Hoe ziet de Nederlandse winter er dit jaar uit?

Wordt de winter in Nederland in 2020/2021 eindelijk weer eens een echte winter? Of moeten we het weer doen met redelijk warme winterdagen en weinig sneeuw? Feit is dat de Nederlandse winters aan het veranderen zijn. Waar we tientallen jaren mochten genieten van heel veel ijskou met sneeuw (of juist niet als je er niet van houdt) moeten we het nu al een paar winters doen met veel regen en temperaturen rond de 10 graden. Tot nu toe hebben we een aantal koude dagen gehad, maar echt winters is het nog niet geweest. Wat gaat de rest van de winter in Nederland dit jaar doen? Je leest het hier.

Wat is een gemiddelde Nederlandse winter?

Wanneer we kijken naar de Nederlandse winters verspreid over 300 jaar zien we dat de gemiddelde wintertemperatuur in deze tijd 2,2 graden is. Wat hierbij opvalt, is dat de winters vroeger echt een stukje kouder waren. In de periode 1801 tot en met 1830 was de gemiddelde minimum temperatuur 1,4 graden. In de tijd van 1981 tot en met 2010 was dit 3,4 graden. Het huidige winterse klimaat ligt gemiddeld 1,2 graden boven het gemiddelde over die 300 jaar: met 3,4 graden als gemiddelde mogen we zeggen dat de winters warmer zijn geworden door de jaren heen. Meer weten over de gemiddelde temperatuur in Nederland? Hier vind je een interessante tabel met gemiddelde temperaturen sinds 1706.

Vorige winter was uitzonderlijk zacht: dat seizoen had een gemiddelde temperatuur van maar liefst 6,4 graden - 3 graden meer dan het gemiddelde. Het waren met name de maanden december en januari die normaal gesproken veel kouder hadden moeten zijn. Zo konden we de feestdagen vieren zonder het echt koud te krijgen en was het eind december in het zuiden van het land zelfs bijna 16 graden. Februari was heel nat met veel regenbuien en stormbuien. Een gemiddelde Nederlandse winter kent zeker neerslag, maar zoveel als in februari 2020 viel, is niet ‘normaal’.

Witte kerst voor de winter van 2020/2021?

Net als ieder jaar spreken bekende weermannen, waaronder Piet Paulusma, hun verwachtingen uit voor het winterse weer voor het aankomende seizoen. Wat opvalt is dat er hierbij direct wordt gezegd dat het waarschijnlijk een minder zachte winter gaat worden dan de afgelopen winter. Tot nu toe is dat deels waar: begin december waren er zeker een aantal koude dagen in het land, maar midden december is het met temperaturen van 12 en 13 graden behoorlijk warm geweest. Toch ziet het er naar uit dat we 2020 afsluiten met koude dagen en nachten met hier en daar zelfs een (kleine) kans op sneeuw. Er wordt zelfs gezegd dat er een kans is op een witte kerst, maar daarvoor lijken de temperaturen nog net te hoog.

De laatste witte kerst in Nederland was in 2010 - toch alweer 10 jaar geleden. Toch hopen veel mensen erop dat de temperaturen nog net wat lager gaan liggen. Een witte kerst zou een fijne afsluiter zijn van een gek jaar. Laat het dan toch nog maar net wat gezelliger worden door een flink pak sneeuw tijdens de kerstdagen. Het ziet er echter eerder naar uit dat de jaarwisseling koud gaat worden met temperaturen rond het vriespunt. Mocht er dan neerslag vallen, dan is de kans groot dat dat sneeuw of in ieder geval natte sneeuw gaat zijn. Maar: het blijft een voorspelling. Het enige wat we daadwerkelijk kunnen doen, is wachten of de voorspelling uit gaat komen. 

Winter 2020/2021 in Nederland: koud begin 2021

Paulusma verwacht dat januari en vooral februari koud kunnen gaan worden. Dit concludeert hij op basis van gegevens van de KNMI. Daarom gaat hij uit van meer winters weer dan de afgelopen winter. Hij vertelt zelfs dat er waarschijnlijk op natuurijs geschaatst kan worden en misschien zelfs langer dan één dag. Hoewel hij ook had voorspeld dat Koning Winter al in december zijn intrede had kunnen maken, verwacht hij dat het begin van 2021 vooral kouder dan de afgelopen winter zou worden. Voor die maanden mag je dus zeker een goede winterjas aanschaffen!

De verwachting is er namelijk ook dat het weer onstuimig zal zijn - dat betekent naast vrieskou veel regen, wind en zelfs winterse stormen. Daarvoor is een warme winterjas dus wel zo prettig. Ook mist is een onderdeel dat we veelvuldig gaan zien. Zorg er dus voor dat je goed zichtbaar bent wanneer je naar buiten gaat. Veel winterjassen, met name de sportieve uitvoeringen, beschikken over reflecterende details. Je kunt ook altijd gaan voor een felgekleurde winterjas waarin je tijdens de donkere dagen goed opvalt. Kies in ieder geval altijd voor een waterdichte jas om die winterse buien door te kunnen. Een Gore-Tex jas is deze winter meer dan geschikt.

Veelgestelde vragen omtrent de Nederlandse winter 2020/2021

Heb je ondanks het artikel nog wat vragen over de Nederlandse winter van 2020/2021? Hieronder hebben we een aantal vragen met antwoorden verzameld. Schroom niet om alsnog contact op te nemen wanneer jouw vraag er niet bij staat.

❄️ Hoe groot is de kans op sneeuw dit jaar?

De kans op sneeuw is gemiddeld, maar meer dan vorig jaar. De verwachtingen zijn dat het best flink koud kan worden in januari en februari. Maar: dit blijven verwachtingen. Hierover weten we pas meer wanneer de maanden dichterbij zijn.

☔ Hoeveel meer regen valt er in Nederland in vergelijking met jaren geleden?

De jaarlijkse neerslaghoeveelheid in ons land is in de periode 1910-2019 gestegen van 692 millimeter naar 873 millimeter. Over 110 jaar is dat dus een stijging van 26%, een behoorlijke stijging. Dat betekent dat we nu meer regenachtige seizoenen hebben, ook in de winter. 

⛄ Hoe maak ik de mooiste sneeuwpop?

Vooral: met goede sneeuw! Wanneer er een aardig pak sneeuw ligt, kun je al aan de slag. Poederige sneeuw helpt niet - kies juist voor vochtige sneeuw die makkelijk plakt. Neem altijd leuke accessoires mee, zoals een sjaal, een hoed of knopen voor het gezicht. Daarmee scoor jij een te gekke sneeuwpop.

🧥 Welke winterjas is geschikt voor Nederlandse winters?

Kies voor een winterjas die niet te warm is, maar wel waterdicht en winddicht is. Echt warme winterjassen zoals lammy coats en gevoerde leren jassen zijn heerlijk voor koukleumen, maar voor de gemiddelde Nederlander te warm. Ga eerder voor een gewatteerd donsjack of een faux fur jas.

😀 Kan ik sneeuw bestellen?

Ja hoor: via bol.com kun je sneeuwmachines bestellen voor een gegarandeerde witte winter!

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.