Welke jassen gaan nooit uit de mode?

Bijna iedereen heeft wel een jas aan de kapstok of in de garderobe hangen die hij of zij maar niet weg kan doen. Voor de één is dat een vintage spijkerjasje en voor de ander een warme parkajas die al enkele jaren prima fungeert in meerder seizoenen. Herkenbaar? Niet zo gek: we zijn dol op tijdloze jassen. Dit soort jassen kun je ieder jaar weer aan, omdat ze al die tijd gewoon hartstikke hip blijven. Natuurlijk is de ene jas net iets hipper dan de andere - feit is dat het sowieso prettig is om een tijdloze jas in huis te hebben. Welke jassen vrijwel ieder jaar kunnen, lees je in dit artikel.

Spijkerjassen zijn al jaren een goede basis

We trappen dit lijstje maar meteen af met dé jas die we eigenlijk ieder jaar of om de zoveel jaar in fashion zien: het spijkerjack. Het grote voordeel van mooie spijkerjasjes is dat ze op zoveel verschillende manier te dragen zijn. Ook komen ze iedere keer in andere uitvoeringen, hoewel de basis ook altijd te koop is. Een simpel spijkerjasje in denimkleur kun je eigenlijk ieder jaar wel kopen. Dit soort jasjes komen in verschillende varianten: de meest voorkomende spijkerjas komt tot de billen en zit losjes. Natuurlijk zijn er ook kortere varianten te koop, evenals hele lange spijkerjassen.

Welke lengtes je op een bepaald moment aan kunt schaffen of welke kleuren er beschikbaar zijn, hangt heel erg af van wat er op dat moment in is. Het ene moment zie je bijvoorbeeld heel veel zwarte spijkerjasjes in de (web)winkels hangen, terwijl het andere jaar juist volop te kiezen is uit gekleurde spijkerjacks. Wist je dat je zo'n jas ook goed in de herfst en lente kunt dragen? Op de koudere dagen kies je bijvoorbeeld voor een gewatteerd of gevoerd model; op minder koude dagen is een dunner spijkerjasje ideaal. Kortom: misschien wel de meest tijdloze jas die we inmiddels kennen. We zagen 'm in de jaren 70, 80 én 90 en ook nu mag 'ie niet ontbreken in je garderobe.

Stoere bomberjacks voor hem en haar

Niet iedereen vindt een spijkerjasje mooi of prettig zitten. De stof van een spijkerjack kan best stug zijn - daar moet je wel van houden. Ben je echter wel op zoek naar een tijdloze jas en wil je liever geen spijkerjack? Misschien is een bomberjack dan iets voor jou. Bomberjacks zijn, net als spijkerjasjes, jassen die we al een hele tijd zien. Het was met name in de jaren 80 en 90 dat deze jas veelvuldig gedragen werd. Toentertijd droeg men de jas het liefst in felle kleuren - tegenwoordig kiezen we liever voor een donkere effen kleur zoals zwart of grijs. Tenzij je natuurlijk voor een hip vintage exemplaar wilt gaan.

Het voordeel van comfortabele bomberjacks is dat je ze vrijwel boven iedere look kunt dragen. Je hoeft bijvoorbeeld echt geen sportieve stijl te hebben om een bomberjack te kunnen dragen. Waar je echter wel rekening mee moet houden, is dat je met een bomberjack wel zorgt voor een sportief tintje aan je look. Kijk maar eens goed: een bomberjack boven een lieflijk jurkje staat echt stoerder dan zonder. Daarom is het bomberjack voor hem én haar het ideale item om in huis te hebben. Je trekt de jas zo aan boven iedere outfit, ongeacht welk seizoen het is of welk jaar het is. Bomberjacks blijven namelijk hip.

Een tijdloze parkajas in je modieuze look

Tot slot is er nog een jas die je zeker mag rekenen als tijdloze jas. De parkajas mag bijvoorbeeld echt niet meer vergeten worden wanneer we het hebben over jassen die ieder jaar kunnen. Parkajassen zijn iets warmer dan spijkerjacks en bomberjacks en misschien juist daarom wel dé geschikte tijdloze jas voor de winter. Je moet voor het echt koude seizoen immers ook een jas hebben die je meerdere jaren achter elkaar kunt dragen. Parkajassen komen in diverse vormen, maten en kleuren. Ze hebben in ieder geval allemaal één doel: zorgen voor voldoende warmte om jou warm te houden.

Dat is namelijk de meest belangrijke eigenschap van een parkajas: ze zijn heerlijk warm. Natuurlijk is het ook mooi meegenomen dat ze comfortabel zitten. Geloof ons als we je zeggen dat het moeilijk is om een lekker zittende parkajas uit te doen. Het is niet voor niets het geval dat we dit soort jassen al jaren na elkaar zien in de modecollecties. Onze tip: investeer in een goede parkajas zodat je daar jaren van kunt profiteren en genieten. Zo'n investering kost je misschien iets meer dan gemiddeld - een écht goede parkajas kan prijzig zijn. Vervolgens geniet je wel jarenlang van een jas, dus in verhouding is zo'n jas niet duur.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.