Veiligheid in het verkeer door winterjassen

De winter komt er weer aan. Dat betekent dat het buiten kouder en natter wordt, maar niet geheel onbelangrijk: het is buiten ook weer eerder donker. Daarom is het verstandig bij het aanschaffen van de winterjas te denken aan de veiligheid in het verkeer. En dat geldt niet alleen voor de volwassene, maar ook zeker voor kinderen. Jaarlijks belanden zo’n 700 tot duizend kinderen in het ziekenhuis na een ongeluk in het verkeer. Daarom is het slim een fluorescerende winterjas voor je kind te kopen. Zo vallen kinderen extra op en wordt de kans op een ongeluk kleiner.

Fluorescerend

Met een fluorescerende winterjas bedoelen we niet meteen dezelfde jassen als die bouwvakkers en wegverkeersleiders dragen. Er zijn namelijk ook stijlvollere jassen te krijgen, zeker voor kinderen. Deze jassen vallen op in het donker. Denk bij het kopen van een winterjas eens aan felle kleuren die goed opvallen in het donker. Zo valt bijvoorbeeld een zwarte ski-jas met een groene streep goed op in het donker.

Daarnaast is het natuurlijk altijd nog mogelijk zelf wat opvallende, fluorescerende items toe te voegen aan de winterjas. De bekende lichtgevende grijze strepen kunnen meestal gemakkelijk aan de jas genaaid worden. Het is erg belangrijk om gezien te worden in het verkeer! Ook kunnen reflecterende stickers helpen.

Goed zittende kleding

De winterjas moet niet alleen goed opvallen in het verkeer, maar het is ook erg belangrijk een winterjas te kopen die goed zit. Tijdens het fietsen moet het kind in de jas genoeg bewegingsruimte hebben, zodat de jas niet knelt. Het is namelijk belangrijk dat je bij het fietsen genoeg ruimte hebt om bijvoorbeeld twee handen aan het stuur van de fiets te houden, of om een draai te kunnen maken.

Bovendien zijn onze winters in Nederland vooral koud en vochtig. Koop dus winterjassen die ademen. Daardoor krijg je het minder koud en kan eventueel zweet gemakkelijk weg. Kies ook voor een jas met opvallende kleuren. Dan kun je denken aan jassen in het geel, oranje of wit. Dat soort kleuren vallen goed op onder medeweggebruikers.

Wat kunnen scholen doen?

Toch gaat het niet alleen om opvallen in het verkeer. Het is ook belangrijk dat ouders genoeg aandacht besteden aan het gedrag van hun kind. Tegenwoordig leven we in een maatschappij waarin de smartphone het leven beheerst. Steeds vaker stappen kinderen op de fiets met oortjes in om zo muziek te luisteren. En ook het whatsappen op de fiets gebeurt steeds vaker.

Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die dit doen, meer gevaar lopen op een ongeluk in het verkeer. Daarom is de overheid begonnen met een campagne tegen deze nieuwe trend. Scholen kunnen hun leerlingen beter voorlichten over veiligheid in het verkeer. Daarvoor zijn al speciale lesmethodes beschikbaar. Het gaat dus verder dan de jaarlijkse fietsenkeuring die scholen nu al aanbieden. Bij het verkeersexamen kunnen scholen een apart onderdeel ‘techniek in het verkeer’ opnemen in hun lesmethode.

Gratis fluoriserende tapes

We nemen graag onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een veiligere verkeerssituatie. Daarom geven we gratis reflecterende banden weg die je gemakkelijk om je arm kan doen. Daarnaast hebben we ook reflecterende stikkers. Deze sturen we op naar mensen die deze goed kunnen gebruiken, door je adres te mailen naar info@jas.nl krijg je ze gratis toegestuurd.

Vorige

Biologisch wol in je winterjas

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.