Moet ik een jas aan?

De wisselende temperaturen in het voorjaar zorgen ervoor dat het soms lastig te bepalen is of je een jas aan moet trekken of juist niet. En als je wel een jas draagt in het voorjaar: wat voor een jas past dan het beste bij wat voor een temperatuur? We vonden dat het tijd was om dit onderwerp te bespreken, zodat je nooit meer met de verkeerde outfit naar buiten gaan. Als er één ding is wat we in ieder geval al kunnen verklappen, is het wel dat het heel persoonlijk is of je je jas aan of uit wilt bij een bepaalde temperatuur. De ene persoon vindt 16 graden ideaal om de jas thuis te laten, terwijl de ander er niet aan moet denken.

Temperaturen onder 10 graden? Draag een winterjas

Waar we het in ieder geval wel allemaal een beetje over eens kunnen zijn, is dat alles onder de 10 graden te koud is om geen jas te dragen. Natuurlijk zie je ze wel eens op straat: mensen die zelfs met temperaturen rond het vriespunt geen jas aan hebben. Wat dat betreft is het dus enorm persoonlijk. Over het algemeen dragen de meeste mensen bij temperaturen onder de 10 graden een winterjas en dan het liefst een lekkere warme winterjas.

Hierbij kun je denken aan een gewatteerde parka, een wollen mantel of een kwalitatieve outdoorjas. Ook fijn: een teddy coat of faux fur jas. Een sjaal mag op de echt koude dagen niet ontbreken en staat er een flinke wind? Dan is een muts ook zeker aan te raden. Zo weet je zeker dat je het niet koud krijgt op dit soort frisse voorjaarsdagen. Vind je al die accessoires toch te warm? Draag dan alleen de winterjas of ga voor een iets minder dikke jas.

Welke jas draag je bij 10 tot 15 graden?

Op een mooie voorjaarsdag kan het zomaar eens 15 graden of warmer worden. Hoe heerlijk is dat? Dan kom je direct bij het volgende punt: draag je een jas tussen de 10 en 15 graden of is een trui ook oké? Ook hierbij geldt dat het heel persoonlijk is wat je zelf warm of koud vindt. Feit is in ieder geval dat een jas nog steeds erg prettig is bij dit soort temperaturen. Dit hoeft allang niet meer een dikke winterjas te zijn - je zult zien dat dat behoorlijk warm is wanneer je gaat wandelen of fietsen. Nee; ga liever voor een iets dikkere tussenjas.

Een sjaal kan bij dit soort temperaturen zeker nog - drapeer de sjaal bijvoorbeeld over je schouders als een soort doek. De ideale jas voor temperaturen tussen de 10 en 15 graden zijn bijvoorbeeld (faux) leren jasjes of gewatteerde spijkerjacks. Een iets dunnere teddy coat is ook heel erg geschikt voor dit soort dagen en een langere dunne jas past ook heel goed. Ga het liefst niet voor een hele gewatteerde jas; met 15 graden kan dat al gauw te warm zijn. Ben je een echte koukleum? Dan kan zo'n jas met voering zeker de nodige warmte voor je betekenen.

Jas aan of uit bij temperaturen tussen de 16 en 20 graden?

Het voorjaar staat - gelukkig - ook in het teken van echte lentedagen. Hoe lekker is het om buiten te zijn me temperaturen tussen de 16 en 20 graden? Op dit soort dagen mag je winterjas echt de kast in en ben je een officiële koukleum als je er nog eentje nodig heb. 20 graden voelt in Nederland vaak best warm aan, helemaal wanneer je pal in de zon zit. Ga liever voor een zomers jasje zoals een sportjack of een spijkerjasje. Dit soort jasjes houden je warm als het nodig is, maar niet te warm. Heel veel mensen kiezen er zelfs voor om hun jas thuis te laten.

