6 koele stoffen om te dragen in de zomer

In Nederland is de zomer met die warme temperaturen weer begonnen. Met temperaturen ver boven de 30 - met zelfs hier en dan 40 graden! - is het prettig om te weten wat je aan moet trekken om comfortabel de dag door te komen. Niet ieder materiaal is namelijk zo geschikt voor een warme zomerdag. Gelukkig bestaan er aardig wat fijne materialen en stoffen die koel en luchtig zijn en daardoor perfect voor de zomer zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fijne linnen jas in de zomer? Of kies je liever voor een item gemaakt van bamboe? In dit artikel hebben we enkele stoffen verzameld waarin jij je in de zomer net iets frisser gaat voelen. Het leuke is: het zijn allemaal natuurlijke stoffen die ervoor zorgen dat je koeler blijft. 

Linnen en katoenen jasjes

Kies je voor katoen, dan kies je voor een sterk en duurzaam materiaal. Katoen wordt gemaakt van de katoenplant: het zaadpluis van deze plant zorgt voor een fijne, sterke stof. Een van de grootste voordelen van katoen is dat het materiaal snel vocht opneemt. In de zomer is dat perfect! Zweet je bijvoorbeeld veel dan neemt je katoenen jas of blouse het zweet eenvoudig op. Tel daarbij op dat katoen ook nog eens snel droogt en je hebt een hele fijne combinatie voor kleding in de zomer. Let wel op bij heel heet weer: te veel vocht zorgt ervoor dat katoen te nattig wordt en daardoor gaat plakken. Da's niet heel prettig wanneer je toch al aan het zweten bent. Hierdoor is katoen beter als materiaal voor een tussenjas of een zomerjas die je draagt wanneer er geen hittegolf is.

Ook linnen jasjes zijn niet meer weg te denken uit het rijtje frisse én trendy zomerjassen van 2020. Linnen wordt gemaakt van de vlasplant.Vroeger werd dit textiel lijnwaad genoemd, tegenwoordig noemen we zowel de textielvezel als het uiteindelijke textiel linnen. De vezels van vlas worden gedroogd, waar uiteindelijk draden van worden geweven. Hierbij worden de kortere vezels gebruikt voor grove stoffen en de lange vezels voor heel fijn materiaal. Linnen lijkt qua kenmerken wel op katoen, hoewel linnen jasjes nog net iets meer verkoeling bieden dan katoenen jasjes. Dit geldt uiteraard ook voor andere kledingstukken. Pluspunt van beide stoffen is dat jasjes gemaakt van dit materiaal heet gewassen kunnen worden, zonder dat de stof krimpt.

Bamboe en zijden jasjes

Wist je dat bamboe ook een heel fijn materiaal is voor kleding? We zien het steeds vaker: van bamboe sokjes tot bamboe ondergoed en van bamboe zomerjasjes tot bamboe shirts. Dat is niet voor niets zo: bamboe is een sterke stof dat ontzettend goed en snel vocht opneemt. De vezels van bamboe zijn van nature schimmelwerend én bacteriewerend. Dat betekent dat je zweetluchtjes in de zomer vaarwel mag zeggen! Daarnaast is bamboe de perfecte stof voor mensen met een gevoelige huid en voelt het geheel verkoelend aan aan je huid. Het enige nadeel van bamboe is dat tot nu toe het verwerken van bamboe tot een product behoorlijk vervuilend is. We hopen dat dat in de toekomst verbetert, zodat je een duurzamere jas van bamboe kunt kopen.

Liever voor iets milieuvriendelijkers gaan? In dat geval is een jas van zijde misschien iets voor jou. Zijden items worden gemaakt van stof uit de cocon van een rups. Hierbij is er veel variatie te zien in hoe zijde er uitziet of hoe het voelt. Zo kan het juist heel glanzend zijn maar ook heel verfijnd. Het grappige van zijde als materiaal voor je zomerjas is dat het in de zomer heel verkoelend is, maar dat het in de winter juist andersom werkt. In de koude seizoenen draag je zijde juist als je het warmer wilt hebben. Dat ligt aan hoe het materiaal in elkaar zit en hoe vocht wordt afgevoerd. Grappig toch? Het is in ieder geval een hele mooie stof om te dragen in je zomerjas.

Jassen van viscose en tencel

Mocht je toch nog meer keuze willen hebben in koele stoffen dan is een viscose jas wellicht wat voor jou. Viscose is kunstzijde en herken je ook wel door de benaming rayon. Rayon wordt gemaakt van hout en is net iets minder sterk dan katoen. Wel kun je rayon ook heet wassen en is het daardoor ook perfect als stof voor een outdoor jas of een sportief jasje, mocht je in de zomer lekker willen gaan bewegen. Net als bij de bovenstaande materialen neemt viscose snel vocht op, waardoor het lekker koel is om te dragen in de zomer. Wil je gaan voor een wat nettere versie zomerjas? Kies dan voor cupro of modal viscose: dit materiaal heeft een mooiere glans en kreukt minder snel dan standaard viscose.

Tot slot kun je nog gaan voor het materiaal tencel, een natuurlijke stof die wordt gemaakt van eucalyptusbomen. De houtpulp van deze bomen zorgt voor diverse fijne voordelen wanneer het uitgewerkt wordt tot een jas of een shirt. Zo is tencel heerlijk koel en niet zo plakkerig in de zomer, omdat de stof gemakkelijk vocht en zweet afvoert. Omdat het vocht zo diep in de vezel wordt opgenomen, is het geen aantrekkelijk klimaat voor bacterieën om er te gaan zitten broeien. Daarnaast is het een hele zachte stof, te vergelijken met zijde en kan het op diverse manieren gedragen worden. Kortom: dé ideale stof voor een fijn zomers item!

Volgende

Verschil tussen colbert en blazer

25 juli 2019

OnzeInstagram

@jaskopen
Instagram Jaskopen

Ontvang denieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste jassen trends? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Nadat je op inschrijven hebt geklikt, moet je de inschrijving bevestigen. Zo mis je geen enkele update.