Welke jassen zijn geschikt voor een wintervakantie?

Een jas voor een typisch Nederlandse winter is anders dan een jas voor op wintervakantie. Nederlandse winters zijn over het algemeen zacht, met weinig sneeuwval.

Maar dat is in het buitenland toch echt wel anders dan een Nederlandse winter. Welke jas kun je het best meenemen op wintervakantie? Wij geven je in deze blog handige tips voor jou! Lees dus gauw verder.

Tip 1: Kijken naar techniek

Goede winterjassen voor een wintervakantie bestaan uit een paar technische kenmerken. Zo is het bijvoorbeeld goed te kijken naar de waterkolom. Die geeft aan tot welke waterdruk de winterjas kan. Hoe hoger de waterdruk, hoe beter de jas bestand is tegen water. Doordat je op wintervakantie ook wel eens stilzit, krijgt de jas soms flink wat waterdruk te verduren, de waterkolom zorgt ervoor dat je droog blijft en dat de jas tegen een stootje kan.

Door te kijken naar het ademend vermogen, weet je hoe snel je zweet in de jas. Erg handig, want opgedroogd zweet kan er voor zorgen dat je het koud krijgt. En dat leidt nog wel eens tot verkoudheid en ziekte.

Door een winterjas met sneeuwvanger te kiezen, voorkomt de drager dat sneeuw en wind onder de jas kan komen. Een sneeuwvanger is een soort flapje aan de binnenkant. Met behulp van drukknopen en klittenband bepaalt de drager zelf hoe strak de sneeuwvanger moet staan. De ventilatieritsen zorgen voor wat extra ventilatie tijdens de wintertour.

Van binnen in de mouwen zitten bij sommige winterjassen zogenaamde ‘inner cufs’. Die zorgen ervoor dat de handen en polsen warm blijven. Daarnaast geeft het bescherming tegen sneeuw en wind in de mouwen. Het zijn stretch binnenmouwen, die vaak aan het begin van de mouw zitten.

Tip 2: Je figuur

Natuurlijk moet een winterjas in de eerste plaats goed beschermen tegen het koude weer en vocht, maar het is ook belangrijk voor een jas te kiezen die bij het figuur past. Wie klein is, moet er voor zorgen dat de jas boven de knie eindigt.

Met een voller figuur is het beter te kiezen voor een jas met een dubbele rij knopen. Een A-lijn jas is dan de beste keus. Vermijd bovendien aandachttrekkers als zaken, riemen en rushes.

Tip 3: Fleecejassen

Fleece-stof is altijd erg geliefd op wintervakanties. In koudere gebieden houd de stof je warm, vooral als de buitenkant is gemaakt van de stof Gore-Tex. Gore-Tex heeft namelijk de eigenschap dat het geen water doorlaat. Dan kun je de fleece binnen als trui gebruiken en buiten als onderdeel van de jas. En als het dan buiten toch niet al te koud is, kun je de jas aantrekken zonder trui.

Nog een voordeel van fleece is dat het niet al te duur is. Sommige eigenmerken kosten erg weinig. In landen als Rusland moet je wel oppassen, want daar kan fleece te dun zijn. Je kunt beter niet naar buiten gaan zonder geode jas, muts en handschoenen. Niets is zo vervelend als koude handen. En aangezien dat het er -20 graden kan worden, bevriezen handen nogal snel.

Tip 4: Parka’s

Als je echt op zoek bent naar een kou bestendige jas, kies je voor een parka. Parka’s waren vroeger alleen te vinden in hele koude landen als Canada en Alaska. Tegenwoordig kun je ze overal ter wereld bestellen. Nu zijn het hippe jassen en met het dragen ervan maak je een fashion statement. Vooral in het najaar is een parka een erg fijne winterjas.

De jas heeft meestal een capuchon en bontkraag. Daardoor blijf je warm en droog. Daarnaast zit het ook nog eens erg comfortabel. Een parka combineer je eenvoudig met een stoere muts en een paar handschoenen. Ze zijn er in allerlei merken, waaronder Diesel, G-Star en Alpha Industries.

Niet het mooist, wel functioneel

Als je alleen voor functionaliteit gaat en de jas dus niet per se het mooist hoeft te zijn, kun je kiezen voor een waterdichte, warme jas met een kap. Die zijn niet heel stijlvol, maar ze zijn wel bruikbaar. Ze schelen al snel 150 euro met de dure merken. Dan heb je nog wat extra’s voor op vakantie. De wintersportjassen hebben vaak ook veel zakken en die zijn hartstikke handig als je op reis bent.

Plastic regenjasje?

Een plastic regenjasje is geen goed idee. Ze mogen dan wel heel comfortabel zitten en ze houden regen en sneeuw tegen, maar ze isoleren en ademen niet. Daardoor heb je het al snel koud en de jassen zorgen ervoor dat je snel zweet. Dat kun je dus beter niet doen. We hebben hier een speciaal artikel over geschreven, namelijk over jassen die op de fiets gedragen kunnen worden in de regen.

Vorige

Goed voorbereid de winter in

28 oktober 2017
Volgende

Dagen met de meeste sneeuw in de wereld

28 oktober 2017

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.