Hoe verwijder ik pluisjes van mijn jas?

Je hebt er vast al eens mee te maken gehad: je hebt een mooie wollen jas gekocht en na een paar keer dragen of wassen zie je dat er pluisjes ontstaan. Vervelend! Het liefst wil je dat zo'n jas jaren mee kan zonder te pluizen. Maar hoe zorg je ervoor dat de pluisjes op een jas verdwijnen en is er een manier om dit soort ongemakken überhaupt te voorkomen? We zochten het voor je uit en beschreven het in deze online gids om pluisjes op kleding en jassen te verwijderen.

Hoe ontstaan pluisjes op kleding?

Voordat we je tips geven over het verwijderen van pluisjes op je jas is het wellicht interessant om meer te weten over hoe die pluisjes precies ontstaan. Van oorsprong zitten die pluisjes namelijk niet op je jas. Ze ontstaan door wrijving van de vezels wanneer je een jas bijvoorbeeld lang draagt. Deze wrijving kan ook ontstaan door het (regelmatig) wassen van je jas. Je zult zien dat je jas er na een wasbeurt vaak een beetje anders uitziet - soms, helaas, met meer pluisjes dan je had gehoopt.

Een jas die vol pluisjes ziet er niet meer zo aantrekkelijk uit. We kunnen ons dan ook voorstellen dat je het liefst niet meer met zo'n jas rond gaat lopen. Gelukkig is er een aantal tips dat je op kunt volgen om je jas pluisvrij te maken. Het verwijderen van pluisjes van je jas is ook niet eens zo moeilijk. Probeer onderstaande tips in ieder geval toe te passen voordat je een jas weggooit. Wedden dat de jas er weer als nieuw uit komt te zien?

Pluisjes verwijderen met pluizenborstel of klittenband

Menig Nederlander gebruikt met regelmaat een kledingrollen. Dat is een product waarmee je de haren van je kleding kunt rollen. Voor pluisjes bestaat ook zoiets, namelijk een pluizenborstel. Zo'n pluizenborstel bestaat uit een fluwelen stuk stof waar pluisjes en stofjes aan blijven plakken wanneer je er overheen rolt. Dit soort pluizenborstels werken het beste bij pluisjes die los op de jas zitten. Voor pillen die nog goed vast zitten, heb je andere toepassingen nodig.

Wat je ook kunt gebruiken, is een klittenbandroller. Dat zijn kleefrollers die je normaal gesproken in je haar doet. De basis van dit soort rollers is heel zacht, waardoor ze perfect zijn voor stoffen die delicaat zijn. Denk bijvoorbeeld aan wol of suède. Leg de jas plat neer op tafel of op de grond en rol voorzichtig met de klittenbandroller over de pluisjes. De pluisjes blijven kleven aan de roller, net als bij de pluizenborstel het geval is. Deze toepassing is het meest geschikt voor losse pluisjes.

Nagelschaar of scheermesje tegen pluisjes

Soms heb je te maken met hardnekkige pluisjes die je niet gemakkelijk weg kunt krijgen met een borstel of een paar rollers. In zo'n geval kun je ander huis-, tuin- en keukenspul gebruiken om de pluisjes alsnog van je jas te kunnen verwijderen. Pak een nieuw scheermesje waarvan het mes nog goed scherp is. Het klinkt misschien een beetje gek om met een scheermes je jas te bewerken, maar geloof ons: het werkt echt. Leg je jas neer en strijk voorzichtig met het scheermesje van onder naar boven. Er ontstaat een hoopje met pluisjes na iedere strijk.

Op die manier scheer je als het ware je jas, zodat de pluisjes worden verwijderd. Hoe handig en goedkoop is dat? Je kunt ook aan de slag gaan met een nagelschaartje. Doe dit alleen als je last hebt van een paar pluisjes op je jas. Wanneer je op deze manier te werk gaat, moet je het pluisje omhoog trekken en afknippen. Doe dit het liefst niet met een gewone schaar, omdat de kans dan groot is dat je de jas beschadigt. Dat is natuurlijk zonde van je jas. Heb je echter last van heel veel pluisjes dan kun je beter met een scheermesje bezig gaan.

Kan ik pluisjes op mijn jas voorkomen?

Wist je dat er ook een aantal manieren is om pluisjes op je jas te voorkomen? Dat scheelt je veel werk achteraf. Natuurlijk wil je je jas het liefst zo lang mogelijk mooi houden. In dat geval is het aan te raden om actief bezig te gaan met pluisjes te voorkomen. Dit doe je door de volgende tips op te volgen:

  • Wil je je jas wassen? Lees dan heel goed de wasvoorschriften op het label. Op die manier kun je pluisjes namelijk voorkomen. De meeste jassen mogen niet in de droger - doe dit ook absoluut niet. Daar kunnen pluisjes heel snel door ontstaan.

  • Pluisjes ontstaan door wrijving van stoffen. Wanneer je je jas gaat wassen is het daarom aan te raden om de jas binnenstebuiten te wassen. Op die manier voorkom je wrijving tussen materialen.

  • Gebruik een speciale waszak tijdens het wassen en gebruik altijd het juiste wasprogramma.

  • Laat je jas altijd aan de buitenlucht drogen om pluisvorming te voorkomen.

  • Heb je een nieuwe wollen jas gescoord? Leg die jas dan een nachtje in de vriezer. Het klinkt misschien vreemd, maar uit onderzoek blijkt dat er dan uiteindelijk minder pluisjes op zo’n jas komen. Ook prettig: je jas wordt er ook minder statisch van.

Vragen omtrent het verwijderen van pluisjes

Heb je een vraag over hoe je pluisjes moet verwijderen van je jas? Hieronder hebben we enkele veelgestelde vragen met antwoorden voor je verzameld.

🤔 Op welke onderdelen van een jas ontstaan vaak pluisjes?

Pluisjes kunnen op de hele jas ontstaan - helemaal na een wasbeurt. Tijdens het dragen kunnen er ook pluisjes ontstaan. Die zie je voornamelijk terug rond de hals, onder de oksels, bij de ellebogen en op het zitvlak. Dat zijn de onderdelen van een jas die het meest met wrijving te maken krijgen.

🧶 Op welke materialen ontstaan pluisjes sneller?

Je zult zien dat pluisjes niet op iedere jas ontstaan. Sommige materialen pillen sneller dan andere. Wollen jassen zijn het meest gevoelig om te gaan pillen. Ook jassen die gemaakt zijn van acryl of polyester pillen behoorlijk snel.

🧹 Kan een schoenenborstel ook helpen om pluisjes te verwijderen?

Jazeker, dat kan. Zorg er wel voor dat je een schoenenborstel gebruikt die voor suède schoenen nodig hebt. Deze borstels zijn iets minder grof dan andere borstels, waardoor de kans op schade kleiner is.

💸 Wat is een pluizendief en hoeveel kost dat?

Een pluizendief is een speciaal apparaatje waarmee je pluizen kunt verwijderen. Het lijkt om een elektrisch scheerapparaat, want hiermee scheer je als het ware de pluisjes van je jas. Je kunt een pluizendief al voor een paar euro aanschaffen.

🪒 Met wat voor een scheermesje kan ik pluisjes verwijderen?

Dit kan met allerlei soorten scheermesjes mits het een nieuw mesje is. Nieuwe mesjes zijn namelijk nog scherp genoeg om goed te snijden. Vind je het spannend om direct met een nieuw scheermesje je jas te scheren? Gebruik dan een wat botter mesje of houd het scheermesje op een afstand.

Volgende

Welke jassen gaan nooit uit de mode?

10 maart 2021

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.