Knoop repareren of op de jas aannaaien in 11 stappen

Oeps! Een knoopje van de jas is losgegaan. Jammer, natuurlijk, maar gelukkig vrij simpel te maken. Je moet alleen even weten hoe het moet. Daarom hebben we een compleet stappenplan voor je uitgeschreven. Misschien wil je ook gewoon andere knopen aan je jas zetten om de jas op te pimpen en een nieuwe uitstraling te geven. Waarom je ook met knopen aan de slag wilt, we leggen we je graag uit wat de beste manier is om knopen aan te brengen op je jas.

Stappenplan knoop op de jas aanbrengen

Het onderstaande stappenplan kun je gebruiken om een knoop aan te brengen met vier gaatjes. De meeste stappen zijn hetzelfde om een knoop aan te brengen met twee gaatjes. Het is belangrijk goed te kijken naar de steken van de knoop. Bij een knoop met vier gaatjes maak je vanzelfsprekend meer steken dan bij twee gaatjes. Een extra steek voor een extra versteviging kan overigens geen kwaad.

  1. Knoop en garen kiezen

    Knoop en garen kiezen

    Voordat je begint met naaien, is het belangrijk het juiste materiaal te kiezen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de kleur van het garen. Past deze bij de kleur van je jas? En past de knoop bij het model van de jas? Het moet natuurlijk wel een mooi geheel worden. Probeer eerst het grote plaatje voor te stellen.

  2. Draad door de naald weven

    Draad door de naald weven

    Klaar voor het naaien? Doe de draad dan alvast door de naald. Trek de draad door de naald, zodat deze er aan beide kanten weer uitkomt. De zijden zouden even lang moeten zijn. Zo niet, dan kun je het nu nog aanpassen, anders kom je later niet goed uit.

  3. Een knoopje maken

    Een knoopje maken

    Het is tijd om een knoopje aan het einde van de draad te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een knoopje te maken en deze om je vinger te wikkelen. Rol de draad dan tussen je vingers en trek deze strak. Werk je met een dubbele draad? Knoop dan de uiteinden samen. Laat genoeg ruimte over voor aan de andere kant van het knoopje. Wees dus spaarzaam met garen.

  4. De positie bepalen

    De positie bepalen

    Leg de knoop op de juiste plaats op de stof. Bepaal de positie en kijk daarbij ook naar hoe de andere attributen op de jas zitten. Als er al knopen op zitten en je een knoop gaat vervangen, is het belangrijk dat het een nette rij wordt. Kijk ook goed naar het knoopsgat en controleer of de knoop op de juiste plek ten opzichte van het knoopsgat ligt.

  5. De naald doorsteken

    naald doorsteken

    Nu kan de naald worden doorgestoken. Deze steek je door van onder de stof af. Steek de naald door de gaatjes van de knoop. Het is belangrijk dat je de draad helemaal aantrekt, na iedere steek. Zo zorg je ervoor dat alles stevig vast zit en langer mee gaat.

  6. Een speld plaatsen

    Een speld plaatsen

    Om te voorkomen dat de knoop te strak aangenaaid wordt, is het aanbevolen een speld te gebruiken. Plaats deze onder de knoop en tussen de steken die je hebt gemaakt. De speld zou moeten uitkomen op de plek waar de volgende steek komt. Het is een precies werkje, maar straks heb je veel eer van je werk.

  7. De naald nogmaals doorsteken

    naald nogmaals doorsteken

    Steek de naald nog een keer door, omlaag door het gaatje schuin tegenover het huidige gaatje. Het moet helemaal door de stof komen. Je trekt de draad weer helemaal aan. Herhaal de steek twee keer door deze twee gaatjes. Daarna ga je naar de twee tegenoverliggende gaatjes.

  8. De verbinding verstevigen

    verbinding verstevigen

    Ga steeds heen en weer tussen de vier gaatjes. Doe dat net zolang tot de knoop goed vast zit. Zo weet je zeker dat de knoop stevig op je jas komt te zitten. Kom je er niet meer doorheen? Dan ben je klaar met deze stap en heb je toegewerkt naar het maken van de laatste steek.

  9. De laatste steek maken

    De laatste steek maken

    Het is tijd om de laatste steek te maken. Je haalt de naald van onderaf door de stof. Anders dan bij de andere stappen, haal je de naald niet door het gaatje van de knoop. Daarna verwijder je ook de speld. Doe dit rustig en beheerst, zodat je niets kapot kunt maken aan de jas.

  10. De draad om de verbinding wikkelen

    De draad om de verbinding wikkelen

    Wikkel je draad nu om de verbinding. Doe dit zes keer, om de draad en tussen de knoop en de stof heen. Zo verstevig je de verbinding nog meer en voorkom je dat je de knoop alsnog los kunt trekken. Dit is een belangrijke stap en zorgt er voor dat je dit stappenplan niet hoeft te herhalen.

