Musthave: een jas van zijde

De zomer is nog vollop bezig, dat betekent dus grote kans dat je (nog steeds) op zoek bent naar fijne verkoelende stoffen voor je kleding of verfrissende maar trendy zomerjas. Eerder schreven we al wat meer over katoenen jassen en kwamen we erachter dat ook linnen jassen en kledingstukken heerlijke items zijn om een hete zomer door te komen. In dit artikel willen je wat meer vertellen over zijden jassen, iets wat we steeds vaker zien in de hedendaagse fashion. Wat is zijde precies en welke voordelen heeft dit materiaal? De zachte stof is in ieder geval al langer bekend in de productie van badjassen, nu is het tijd voor de reguliere mode. Hieronder lees je meer over zijden jasjes.

Wat is zijde precies?

Zijde is een 100% natuurlijke stof dat afkomstig is van de cocon van de zogeheten zijdelarf of zijderups. De meest bekende zijderups is de Bombyx Mori, de moerbeirups. Zij eten voornamelijk moerbeibladeren, vandaar dat de rups zo genoemd wordt. Het bijzondere is dat de cocon die de rups maakt gemaakt is van zijde dat wij gebruiken voor kleding, dekbedovertrekken, doeken en ga zo maar door. Die cocon maken ze met behulp van hun zijdeklieren waarmee ze een stevige draad spinnen. Wist je dat deze draad tot wel 900 meter lang kan zijn? Om zijde te maken worden deze draden in water gelegd, waarna ze om een haspel worden gesponnen en tot stof worden geweven.

Er zijn verschillende soorten zijde te onderscheiden waar diverse producten van worden gemaakt. Feit is dat zijde ontzettend zacht en glanzend is en daardoor als een luxe-product wordt gezien. Het meest bekende zijde is satijnzijde, een sterk en duurzaam materiaal. Dit lijkt wel een beetje op satijn maar is nóg zachter en soepeler. Een satijnen jas is dus anders dan een jas gemaakt van satijnzijde. De onderkant van satijnzijde is dof, terwijl de bovenkant straalt. Daarnaast bestaat er onder meer zijden jersey, chiffon zijde, habotai zijde, zijde crêpe de chine, Georgette zijde, Jacquard zijde, Bourette zijde, Dupion zijde en Tussah zijde. Check altijd het label wanneer je wilt weten met welke zijde je te maken hebt. 

Voordelen van zijde

Kies je voor een zijden jas (of een zijden kleed, trui, dekbedovertrek, doek et cetera) dan kun je van heel veel voordelen profiteren. Het feit dat zijde zo'n zachte stof is, is natuurlijk sowieso al een groot voordeel. Daarnaast is een zijden jas in de zomer een echte musthave omdat het vochtregulerend is. Zijde kan namelijk 30% van eigen gewicht opnemen in vocht zonder dat het geheel nattig aanvoelt. Tijdens een hittegolf koel blijven kun je dus onder andere doen door een zijden jasje te dragen. Het is niet voor niets zo dat zijde vaak gebruikt wordt in dekbedovertrekken en pyjama's. Omdat je in je slaap meer zweet dan je denkt of weet, zorgt zijde ervoor dat je niet bezweet raakt.

Het bijzondere aspect van zijde is dat hoe koel het in de zomer aanvoelt, des te warmer zijde in de winter is. Door de stevige draden die met een speciale techniek samen zijn gebracht tot het geheel houdt het materiaal je in de koudere maanden juist warm. Je kunt dus prima een zijden jasje (met bijvoorbeeld een trui eronder) dragen in de winterse maanden om lekker warm te blijven in de winter. Ook fijn: zijde is ontzettend licht. Ben je dus op zoek naar een jasje die je gemakkelijk mee kunt nemen in je tas tijdens een citytrip of ben je op zoek naar de ultieme festivaljas zonder dat je daarbij veel gewicht mee moet nemen? Kies dan voor een lichtgewicht zijden jasje voor festivals.

Onderhoud van zijden kleding

Het is goed om te weten dat zijde onder de duurzame materialen valt. Een zijden jas is dus een duurzame jas, mits je het item op de juiste manier verzorgt. Was een zijden jas bijvoorbeeld NOOIT in de wasmachine. Om je zijden jas mooi te houden is het aan te raden om het item met de hand te wassen en aan de lucht te laten drogen. Een droger is een absolute no go voor dit materiaal, je kunt er altijd voor kiezen om je zijden jas naar de stomerij te brengen wanneer je er zeker van wilt zijn dat het item mooi blijft.

Spuit ook nooit direct deodorant of parfum op je zijden jas en stel je jas niet te lang bloot aan fel zonlicht. Dit kan allemaal van invloed zijn op hoe mooi je zijden jas is; het zou immers zonde zijn wanneer je door dit soort simpele tips te negeren je jas verpest. Was je zijden jas dus met de hand en het liefst met een speciale shampoo of zeep. Laat de jas ongeveer drie tot vijf minuten weken in lauw water en beweeg de stof langzaam heen en weer. Let op dat je zijde nooit uitwringt, natte zijde is ontzettend kwetsbaar. Vervolgens droog je je jas in een droge handdoek en rol je de zijden jas plat uit. Hierna kun je de jas, terwijl het nog vochtig is, strijken maar let er op dat je de strijkbout niet te heet hebt ingesteld. Op die manier kun je lang genieten van je zomerjas.

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.