Vlekken uit je winterjas halen

Grote kans dat het jou ook al eens is overkomen: een hardnekkige vlek in je nieuwe wollen winterjas. No worries: met handige tips vandaag de dag hoef je niet direct in de stress te schieten wanneer je een glas rode wijn over je mooie mantel of vet van eten over je klassieke colbert gooit. Er zijn namelijk verschillende tips en tricks die je kunt toepassen om vlekken zo goed mogelijk tot helemaal te verwijderen. Daarom hebben we in dit artikel enkele tips voor je verzameld waarmee je grote, klein, hardnekkige en gemakkelijke vlekken uit je jas kunt krijgen. Wanneer je niet meteen naar de stomerij wilt gaan, raden we je aan om de volgende tips even door te nemen omtrent het verwijderen van vlekken uit je jas. Zo hoef je niet meteen een nieuwe winterjas te kopen, maar bespaar je juist wat geld.

Deze dingen moet je niet doen met vlekken in jas

Het belangrijkste waar je voor moet zorgen is dat je een vlek in een winterjas niet erger maakt. Onderneem daarom direct actie zodat de vlek zo min mogelijk tijd 'krijgt' om echt diep in het materiaal te trekken. Op het moment dat een vlek namelijk echt in het materiaal zit, wordt het erg lastig om de viezigheid uit het materiaal te krijgen. Kortom: handel dus direct nadat je een vlek gespot hebt in je jas, zodat je nog lang kunt genieten van je kledingstuk. Leg je dus nooit erbij neer, mocht je je warme winterjas nog aan willen kunnen doen zonder vlek.

Wrijven of schrobben op de plek van de vlek? Nee, nooit doen. Dit kan ervoor zorgen dat de viezigheid juist meer in de stof gaat zitten. Veel mensen weten ook niet dat ze het beste geen heet water kunnen gebruiken op de vlek en gaan daar vaak direct mee aan de slag. Op sommige stoffen zorgt dit ervoor dat de vlek zich juist meer gaat hechten aan de stof en dat wil je juist absoluut niet. Tot slot nog een ander broodjeaapverhaal: heb je rode wijn geknoeid op je fluffy jas zoals een faux fur jas? Veel mensen gooien daar vervolgens direct zout op, iets wat je juist niet moet doen. In rode wijn zit zogheten looizuur waardoor de wijn langer drinkbaar is. Laat de combinatie van zout met looizuur er nou juist voor zorgen dat de rode vlek niet kan verdwijnen. Laat het zoutvaatje maar staan dus.

Ga direct aan de slag met vlekken

Wat je dus wel moet doen? Direct aan de slag gaan met die vlek in je jas. Lauwwarm water helpt bijvoorbeeld hartstikke goed om de vlek te verminderen. Laat het water intrekken en dep een beetje. Hierbij kun je ook andere producten gebruiken, zoals een goede vlekverwijderaar. Gebruik hierbij altijd een klein beetje van zo'n product, zodat het chemische product geen andere ongewenste effecten op het materiaal van je jas heeft. Het zou zonde zijn om je mooie nieuwe puffer jack te verpesten met te veel vlekverwijderaar. Geef de vloeistof even de tijd om in te werken waarna je met een doekje moet deppen. Zet hierbij niet al te veel druk op de vlek, maar dep voorzichtig.

Weet wel dat ieder materiaal jas anders behandeld moet worden. Een vlek in een katoenen jas moet bijvoorbeeld anders worden verwijderen dan een vlek in een wollen jas. Bekijk daarom altijd het label van de jas voordat je aan de slag gaat met het bewerken van de vlek. Op het labeltje lees je vaak precies wat je wel of niet moet doen. Een vlek uit een katoenen jas haal je bijvoorbeeld met behulp van lauw water en terpentine of wasbenzine. Ook Persil wasmiddel helpt bij het schoonmaken van katoen. Wil je een vlek uit een wollen jas halen dan heb je een flinke klus te pakken: vlekken in wollen kleding zijn hardnekkig. Gebruik daarvoor vlekverwijderaar en koud water en dep zachtjes op de vlek.

Naar de stomerij met jas met vlekken

Met andere meer kwetsbare materialen jassen moet je vaak ander soort stappen nemen. Heb je bijvoorbeeld een zijden jas in de winter? Dan moet je andere stappen ondernemen dan bijvoorbeeld bij de katoenen jas. Zijde is ook zeer gevoelig waardoor het aan te raden is om in eerste instantie alleen water te gebruiken om de vlek te bestrijden. Is dat niet voldoende en wil je toch met een middel aan de slag gaan, zoals een vlekverwijderaar? Probeer het product dan eerst op de binnenkant van het materiaal zodat je kunt zien hoe je jas reageert op dat product. Op die manier weet je zeker dat je je jas niet gaat verpesten. Goedkopere jassen van synthetische stoffen kunnen worden schoongemaakt met gewoon wasmiddel of met afwasmiddel.

Weet je niet zeker of je de vlek uit je winterjas kunt halen? In dat geval kun je beter professionals aan de slag laten gaan. Op het moment van twijfel of je de vlek uit de jas kunt krijgen, is het al aan te raden om de jas naar de stomerij te brengen. Helemaal wanneer het een duurzame winterjas betreft; op die manier kun je nog langer genieten van je fijne winterjas.. De kans dat je je jas zelf verpest is behoorlijk groot, vooral met kwetsbare materialen. Weet je dus niet zeker wat je moet doen met een vieze winterjas dan kunnen de experts van de stomerij je altijd helpen.

Vorige

Gevoerde winterjassen voor heren

28 november 2019
Volgende

Voorkom schimmel in je jas

4 december 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.