Dat kan ook heel goed bij temperaturen vanaf 18 graden. Ga je een lange dag op pad dan moet je er wel aan denken om een jasje mee te nemen. In de avonden koelt het over het algemeen flink af in het voorjaar. Wat je ook altijd mee kunt nemen of aan kunt trekken, is een vest. Een langer wollig vest of een lucht korter vestje is ideaal voor dit soort magische voorjaarsdagen. Draag een vrolijk gekleurd vestje om de lente welkom te heten.

Moet je een jas aan boven de 20 graden?

Wordt het 20 graden of warmer? Dan kun je je jas gerust thuis laten. Op sommige dagen met veel wind kan het frisser aanvoelen, maar dat soort dagen heb je niet zo vaak. Let er wel op dat het aan zee of op de Waddeneilanden altijd wat kouder is. Daarnaast kun je altijd een jasje of vest meenemen als je bang bent dat je het koud krijgt. En ach... soms is het niet zo erg om het een keer koud te hebben. Dat is meteen een wijze les voor de volgende keer. Wedden dat je dan gewoon je jas meeneemt?

Er bestaan namelijk ook heel wat fijne zomerjasjes die zelfs op warme dagen luchtig zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een katoenen jasje of een jas van linnen? Dit soort natuurlijke materiaal is heel luchtig en zorgt ervoor dat zweet op de juiste manier wordt afgevoerd. Ook leuk: katoen en linnen zijn prachtige materialen die heel mooi in iedere voorjaarslook passen. Mix and match en je krijgt de fijnste combinaties die geschikt zijn voor hoe warm of koud jij het hebt.

Moet de jas aan of uit? Antwoord op aanvullennde vragen!

Heb je een vraag over of je een jas aan of uit moet doen? Of wil je nog wat meer weten over dit onderwerp? Hieronder hebben we alle meest gestelde vragen voor je verzameld. De antwoorden staan er ook bij:

✨ Welke tussenjassen zijn tijdloos en kan ik ieder voorjaar aan?

Er zijn heel wat tussenjassen die geschikt zijn om meerdere jaren te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een spijkerjasje in denim, het ideale item voor de lente én de herfst. Een bomberjack, teddy coat of sportjasje zien we de laatste jaren ook steeds weer terug.

🥶 Ik ben een echte koukleum. Welke jas moet ik aan bij 18 graden?

Voor koukleumen geldt: kleed je net iets warmer aan dan de bovenstaande tips. Een tussenjasje is bij 18 graden echt voldoende. Twijfel je alsnog of je het niet te koud krijgt? Draag er dan een trui of sweater onder. Extra tip: een trui met turtle neck is ideaal om het wat warmer te hebben.

🖤 Is zwart een geschikte kleur voor een voorjaarsjas?

Ja hoor. Iedere kleur kan, tenzij je per se de modekleuren wilt volgen. Wat we echter veel zien, is dat mensen in het voorjaar juist weer voor fellere kleuren kiezen in plaats van voor de donkere kleuren in de winter. Die keuze ligt echter helemaal bij jou.

🟠 Welke modekleuren zien we terug in de lente van 2021?

Er is een aantal prachtige kleuren waar je uit kunt kiezen bij het uitzoeken van een fijne tussenjas. Zo is Marigold niet meer weg te denken uit je garderobe. Dat is een warme oranje kleur die ook iets weg heeft van okergeel. Roestkleurige jassen zijn ook de trend, evenals lichtblauwe en koel blauwe jassen.

🚸 Tot welke temperatuur moet mijn kind een jas aan?

Kinderen rennen en spelen er vaak op los. Wanneer het 15/16 graden is, kunnen zij gerust zonder jas buiten spelen. Denk er altijd wel aan dat de ochtenden en avonden in het voorjaar fris kunnen zijn. Het is dus aan te raden om altijd een jas of vest mee te nemen. Is het in de ochtend al 15 of 16 graden dan kan de jas gerust thuis achter blijven.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.