Hittegolf in aantocht: met deze tips blijf je koel

Is de zomer dan eindelijk (weer) van start gegaan? Jazeker: in Nederland en in andere delen van Europa wordt het de komende dagen warm. Met temperaturen tussen de 30 en 40 graden mogen we zeker van hele hete dagen spreken. Of het daadwerkelijk een hittegolf gaat worden, is nog maar de vraag. Het is in ieder geval wel heel lekker om ervoor te zorgen dat je niet oververhit raakt. Laat in ieder geval je warme zomerjas maar thuis, want die is de komende dagen en avonden helemaal niet nodig. Wat je het beste kunt doen om koel te blijven tijdens een hete zomer? Dat lees je in dit artikel. Lang leve de zomer!

Eten en drinken tijdens hittegolf

Heerlijk: een ijskoude frisdrank of een lekkere ijskoffie tijdens warme dagen. Natuurlijk zouden we je niet tegenhouden wanneer je een verfrissend drankje wilt bestellen, maar wist je dat je beter iets warms kunt drinken tijdens een hete dag? Het drinken van ijskoude dranken werkt namelijk averechts: het zorgt ervoor dat je lichaam tijdelijk wordt afgekoeld. Omdat je lichaam als seintje krijgt dat het kouder wordt (door de koude drank) zal het er alles aan doen om zo snel mogelijk op te warmen. Bij een warme drank is dat niet zo, in dat geval went je lichaam juist aan een hogere temperatuur en zul je beter om kunnen gaan met de hitte. Grappig toch?

Daarnaast is het belangrijk om bepaalde etenswaren en soorten drinken te laten staan tijdens een hete dag. Koffie of een andere drank met cafeïne en alcohol zorgen er over het algemeen voor dat je hartslag omhoog gaat. Hierdoor kun je je onrustiger voelen en het een stuk warmer hebben dan wanneer je deze dranken niet drinkt. Wat betreft eten kun je het beste gaan voor verfrissend fruit en verse groentes. Watermeloen is bijvoorbeeld een echte aanrader op een dag wanneer je veel zweet. Wat je beter kunt laten staan? Kruidig eten dat pittig is. Daarvan ga je gegarandeerd zweten!

Wat voor kleding draag je op hete dagen?

Ook niet geheel onbelangrijk: het uitkiezen van kleding tijdens een hittegolf. Veel mensen ervaren hitte als iets vervelends wanneer ze bijvoorbeeld moeten werken. Een stijlvolle kantoorjas is vaak al gauw te warm, maar je wilt je ook niet kleden alsof je op vakantie gaat. Gelukkig zijn er genoeg opties waardoor je er alsnog netjes uit kunt zien. Kies bijvoorbeeld voor een linnen jasje: linnen is ademend en ontzettend licht qua materiaal. Ook katoen is ideaal als stof wanneer je een beetje af wilt koelen. Linnen en katoenen jassen en kleding zien we dan ook vaak in warmere landen en dat is niet voor niets zo. Ga hierbij voor lichte kleuren om op die manier de warme zonnestralen te weerkaatsen.

Tegenwoordig vind je ook genoeg nettere broeken die van dit materiaal gemaakt zijn, perfect voor op kantoor. Vrouwen kunnen tijdens hete dagen kiezen voor een rok met blote benen. Zorg ervoor dat de rok niet te kort is en je hebt een hele goede match tussen rok en jas! Wanneer je hierbij wederom kiest voor die fijne, lichte materialen dan heb je een hele verkoelende outfit voor kantoor. Ben je lekker thuis of op vakantie? Draag dan een zwierig zomers jurkje waar je, eventueel, in de avond een spijkerjasje of een linnen jasje over kunt dragen. Korte broeken, t-shirtjes en hemden zijn natuurlijk ook altijd een goed idee.

Overige tips koel blijven tijdens hittegolf

Uiteraard zijn er nog meer tips om lekker koel te blijven tijdens hete dagen. Zo is het aan te raden om overdag de ramen, deuren en gordijnen goed dicht te houden. Zo houd je de warmte buiten. Omdat het 's nachts vaak afkoelt, kun je in de avond alles alles open zetten zodat het lekker door kan waaien. Overdag koken of bakken is ook niet zo'n goed idee wanneer je je huis koel wilt houden. Tel daarbij op dat je het daar zelf ook behoorlijk warm van krijgt en je hebt een absolute no go. Af en toe een washandje in je nek werkt verfrissend en ook je polsen even onder de koude kraan houden kan helpen voor een momentje frisheid.

Ga je douchen? Kies dan niet voor een koude douche. Hierbij geldt zo'n beetje hetzelfde principe als bij het warme en koude drinken. Ga liever voor een lauwe douche of lauwwarm bad zodat je je daarna weer helemaal opgefrist voelt. De juiste badjas draagd je thuis en moet je toch echt even achterwege laten, evenals het dragen van pantoffels of warme sokken. Wanneer je make-up draagt, is het aan te raden om dit niet te doen of in ieder geval te verminderen. Make-up is een soort extra laag dat ervoor zorgt dat je warmte niet af kan worden gevoerd. Zo kun je oververhit raken, waarna het lastig is om nog af te koelen. Wat je ook gaat doen de komende dagen; span je niet te veel in en geef je lichaam de tijd om te wennen aan de hitte. Ga lekker naar het zwembad of strand en geniet probeer er het beste van te maken.

Volgende

Linnen jasjes: perfect voor de zomer

22 juli 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.