  11. Naald en draad steken

    Naald en draad steken

    De naald en draad steek je weer door de stof omlaag. Maak drie of vier steken om de draad weer vast te hechten. Maak nog een paar steken onder de knoop. Ga vervolgens heen en weer om er een stevig geheel van te maken. Daarna hecht je de draad af. Knip de draad vervolgens af, en je bent klaar.

Tips om knopen aan te naaien

Ga je knopen aan je jas naaien? Dan is het goed rekening te houden met deze tips:

  • Je kunt het best een draad van minimaal 13 centimeter afknippen om de knoop aan te naaien. Zo houd je genoeg speling;
  • Je kunt normale garen gebruiken, maar knoopgaren zijn nog beter. Die zijn dikker en sterker. Zeker als de knopen extra stevig bevestigd moeten worden, kun je deze het best gebruiken. Ze zijn perfect voor jassen;
  • Naai met een dubbele draad om het aantal steken te verminderen;
  • Je kunt ook met vier draden naaien. Zo versnel je het proces enorm. Dit vereist wel wat techniek;
  • Pas de kleuren van het garen aan op het garen dat is gebruikt voor de andere knopen. Je kunt de juiste kleur vinden bij de specialist. Is de precieze kleur niet voorradig? Gebruik dan een kleur garen dat heel dicht in de buurt komt. Probeer zoveel mogelijk een eenheid te houden. Verschil in kleuren van garen ziet er niet goed uit op een jas;
  • Vervang je een knoop met vier gaatjes? Kijk dan eerst naar hoe de andere knopen op de jas aangenaaid zijn. Gebruik hetzelfde patroon voor je eigen steken;
  • Houd de achterkant van de knoop net zo netjes als de voorkant. Veel mensen maken er een soort vogelnestje van, maar dat lijkt rommelig. De draad zou steeds op dezelfde plek door de stof moeten komen;
  • Het kan handig zijn de draad eerst met een paar steekjes aan de stof te bevestigen alvorens te beginnen met het aannaaien van de knoop;
  • Knoopgaren zijn makkelijker te gebruiken door er wat bijenwas op te smeren nadat je het door de naald gehaald hebt. Bij het aanbrengen van knopen op een jas kunt je het knoopgaren zelfs vierdubbel gebruiken;
  • Gebruik een vingerhoedje als je door dikke stof naait. Zo duw je de naald er gemakkelijk door. Prik jezelf niet met de naald.

Veelgestelde vragen over knopen

Knopen naaien hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het kan zijn dat je toch nog een aantal vragen hebt. Veel vragen zijn al eens gesteld en beantwoord. Dit zijn de meest voorkomende vragen en antwoorden rondom het aanbrengen van knopen op een jas.

📏 Welke maten zijn er qua knopen voor jassen?

Knopen zijn er in verschillende soorten en maten. Meestal zijn ze tussen de 34 en 44 millimeter. Dit zijn de grotere knopen die we op jassen tegenkomen. Kleinere knopen (23 tot 25 millimeter) kunnen ook, maar dat hangt af van het model van de jas. Vaak worden kleinere knopen minder functioneel en meer als decoratie gebruikt.

📐 Hoe weet je de maat van een knoop?

Je kunt de maat van een knoop berekenen door lignes om te rekenen naar millimeters. 40 ligne duiden we ook wel eens aan als 40L en staat gelijk aan 25 millimeter. 1L is dus 0,635 millimeter. Online vind je ook allerlei handige rekenmachines die het juiste formaat voor je kunnen omrekenen.

🔘 Welke soorten knopen zijn er?

Veel gebruikte knopen zijn onder meer drukknopen, platte knopen, schachtknopen, stud knopen, schakelknopen en decoratieve knopen. In de praktijk komen bij jassen vooral drukknopen en vergelijkbare sluitingen voor. Je wilt immers dat de jas goed sluit en de warmte binnen blijft.

🧷 Kan ik een specialist knopen laten aanbrengen?

Als je zelf niet zoveel ervaring hebt met naaien of als je er weinig vertrouwen in hebt, kun je uiteraard de jas naar een specialist brengen. Er zijn verschillende naaiateliers en specialisten in knopen en garen die je graag helpen. De kans is groot dat zij de juiste materialen op voorraad hebben. Bovendien is het vaak de investering waard, omdat je nog jaren plezier zult hebben van je jas.

🧶 Hoe veel ervaring moet je hebben om zelf knopen aan te brengen?

Om knopen aan te brengen hoef je niet heel veel ervaring te hebben, maar je moet de basisbeginselen van het naaien wel kennen. Kortom: weten hoe je ook door wat stroevere stoffen naait. Je zou eerst eens kunnen oefenen met het aanbrengen van knopen op een dunner stukje stof. Heb je dit onder de knie, dan kun je voor het echte werk gaan.

🕳️ Hoe heten die gaatjes in het midden van de knoop?

We noemen gaatjes in de knoop gewoon knoopsgaten of ‘reversknoopsgaten’. In het laatste geval zitten de gaatjes in het model van een bloem. Soms noemen we de gaatjes ook wel eens boutonnières. Deze termen kunnen je helpen om het juiste materiaal te vinden.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.