Winterjas wassen: Jas.nl geeft tips

Nu het winterse seizoen weer voor de deur staat en je je winterjas weer uit de kast moet trekken, moet je aan een aantal dingen denken wil je lang genieten van je winterjas. Het is immers zonde om een dure winterjas aan te schaffen die je na één winter alweer weg kunt doen. Om je steentje bij te dragen aan een betere wereld én om zelf langer te kunnen genieten van een kledingstuk vertellen we je in dit artikel meer over het wassen van winterjassen. Eerder schreven we al meer over het wassen van een waterdichte jas; in dit artikel behandelen we het wassen van diverse soorten winterjassen zodat je ook volgend jaar weer een heerlijke winterjas hebt.

Wollige winterjassen wassen

Grote kans dat je over een wollige of fluffy winterjas beschikt in de winter van 2019/2020. Dergelijke jassen zijn namelijk helemaal hip en zien we massaal in de (web)winkels hangen. Hartstikke leuk en trendy zo'n wollige jas, maar hoe was je een wollige winterjas nou eigenlijk? Een echte wollen winterjas is kwetsbaar: het materiaal is dik en fluffy en het liefst wil je dat dat zo blijft. Check daarom altijd goed het labeltje dat aan de jas hangt zodat je 100% geen fouten maakt. Neem uitgebreide de tijd voor het wassen van zo'n jas en volg de volgende stappen.

Het is bijvoorbeeld aan te raden om een wollen jas in lauwwarm water te wassen: ga nooit voor een te hete was, omdat wol het kenmerk heeft dat het snel kan krimpen. Op de meeste wasmachines heb je speciale wasprogramma's voor wollen kleding; dit soort programma's zijn perfect voor een wollen of fluffy jas. Natuurlijk kun je de jas ook zelf wassen als handwas, dan weet je het zeker dat je het niet te heet wast. Let hierbij extra goed op dat er geen zeepresten tussen het wol blijven hangen. Extra tip: hang een wollen jas na het wassen nooit op, maar leg de jas neer. Zo blijft je wollen winterjas het mooist.

Wassen van donzen winterjassen

Wanneer je niet over een wollen fluffy winterjas beschikt, is de kans groot dat je een donzen winterjas hebt. Winterjassen met dons herken je vooral aan het opgevulde karakter. Het zijn een soort jassen met flinke volume, omdat het dons zich aan de binnenkant bevindt. Dons zorgt in laagjes voor dat je heerlijk warm blijft, waardoor het de perfecte winterjas is. Het is dus niet zo gek dat je ook van een donzen winterjas lang wilt genieten. Een donzen winterjas wassen is eenvoudig, mits je de juiste stappen volgt.

Was een donsjas bijvoorbeeld nooit heter dan 40 graden en kijk ook hier weer naar de gegevens op het labeltje aan de binnenkant van je jas. Voor donzen jassen zijn speciale wasmiddelen verkrijgbaar die je jas net wat mooier houden dan wanneer je met 'gewoon' wasmiddel wast. Dit soort wasmiddelen scoor je gemakkelijk bij een winkel die gespecialiseerd is in outdoor producten. Extra tip: gooi een paar tennisballen in de wasmachine wanneer je een donzen jas wast. Die ballen zorgen ervoor dat het dons geklopt wordt tijdens het wassen en dus 'levendig' blijft. Zo blijft je jas met volume precies zoals 'ie hoort te zijn.

Leren jassen wassen

Tot slot vertellen we je nog wat over het wassen van leren jassen. Leren jassen zien we namelijk ook iedere winter gewoon weer terug. Ook dat is niet zo vreemd: leer is een heel stevig materiaal dat zorgt voor comfort en warmte, twee eigenschappen die je nodig hebt in het koude seizoen. Het wassen van een leren jas behoeft ook wat kennis. Het is namelijk niet echt aan te raden om je leren jas in de wasmachine te gooien. Ook kunstleer kun je beter buiten de wasmachine laten. Vlekken in een leren jas kun je vaak weghalen met een vochtige doek of een babydoekje.

Voor overige viezigheid zoals geurtjes of mufheid kun je een handwas doen met lauwwater en milde zeep. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van babyshampoo of andere babyzeep waar zo min mogelijk parfum en dergelijke ingrediënten aan zijn toegevoegd. Daarnaast zijn er diverse producten verkrijgbaar waarmee je je leren jas weer een flinke boost geeft, zoals waterafstotende spray. Behandel je leren jas in ieder geval zo goed mogelijk zodat je nog jaren kunt genieten van een warme leren winterjas.

Vorige

Gevoerde winterjassen voor heren

Thursday 28 November 2019 om 09:04
Volgende

Vlekken uit je winterjas halen

Tuesday 03 December 2019 om 11:28

OnzeInstagram

@jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends van 2020/2021? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.