorweekt te raken. Een goed voorbeeld van zo'n waterdichte en warme jas is een gewatteerde regenjas, die je vandaag de dag in verschillende uitvoeringen in de webshops ziet hangen. Van mooie groene jassen tot aan felgekleurde winterjassen: er is voor iedereen wel een gewatteerde regenjas te koop.

Er zijn veel outdoorjassen te koop die niet waterdicht zijn maar wel waterafstotend. Ga je wandelen in gebieden waar af en toe een milde bui langskomt dan is een waterafstotende jas voldoende. Wil je echter 100% zeker ervan zijn dat je een waterdichte regenjas hebt, dan moet je goed kijken naar de eigenschappen van een jas. Staat daar een waterkolom van 0 tot en met 1000 mm, dan is de jas waterafstotend. Alle getallen hierboven betekenen dat de jas waterdicht is. Veel regenjassen worden tegenwoordig verkocht als waterdicht terwijl ze eigenlijk waterafstotend zijn. Daarom is het belangrijk om hier op te letten.

Comfort is bij wandelen erg belangrijk

Naast waterdichte, waterafstotende en warme jassen is het handig om te kiezen voor een jas waarin je je vrij kunt bewegen. Je wilt immers een kledingstuk dragen waar je eventueel uren in zou kunnen wandelen; dan moet je geen jas hebben waar je steeds aan moet trekken, omdat ie net niet lekker zit. Daarom is het aan te raden om meerdere maten te passen van een jas. Hierbij moet je rekening houden dat je eventueel nog een trui, een sportshirt of iets anders onder de jas kunt dragen. Net als bij kamperen en bij het warm houden in het algemeen is het bij wandelen slim om te werken met laagjes. 

Een goed voorbeeld van een comfortabele wandeljas is bijvoorbeeld een Scandinavische winterjas. Scandinavische jassen zijn van oorsprong outdoorjassen en zijn dan ook speciaal gemaakt om in allerlei temperaturen en weersomstandigheden te dragen. Dergelijke jassen zijn voornamelijk een aanrader op de meer koude dagen, omdat ze heerlijk warm zijn en jou dus ook goed verwarmd houden. Voor de warmere dagen kun je kiezen voor een andere comfortabele wandeljas zoals een softshell winterjas. Het voordeel van een softshell jas is dat ze heel licht zijn en het daarom net lijkt alsof je niets draagt qua gewicht. Dat betekent ook dat je zo'n jas gemakkelijk uit kunt doen en op kunt bergen in je rugzak wanneer het te warm is.

Lichtgewicht jassen en bodywarmers

Over lichtgewicht jassen gesproken: dit soort jassen zijn voor wandelen eigenlijk het meest perfect. Hoe fijn is het dat je niet het idee hebt dat je echt een jas draagt, maar het tegelijkertijd wel lekker warm hebt? In dat geval kun je ook kiezen voor een modieus sportjasje. Dit soort jasjes zien we niet alleen terug in de buitensport maar ook in de hedendaagse trend. Dat betekent dat je direct een jasje hebt gescoord die je ook gewoon aan kunt trekken tijdens het boodschappen doen of het stappen met vrienden. Win-winsituatie als je het ons vraagt ;-).

Tot slot kun je in de categorie 'lichtgewicht jassen' kiezen voor een bodywarmer voor tijdens het wandelen. Een bodywarmer doet exact waar je zo'n halve jas voor nodig hebt: het zorgt ervoor dat je bovenlichaam goed warm blijft. Daarom is een bodywarmer perfect voor frisse lentedagen maar ook een prima toevoeging in de herfst of winter boven een dikke trui. Wat ook prettig is, is dat je een bodywarmer snel en gemakkelijk op kan bergen wanneer je het net te warm hebt. Dat is tijdens een wandelvakantie absoluut een must!

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.