Voorkom schimmel in je jas

Wanneer je eenmaal een fijne winterjas te pakken hebt, is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Het is immers wel zo fijn wanneer je meerdere winters kunt genieten van een goede winterjas in plaats van dat je volgende winter alweer een nieuwe jas moet scoren.  Naast dat het zonde is, kost het ook nog eens onnodig geld. Het wassen van je winterjas kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de jas mooi blijft en lekker blijft ruiken. Er kunnen echter nog meer dingen 'gebeuren' met je winterjas. Wat dacht je bijvoorbeeld van het ontstaan van schimmelplekjes? Niemand wil schimmel in zijn of haar jas hebben. Daarom hebben we in dit artikel enkele tips verzameld waarmee je schimmel in je winterjas kunt voorkomen.

Wanneer ontstaat er schimmel in kleding?

Het is niet heel gek wanneer je een plekje met schimmel ontdekt op je winterjas. Toch kan het wel even schrikken zijn, want heel fris is het niet. Schimmel ontstaat wanneer een natte jas niet goed kan luchten. Ben je bijvoorbeeld eens vergeten om een natte katoenen jas uit een tas te halen of heb je een andere natte jas in een hoekje gegooid zonder uit te hangen? Dan is het niet vreemd wanneer er schimmel ontstaat in het materiaal. Vooral jassen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zijn gevoelig voor schimmel.

Ook wanneer je een jas wil wassen en vergeet dat de jas nog in de wasmachine zit kan ervoor zorgen dat er schimmel vormt in de jas. Meestal herken je schimmel aan de kleur, maar misschien nog wel beter aan de muffe geur. Schimmel ruikt namelijk enorm, dus de kans is de klein dat je het mist. Niet alle schimmel is namelijk goed te zien, helemaal niet wanneer je een donkergekleurde jas hebt zoals een zwarte trenchcoat. Hopelijk ben je in dat geval niet net verkouden, want op basis van je reuk kun je alsnog schimmel spotten.

Welke jassen zijn gevoelig voor schimmel?

Hoewel er in alle soorten jassen schimmel kan ontstaan, zijn er bepaalde jassen die extra gevoelig zijn voor schimmelvorming. Bij jassen van natuurlijke materialen moet je extra goed opletten: materialen zoals katoen, linnen, zijde en wol zijn gevoeliger voor schimmel dan andere jassen. In de winter zien we voornamelijk veel jassen van dikker materiaal, zoals wol of dik katoen, dus het is goed om hierbij extra goed op te letten. Natuurlijk zijn er ook andere materialen die net iets gevoeliger zijn dan bijvoorbeeld plastic-achtige materialen zoals polyester.

Beschik je bijvoorbeeld of een kwalitatieve en mooie regenjas of een ander soort outdoorjas dan moet je ook goed opletten wat je met je jas doet wanneer je bijvoorbeeld net in een regenbui bent geweest of wanneer je de jas gewassen hebt. Stop de jas nooit nat weg en vouw de jas ook nooit nat op. Hang de jas het liefst zo lang mogelijk uit totdat het materiaal helemaal droog is. Dit geldt eigenlijk voor alle soort jassen die je besluit te wassen. Op die manier voorkom je schimmelvorming het best en weet je zeker dat je jas ook weer helemaal lekker ruikt na een wasbeurt.

Wat te doen met schimmel in je jas?

Mocht het toch eens gebeuren dat er schimmel in je gloednieuwe winterjas is ontstaan dan wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weten wat je daarmee moet doen. Er zijn een paar stappen die je kunt ondernemen om schimmel te verwijderen uit je winterjas. Controleer als eerste stap het label van de jas, zodat je precies weet wat je wel of niet kunt doen wat betreft het verwijderen van vlekken uit de jas. Gebruik daarna een tandenborstel met een beetje reinigingsmiddel om de vlek licht te bewerken. Na deze poetsbeurt moet je de jas (nogmaals) wassen zodat de vlek verwijderd wordt.

Hierbij geldt: hoe heter de was is, des te groter de kans is dat de schimmel wordt verwijderd. Veel winterjassen kun je helaas niet al te heet wassen, omdat de jas dan niet mooi blijft. Wollen jassen en jassen van dons zijn er helaas niet op gemaakt om mee te laten draaien in een hete was. In dat geval kun je nog aan de slag gaan met natuurlijke producten zoals schoonmaakazijn of een beetje bleekmiddel. Let er wel op dat vooral bleekmiddel de kleur van je jas aan kan tasten. Heb je een witte winterjas? Dan is het gebruik van bleekmiddel vaak niet zo'n probleem.

Vorige

Vlekken uit je winterjas halen

3 december 2019
Volgende

Perfecte jassen voor december

4 december 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.